in , ,

Gangguan Rangkaian Celcom Di Seluruh Negara, Pengguna Luah di Sosial Media Hingga Trending

Sekiranya anda menggunakan rangkaian Celcom, anda pasti menyedari peranti tidak dapat mengakses rangkaian selular sejak beberapa jam yang lalu.

Pengguna Celcom mula melaporkan masalah tidak dapat mengakses rangkaian sejak 3 petang di seluruh negara tetapi jumlah semakin meningkat sejak 30 minit kemudian. Pengguna rangkaian Celcom di beberapa kawasan sedang menghadapi gangguan perkhidmatan untuk data dan suara berikutan masalah teknikal yang dihadapi penyedia rangkaian berkenaan.

Celcom

Menerusi satu kiriman daripada akaun rasmi Celcom menyatakan bahawa pihaknya berdepan dengan masalah gangguan teknikal.

“Pengguna rangkaian kami di beberapa lokasi seluruh negara sedang menghadapi gangguan bekalan untuk perkhidmatan suara dan data.

“Ini kerana rangkaian kami sedang berdepan dengan masalah gangguan teknikal dan kami sedang berusaha sedaya upaya untuk menyelesaikan gangguan berkenaan dalam masa terdekat,” katanya.

Sebelum itu, pengguna rangkaian berkenaan menzahirkan rasa tidak puas hati terhadap penyedia rangkaian berkenaan apabila didakwa gangguan itu bermula sejak pagi tadi.

Celcom telah mengesahkan pengguna di beberapa kawasan di seluruh negara sedang mengalami masalah mengakses perkhidmatan suara serta data. Mereka sedang melakukan kerja baik pulih secepat mungkin. Tiada masa diberikan bila rangkaian akan kembali pulih. Bagi pelanggan Celcom anda semua perlu bersabar untuk waktu terdekat.

Celcom

Pengguna Unifi Mobile Dikawasan Luar Liputan 4G Turut Menghadapi Masalah Rangkaian

Pengguna Celcom kini dilihat menghadapi masalah untuk khidmat data dan juga panggilan suara. Celcom melalui kenyataan yang dikeluarkan, mengatakan mereka sedang melihat untuk mengatasi masalah teknikal ini secepat mungkin.

Selain Celcom, pengguna Unifi Mobile turut terkesan dengan masalah ini. Pengguna Unifi Mobile diluar kawasan rangkaian 4G turut tidak boleh membuat panggilan suara mahupun data.

Untuk makluman, Unifi Mobile sedia memilih Celcom sebagai rakan kerjasama domestik, dan menggunakan rangkaian mereka untuk khidmat telekomunikasi disejumlah kawasan tanpa liputan 4G Unifi Mobile.

Pihak Unifi mengatakan untuk menggunakan rangkaian 4G LTE sekiranya mempunyai liputan, atau menantikan seketika sehingga masalah teknikal rakan domestik mereka diselesaikan.

Sementara itu, ramai pelanggan Celcom meluahkan rasa tidak puas hati di laman sosial sehingga tanda pagar #Celcom trending nombor satu mengalahkan #MPPUPSI.

Celcom

Rangkaian Celcom kini dilihat telah beroperasi seperti sedia kala kembali, sekaligus memudahkan pengguna untuk terus menikmati rangkaian internet dan panggilan suara.

Menurut Celcom, disebabkan masalah teknikal, pengguna menghadapi masalah rangkaian sejak 3 petang, 4 Oktober 2020 hari ini.

Celcom meminta maaf untuk masalah teknikal ini, dan mereka kini menawarkan penggunaan tanpa mengira kuota data pengguna sehingga 11.59 malam 4 Oktober ini. Seperti biasa, anda perlu pastikan mempunyai langganan yang aktif untuk menikmatinya.

Celcom

Di Twitter, gangguan Celcom berada di kedudukan nombor satu dalam topik trending kerana syarikat telekomunikasi juga menerima aduan serupa di laman Facebooknya.

Pengguna Celcom mengaku tidak mempunyai liputan rangkaian dari lokasi seperti Kuala Lumpur, Johor dan Pulau Pinang dan ada yang memaparkan ikon SOS di skrin telefon mereka.

Pengguna Facebook, Kai Wen menulis di laman mereka untuk menanyakan sebab gangguan perkhidmatan rangkaian secara tiba-tiba.

“Apa yang salah dengan talian Celcom anda? Itu dari yang buruk menjadi yang paling teruk.

“Sama sekali tidak ada liputan di Johor dan bahkan tidak memberi pampasan kepada pelanggan anda. Serius sangat kecewa dengan talian anda,” komentar itu terbaca.

Di laman web rasminya, Celcom memposting memo mengenai keadaan tersebut, di bawah bahagian pengumuman pentingnya dan menyatakan bahawa terdapat gangguan perkhidmatan.

“Pelanggan di beberapa daerah di seluruh negara mungkin mendapati pengalaman perkhidmatan suara dan data mereka terjejas kerana masalah teknikal yang kami hadapi sekarang.

“Pasukan teknikal kami bekerja keras untuk menyelesaikan dan memulihkan perkhidmatan secepat mungkin,” katanya.

New Straits Times menghubungi perwakilan Celcom dan diberitahu bahawa syarikat telekomunikasi itu masih menyiasat dan berusaha menyelesaikan masalah tersebut.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Gong Yoo | 20

Video & Fotografi Dron Menjadi Trending Masa Kini

Doktor Qatar Cikgu | 21

Qatar Airways Thanks Teachers With 21,000 Complimentary Tickets