in

Ini 9 Destinasi untuk Korang Lawati di Tahun 2019

Ingin mengembara untuk meninggalkan segala kesibukan harian? Airbnb mencadangkan destinasi popular pada masa kini yang “perjalanannya mengambil masa 9 jam” rancang percutian anda untuk 2019

Tahun 2018 telah pergi meninggalkan kita dengan sejuta kenangan manis dan pahit. Untuk tahun 2019 ini, kita selak kalendar untuk merangka cuti-cuti dan makan angin. Airbnb sudah bersedia untuk memudahkan warga Malaysia membuat perancangan perjalanan untuk tahun baharu. Berdasarkan gabungan carian, tempahan dan data pertumbuhan senarai kehendak Airbnb*, Airbnb meramalkan minat yang semakin meningkat di lebih banyak kawasan, bandar dan bandar kecil yang jarang dikunjungi untuk diterokai.

Sembilan melangkaui Sembilan: Airbnb mendedahkan 9 destinasi untuk dilawati pada 2019

Sama ada ini masa yang terbaik untuk melawat Catskill Mountains bagi meraikan ulang tahun ke-50 Woodstock, atau menuju ke Kaikoura untuk membantu membina semula komuniti akibat bencana alam, Airbnb mendapati bahawa kebanyakan destinasi popular pada masa kini yang tidak hanya membenarkan pengembara mengalami sisi autentik negara, tetapi juga menjadi sebahagian daripada ekosistem pelancongan yang berkesinambungan, yang mempromosikan kawasan tempatan yang baru muncul seperti Accra di Ghana, atau Calabria di Itali.

Berikut ialah 9 destinasi Airbnb yang popular pada masa kini dalam 2019 bersama dengan beberapa penyenaraian untuk warga Malaysia menginap dan Pengalaman untuk dicuba:


Kaikoura, New Zealand

Peningkatan tempahan sebanyak 295% tahun ke tahun

Peningkatan carian sebanyak 210% tahun ke tahun

Mengalami kerosakan teruk akibat gempa bumi 7.8 pada 2016, kebangkitan semula bandar pantai di Pulau Selatan ini sangat menakjubkan dengan peningkatan tempahan dan carian yang paling banyak dalam senarai kami. Dengan perkhidmatan kereta api dan pengangkutan lain yang kembali dalam talian, pemerhati ikan paus dan anjing laut akan mendapati bahawa melihat populasi ikan paus sperma yang terkenal di bandar ini dan penangkapan ikan paus pada masa lalu yang bersejarah telah menjadi semakin mudah.


Normandy, Perancis

Peningkatan tempahan sebanyak 229% tahun ke tahun

Peningkatan carian sebanyak 120% tahun ke tahun

Penggemar sejarah mungkin cenderung untuk menyaksikan acara memperingati ulang tahun ke-75 pendaratan D-Day Normandy pada tahun depan, menjadikannya masa yang ideal untuk mereka melawat — mungkin bersama sejarawan dan hos Johann yang akan memberikan panduan kepada mereka. Hanya dua jam dengan menaiki kereta api dari Paris, penduduk tempatan dan pengembara boleh menghayati landskap yang subur, permata seni bina, dan Route du Camembert, laluan yang dinamakan sempena keju yang popular.


Great Smoky Mountains, AS

Peningkatan tempahan sebanyak 191% tahun ke tahun

Peningkatan carian sebanyak 190% tahun ke tahun

Tempat yang terkenal dengan taman negara yang paling kerap dikunjungi di Amerika disebabkan lokasinya di tengah, secara umumnya mudah untuk sampai ke sana, dan kos yang berpatutan, Smokies melambai. Dua laluan paling ikonik di taman ini (antara laluan 800 batu untuk dipilih) dibuka semula selepas kebakaran hutan dua tahun lalu. Pencinta alam semula jadi juga boleh menikmati keseronokan melihat pelbagai tumbuhan dan haiwan di kawasan ini kerana ia sebahagian daripada Rizab Biosfer Antarabangsa UNESCO dan ketahui bahawa ia juga menempatkan populasi beruang hitam terbesar di A.S. Timur — persekitaran utama untuk belajar cara mengambil gambar bersama pakar.. Destinasi sepanjang tahun, Smoky Mountain juga mempunyai Pigeon Forge yang berdekatan, tempat terletaknya Dollywood, dengan Festival Krismas Smoky Mountain tahunan yang semakin besar setiap tahun.


Wilayah Buenos Aires, Argentina

Peningkatan tempahan sebanyak 188% tahun ke tahun

Pertumbuhan penyertaan senarai kehendak sebanyak 176% tahun ke tahun

Dengan nilai dolar AS berbanding peso, wilayah Buenos Aires akan menjadi lebih menarik kepada tetamu antarabangsa pada tahun depan. Jangan terkeliru dengan bandar ibu kota yang mempunyai nama yang sama, wilayah ini merentasi pantai Atlantik dengan deretan pantai dan hutan yang popular, hutannya anda boleh lawati di Unimog yang dipulihkan, dan bandar-bandar seperti Tigre, ciri-ciri Puerto de Frutos, atau pasar kraf yang sibuk. Bercuti ke gunung-ganang di bandar Tandil, juga dinamakan salah sebuah bandar yang paling ramah di negara ini — diukur oleh bilangan superhost dengan ulasan 5 bintang — selama dua tahun berturut-turut.


