in , , ,

Isu Lafaz Cerai Rashidi Ishak Kepada Vanidah Imran Filem Untuk 3 Hari

Lafaz cerai ni bukan boleh dibuat main-main. Walaupun dalam set lokasi pengambaran, suami isteri yang melakonkan watak mereka sendiri dalam babak lafaz cerai ni perlu berhati-hati. Ini peranannya penulis skrip dan pengarah yang perlu berhati-hati dalam isu ini.

Rashidi Ishak

Pasangan pelakon Rashidi Ishak dan Vanidah Imran digesa segera merujuk kepada Jabatan Agama Islam berikutan lafaz cerai yang diungkapkan Rashidi terhadap Vanidah dalam filem Untuk Tiga Hari.

https://www.budiey.com/isu-lafaz-cerai-rashidi-ishak-kepada-vanidah-imran-filem-untuk-3-hari/

Lafaz Cerai Rashidi Ishak Kepada Vanidah Imran dalam Filem Untuk 3 Hari

Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria ketika dihubungi Utusan Malaysia berkata, lafaz cerai yang diungkapkan oleh Rashidi sewaktu melakonkan watak Zafrin dalam filem itu menyebabkan perkahwinan sejak 1 Oktober 2000 antara beliau dan Vanidah tidak sah di sisi agama.

“Ia umpama menjadikan sesebuah perkahwinan itu sebuah permainan seperti kahwin muta’ah. Justeru saya menasihatkan kedua-dua mereka merujuk kepada jabatan agama Islam dengan segera.

“Umat Islam tidak harus mempermainkan hukum hakam agama meskipun dalam soal lakonan. Jangan menggambarkan seolah-olah pernikahan itu satu permainan,” katanya.

Beliau mengulas dialog yang diungkapkan Rashidi kepada Vanidah dalam satu babak pada filem arahan Afdlin Shauki itu yang menyebut: Kita kahwin untuk tiga hari, Affin akan pegang pada janji Affin, hari kedua mesti kena bersanding, lepas itu selepas selesai majlis perkahwinan, hari ketiga kita minta cerai.”

Jelas Harussani, Islam tidak mengajar penganutnya untuk mempermainkan kesucian sesebuah perkahwinan sebaliknya berusaha memastikan perkahwinan itu berkekalan dan bahagia sepanjang kehidupan mereka.

Apa komen pelakon Vanidah Imran tentang isu ini?

Vanidah yang dihubungi mStar Online di sini Isnin berkata, dia dan suaminya telah meneliti skrip filem arahan Afdlin Shauki itu sebelum menerima tawaran membintangi karya berkenaan.

“Saya tidak faham bahagian mana dalam filem itu yang megatakan Rashidi ada melafazkan cerai terhadap saya? Sebagai pelakon kami sangat berhati-hati dengan perkara sebegini dan tidak akan menerima sebarang watak yang menggambarkan sifat negatif suami isteri.”

Vanidah mengulas nasihat Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria seperti dilaporkan sebuah akhbar pada Isnin yang menggesa dia dan Rashidi memaklumkan kepada Jabatan Agama Islam berikutan lafaz cerai yang diungkapkan dalam filem tersebut.

Dalam pada itu, Vanidah menegaskan dia tidak akan ke pejabat agama seperti mana dinasihatkan oleh Harussani kerana yakin tidak berlaku penceraian seperti yang didakwa.

Vanidah memberitahu, sebagai seorang Islam dia sedar mengenai soal agama serta hukum dan tidak akan cepat melatah dengan isu yang digembar-gemburkan.

“Saya tidak nampak sebarang sebab mengapa saya dan Rashidi perlu ke pejabat agama untuk merujuk status kami sebagai suami isteri kerana lafaz cerai tidak pernah berlaku,” tegasnya.

Bagaimanapun Vanidah berkata, dia menerima nasihat daripada Harussani sebagai seorang ahli agama namun menganggap ulasan itu hanya dibuat berdasarkan kepada pandangan pihak ketiga tanpa menonton filem berkenaan.

“Saya berpendapat beliau tidak menonton filem itu tetapi hanya mendengar ulasan daripada pihak lain. Jika benar telahan saya itu, adalah tidak wajar pihak ketiga mahu mengheret seorang mufti memberi ulasan tanpa beliau melihat sendiri adegan yang saya dan suami lakonkan,” katanya.

“Bergelar pasangan selebriti menyebabkan ramai mata yang sentiasa memandang kami tetapi Alhamdulilah setakat ini kami bebas dari sebarang cerita-cerita yang tidak elok,” katanya.

Vanidah berkata, sepanjang 12 tahun perkahwinan, mereka sentiasa memastikan keharmonian rumah tangga dan menjaga aib masing-masing.

What do you think?

73 Points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply
  1. bukan ditujukan untuk vanidah pun. hari pertama nikah, hari kedua sanding hari ketiga minta cerai.realitinya rashidi dan vanidah dah kahwin sejak thn 2000 lg..dah lebih 3 hari..dah bertahun pun.. cuba tengok n dgr balik skrip ‘hari ketiga kita minta cerai’. ayat tu bukan d tujukan untuk vanidah sbb dalam filem ni afin dan ujie tak kahwin pun’ ayat tu untuk ujie dan armi, bgitu juga dgn affin dan juwita. mksudnya hari ketiga tu ujie kena cerai dgn armi dan affin kena cerai dgn juwita. ada ke tdk nengok cerita ni?

  2. Bab Agama tidak boleh di persendakan apa lagi yang melibatkan hukum… maka untuk menjadi orang yang cemerlang dalam apa juga ilmu maka halusi setiap kata kata, tingkah laku dan dalami segala ilmu..agar tidak kecundang…NIKAH pasangannya adalah CERAI…. hidup pasangannya mati maka …. fahami setiap apa juga hukum dan peraturan Agama yang telah Allah tetapkan… jangan suka suka nak sendakan.. sekadar untuk mencari rezki yang mana munafaatnya tidak memberikan makna selain … ianya hanya di tertawakan oleh Syaitan yang gembira dengan mereka mereka yang menjadi sahabatnya.

Leave a Reply

Loading…

0

Written by Budiey (Admin)

Penggemar filem seram yang sentiasa mengemaskini pengetahuan tentang gajet & teknologi masa kini dan masih tegar menjadi penulis portal hiburan & gaya hidup sepenuh masa sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber yang aktif menemubual selebriti dan menerbitkan video Buletin Viral di Budiey Channel.

Gambar & Video Majlis Nikah Anak Perempuan Sultan Brunei

Gambar Bayi Robbie Williams Yang Baru Lahir