in

Gambar Shah Rukh Khan Terima Anugerah Datuk

Penampilan julung kali pelakon terkenal Bollywood, Shah Rukh Khan, lengkap berpakaian baju Melayu hitam, bersongkok dan bersongket yang diikat dengan gaya Seniman Agung Allahyarham Tan Sri P. Ramlee, membuatkan kira-kira 1,000 tetamu terpukau melihatnya pada sesi khas Istiadat Penganugerahan Darjah Kebesaran Negeri Melaka kepada pelakon popular itu.

DATUK Shah Rukh Khan yang dikurniakan Darjah Mulia Seri Melaka yang membawa gelaran Datuk mengaminkan doa selepas sesi khas Istiadat Penganugerahan Darjah Kebesaran Negeri Melaka kepada pelakon popular itu di Dewan Seri Negeri, Ayer Keroh hari ini.-fotoBERNAMA

Sebaik tiba di pekarangan Dewan Seri Negeri, Ayer Keroh iaitu tempat berlangsungnya istiadat itu pada pukul 10.55 pagi tadi, Shah Rukh Khan yang tidak putus-putus melemparkan senyuman sambil melambai-lambaikan tangannya kepada peminat, terus diiring memasuki dewan berkenaan.

Di samping menjadi tumpuan jurugambar media massa dalam dan luar negara, para tetamu turut tidak melepaskan peluang keemasan untuk merakamkan gambar pelakon itu menggunakan kamera dan ada yang tidak ketinggalan menggunakan kamera pada telefon bimbit, merakamkannya dari tempat duduk masing-masing.

Shah Rukh Khan yang dilahirkan di New Delhi pada 1965, tiba di Melaka untuk menerima anugerah Darjah Mulia Seri Melaka (DMSM) yang membawa gelaran Datuk daripada Yang Dipertua Negeri, Melaka Tun Mohd Khalil Yaakob.

Shah Rukh Khan adalah antara 77 orang yang dianugerahkan darjah yang membawa gelaran Datuk sempena sambutan hari lahir Mohd Khalil ke-70 pada 11 Oktober lepas.

Pelakon itu tidak dapat datang pada hari berkenaan atas urusan kerja yang tidak dapat dielakkan.

Pelakon filem Kuch Kuch Hota Hai itu memulakan kariernya dengan muncul dalam satu siri televisyen pada 1988 dan muncul kali pertama dalam filem Dewana pada 1992 yang menjulang namanya di Bollywood.

Pada sesi khas itu, busana Baju Melayu Cekak Musangnya ditaja oleh Sovereign Wear Sdn Bhd, sebuah syarikat butik di Kuala Lumpur manakala samping songket rasmi negeri Melaka bermotif bunga kesidang disumbangkan oleh Institut Seni Malaysia Melaka.

Hadir sama pada majlis itu ialah isteri Mohd Khalil, Toh Puan Zurina Kassim; Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam dan isteri Datin Seri Asmah Abdul Rahman.

Sebaik majlis itu berakhir, tetamu terutama pembesar negeri turut mengambil kesempatan untuk bergambar dengan Shah Rukh Khan.

Pergerakan dalam dewan itu yang agak terhad membuatkan kebanyakan tetamu hanya berulang kali merakamkan gambar Shah Rukh Khan dari tempat duduk masing-masing.

Ada ketikanya, keadaan dalam dewan agak riuh apabila mereka masing-masing meminta Shah Rukh Khan berpaling ke arah mereka untuk dirakamkan gambar.

Shah Rukh Khan, yang merupakan bintang filem asing pertama dianugerahkan DMSM, telah menerima lebih 40 anugerah dalam industri hiburan dan perfileman di peringkat antarabangsa antaranya Screen Award, The Zee Cine Award, NDTV Award, International India Film Award dan lain-lain.

Shah Rukh Khan pernah berlakon dalam filem One 2 Ka 4 yang memaparkan kawasan menarik di Malaysia termasuk A’Famosa Resort di Alor Gajah dekat sini.

Sementara itu, pada sidang akhbar bersama Mohd Ali, Shah Rukh Khan berulang kali mengucapkan terima kasih kepada Mohd Khalil dan kerajaan negeri Melaka di atas penganugerahan darjah yang membawa gelaran Datuk kepadanya.

“Terima kasih kepada kerajaan Melaka atas penghormatan ini. Saya bangga menerima anugerah ini dari sebuah negeri yang tidak faham bahasa saya,” katanya.

