in , ,

Fakta Yang Anda Perlu Tahu Tentang Drama GOSTAN

Kisah pengembaraan komedi nostalgia yang merentasi tiga generasi tentang seorang ahli sains yang mengubah masa lalu rakan-rakan baiknya dengan menggunakan mesin masa. Malangnya segala usahanya menyebabkan keadaan bertambah buruk.

Naskhah ini merupakan arahan kedua Nabil Ahmad khas untuk terbitan Astro First Eksklusif, selepas kejayaan The Hantus yang disiarkan di platform yang sama (Astro First Eksklusif) pada tahun lalu bersempena dengan sambutan Aidilfitri. 

Gostan mula menemui peminat pada 15 Jun 2019 di Astro First Eksklusif (saluran 480) dan di platform digital, On Demand. Dengan harga istimewa sebanyak RM10.00* sahaja, penonton boleh menonton “GOSTAN” dengan berulang kali dalam tempoh 48 jam (2 hari) dari waktu pembelian.

Durasi penggambaran adalah selama 2 minggu di bulan Feb – Mac 2019. Lokasi penggambaran adalah di sekitar Lembah Kelang dan Sekinchan. 

*harga tidak termasuk cukai

Gostan

Info Ringkas Mengenai ’Gostan’

KategoriFilem Televisyen (FTV) 
GenreKomedi
Durasi90 minit
Tahun Produksi2019
Tarikh disiarkan15 Jun 2019, Sabtu
Platform Astro First Eksklusif (saluran 480), platform digital ‘On Demand’
Penerbit EksekutifNabil Ahmad
PengarahNabil Ahmad
Penulis SkripArbi Suffian bin Rozlan
Penerbit Dato’ Khairil Muzamil
ProduksiKMN Productions Sdn. Bhd
Gostan

Sinopsis ’Gostan’

Kisah ini berkisarkan tentang persahabatan 4 sekawan. Persahabatan yang telah bermula dari mereka semua berumur 7 tahun. Cerita bermula dengan 3 orang kawan iaitu Pomi, Wok dan Munir. Mereka sangat menantikan bulan Ramadhan dan Syawal yang bakal muncul. 

Ketiga-tiga mereka mempunya karektor yang berbeza namun misi mereka sama, iaitu untuk mengumpul seberapa banyak duit raya yang boleh semasa hari raya. Ketika hari raya mereka telah mengembara sekitar kampung bagi mengutip duit raya sehinggalah mereka terjumpa seorang budak sebaya yang sedang mengutip tin dan mengumpul kotak di hari raya. Mereka berasa terharu selepas budak pengemis itu tidak dapat merasai kemeriahan raya disebabkan keadaan hidupnya.

Mereka bertiga telah bersepakat untuk bersama-sama membantu Muksin, budak pengemis yang baru mereka kenal itu. Mereka berempat meraikan semangat raya bersama-sama dan menjadi akrab. Muksin telah diterima sebagai anak angkat seorang profesor / saintis di kampung mereka.

Persahabatan mereka itu kekal terjalin sehinggalah mereka melangkah ke sekolah menengah. Zaman persekolahan mereka penuh nostalgia dan sukar dilupakan. Sehinggalah di hujung persekolahan, Pomi , Wok dan Munir bersedih kerana Muksin bakal meninggalkan mereka untuk melanjutkan pelajaran ke luar negara.

19 tahun berlalu, Pomi, Wok dan Munir sudah mempunyai kerjaya dan keluarga masing-masing. Namun, kehidupan mereka masing-masing mempunyai masalah yang tersendiri. Kepulangan Muksin dari luar negara sempena majlis “reunion” telah membuatkan mereka bertiga teruja untuk berjumpa semula Muksin.

Pertemuan mereka bertiga dengan Muksin pada malam “reunion” telah menjadi titik permulaan terhadap perubahan hidup mereka. Muksin yang telah berjaya dalam hidupnya setia mendengar luahan hati Pomi, Munir dan Wok tentang masalah kehidupan mereka. Beliau berasa terpanggil untuk membantu kehidupan rakan-rakannya.

Muksin kemudiannya menggunakan mesin masa untuk kembali ke masa lampau dan cuba mengubah nasib hidup rakan-rakannya. Muksin cuba mengubah takdir rakan-rakannya, namun niat beliau tidak disukai rakan-rakannya. Bolehkah mereka kembali semula ke masa kini, tanpa ada sebarang perubahan dan yang paling penting, berjumpa semula keluarga masing-masing? 

Gostan
Gostan
Gostan
Gostan

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Astro Warna Bakal Lancar Program Realiti Muzikal Komedi MUZIKAL LAWAK SUPERSTAR

Keluarga Kongsi Rahsia Artis Dalam KISAH SELEBRITI