Accra, Ghana

Peningkatan tempahan sebanyak 163% tahun ke tahun

Peningkatan carian sebanyak 120% tahun ke tahun

Ghana muncul sebagai destinasi Afrika global dan tempat untuk perjalanan rohani dan penemuan diri, dan telah menyaksikan peningkatan ketara kedatangan pelancong antarabangsa hingga kini. Dengan Pasar Makola yang menawarkan bazar berwarna-warni dan pantai Labadi dan Kokrobite di sepanjang Teluk Guinea yang terkenal dengan kehidupan malam yang menyeronokkan, kemeriahan di bahagian pantai Atlantik Afrika Barat ini sangat memberangsangkan.


Outer Hebrides, Scotland

Peningkatan tempahan sebanyak 147% tahun ke tahun

Peningkatan carian sebanyak 170% tahun ke tahun

Rantaian pulau dengan banyak nama berhampiran dengan pantai barat Scotland, keindahan alam yang mengagumkan tetapi kasar di rantau ini mungkin kelihatan seperti mengingati semula filem 1995 yang menggambarkan detik-detik penting dalam sejarah Scotland dan England, dan sekuel tidak rasmi baru-baru ini di Netflix. Kehidupan liar sememangnya ada di mana-mana: rusa merah (bilangan lebih banyak daripada manusia dalam nisbah 30 berbanding 1!), helang emas, dan dalam laut sekeliling, memerang, ikan paus, ikan lumba-lumba dan banyak lagi. Malah Lapangan Terbang Barra adalah satu tarikan kerana ia merupakan salah sebuah lapangan terbang komersial di dunia di mana pesawat mendarat di pantai, yang menyediakan pemandangan menakjubkan dan sering disambut dengan tepukan oleh pengembara semasa berlepas dan pendaratan.


Catskill Mountains dan Hudson Valley, AS

Peningkatan tempahan sebanyak 100% tahun ke tahun

Peningkatan carian sebanyak 130% tahun ke tahun

2019 menandakan masa yang istimewa untuk melawat rantau ini dengan ulang tahun ke-50 Woodstock yang akan datang dan ramai pemuzik dan kumpulan terkenal yang dikatakan akan membuat persembahan. Tetapi jangan datang hanya sekadar untuk persembahan ini: dengan hidupan liar yang pelbagai dan denai hiking (hos Brian akan membawa anda dalam pendakian sehari dan merakam gambar pengalaman separa profesional), dan resort ski untuk ditempah dan gunung-ganang untuk bermain papan salji, Catskills menyediakan latar belakang yang sempurna untuk percutian musim-agnostik yang santai. Dan di sepanjang Sungai Hudson, petani yang memilih pertanian sebagai kerjaya kedua dan penanam pokok yang beraspirasi boleh menemui inspirasi dengan melawat banyak ladang anggur, kebun dan ladang di kawasan ini. Petani tempatan dan ekspatriat Mike menganjurkan lawatan ladang yang sesuai untuk pengembaraan ini.


Negeri Santa Catarina, Brazil

Peningkatan tempahan sebanyak 100%+  tahun ke tahun

Peningkatan penyertaan senarai kehendak sebanyak 140% tahun ke tahun

Dengan Florianópolis sebagai ibu negara, negeri ini terkenal dengan pantai dan pergunungannya. Dan dengan peningkatan tempahan di bandar-bandar seperti Joinville (216%), Itajaí (166%), dan Blumenau (134%), jelas bahawa pengembara sedang mencari fakta sejarah yang berkaitan dengan pemandangan gunung panorama mereka. Pengaruh Jerman adalah jelas di Blumenau, tempat yang terkenal dengan perarakan Oktoberfest tahunan dan Muzium Bir yang menunjukkan sejarah pembuatan bir di bandar. Pakar bir dan hos Guilherme akan membawa anda ke belakang tabir kilang bir, Loop Craft Brewing, sebelum sesi merasa VIP sepanjang tahun.


Bacalar, Mexico

Peningkatan carian sebanyak 160% tahun ke tahun

Peningkatan penyertaan senarai kehendak sebanyak 155% tahun ke tahun

Bacalar, yang dirujuk oleh sesetengah orang sebagai “Tulum baru”, adalah sebuah bandar ajaib di sepanjang pantai Caribbean Mexico, sering dikaitkan dengan air biru yang berkilauan (sesuai untuk mengayuh papanbersnokel, dan berlayar) dan tidak berapa ramai orang berbanding jiran yang paling banyak dikunjungi pelancong di utara. Perjalanan tiga jam dari Lapangan Terbang Antarabangsa Cancun, Bacalar memenuhi kehendak penggemar sejarah dan budaya. Fortress de San Felipe Bacalar yang berusia 270 tahun dibina untuk mempertahankan bandar ini daripada serangan lanun. Berhenti di sana sebelum atau selepas mengunjungi banyak restoran, kedai artisan, dan seni jalanan di kawasan ini.

Bilik Berita Airbnb disasarkan kepada para wartawan. Semua Kediaman dan Pengalaman yang dinyatakan di dalam Bilik Berita Airbnb bertujuan semata-mata untuk memberikan inspirasi dan ilustrasi. Airbnb tidak mengesyorkan atau menyokong penyenaraian Kediaman atau Pengalaman tertentu di platform Airbnb.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Sinopsis Filem HOLMES & WATSON

Joras Tersingkir dari Maharaja Lawak Mega 2018