Katanya, Melaka mempunyai banyak tempat yang indah dan beliau akan datang semula ke sini untuk membuat penggambaran pada masa depan.

“Melaka mempunyai banyak kawasan yang mempunyai panorama yang indah dan saya akan memperkenal negeri ini kepada dunia,” katanya.

Beliau juga berjanji untuk membantu kerajaan negeri untuk mewujudkan sebuah studio filem tertutup yang secara tidak langsung akan memajukan industri perfileman Malaysia.

Shah Rukh berkata, sangat teruja untuk memakai baju Melayu lengkap bersamping untuk menerima anugerah itu. Bagaimanapun, beliau kesal kerana tidak dapat tinggal lebih lama di negeri itu dan bercadang untuk membawa keluarganya bercuti di negeri itu dalam kesempatan lain. BERNAMA

What do you think?

73 Points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply
  1. kalau tak pasti front page berita nieee.. tapi ada musibah yang melanda jadi gambar dia kat belakanglaa…. cenonet aje pun..

  2. Congratulation.. a good move by Negeri Malacca. I believe SRK is serious on all his intention and hopes on promoting Malacca.

  3. jarum, ramai lagi artis luar layak gak. diaorang pun penat promosikan negara kita ni. kesian catherine zeta-jones, sean connery, jackie chan… susah2 diaorang berlakon kat sini. jom bagi datuk kat diaorang gak. elaun, penghormatan, jom kita junjung diaorang ni ramai2.

  4. Aper raaaa, orang ni yang dia nak bagi darjah kebesara, nak glamor la tuh. Sian artis kite yang lain tu kan, depa pun buat gak bakti untuk menaikkan nama negara tapi SRK gak yang depa nampak. Tahun depan agaknya giliran Acha Saptriasa lak, coz dia dah naikkan napa Lim Kok Wing kat Indo……boleeeeeeyyyyy

  5. La.. biarlah, dah rezeki dia.. bukan semua orang boleh dapat.. adat dunia memanglah macam tu, orang ni dapat, orang tu tak dapat.. takkan nak bagi kat semua orang title tu.. alamatnya.. semua orang jadi datuk.. takdelah orang kebanyakan macam kita ni…

  6. Oooooo untungnya sapa yg dpt tengok dan jumpa dgn bollywood jolly good man ni. congrats dpt pangkat ‘datuk’. apasal lah aku jadi orang KL tak jadi orang Melaka. Semo salah bapa aku tak jadi orang Melaka dolu dolu.

  7. izzati, sorang2 la…dh tertulis rezeki SRK dulu yg merasa dpt title tu.
    apa la nk kecoh sgt dgn title tu utk SRK? tu datuk peter gilmoure (monsoon cup) dpt jgk datuk, then boss ferrari, todt, blm kawin pun lg dgn Michelle Yeoh, baru jadi bf je, tp dh dpt datukship, knp ms tu korang seme x object? mana korang ms tu?
    nasib jugak SRK terima anugerah tu, buatnye kalau dia tolak mentah2, x ke malu MSIA atau kerajaan melaka? sepatutnya kita berbesar hati tau, seorang yg cukup gah namanya ni persada dunia terima pingat keanugerahan kita dgn humble n with open arms!!
    susah dgn korang ni, SRK terima pun salah jugak, tp kalau SRK tolak, aku rs masa tu berbakul2 korang kutuk dia pulak! mesti habis keluar vulgar words dr mulut korang!! its not easy 2 b SRK n dis is d price he has to pay!! its all fated, just accept it d way it is…lgpun majlis penganugerahan dh pun lepas, dh jd lipatan sejarah dh pun!! u go SRK!!

  8. hikhikhik ingat ayat aku tu serius ke? baca semula dengan nada yang sinis boley?

    dah jadi tabiat orang kita. suka agungkan produk luar. peminat setia mestila happy. kita tak patut offer pun pada srk, tak timbul soal dia tolak offer tu pun at the first place.

    semua orang ada pendapat masing2. pastinya peminat setia srk happy. takyah ler bagi srk. karam singh walia tu lagi layak. bak kata karam “kera di hutan disusukan, anak di umah mati kelaparan” (angkat tangan sikit … kuikuikui)

  9. Izzati..bkn setakat kera je yg d susukan..gajah..harimau..dan yg paling best babi hutan pun dorang bg susu..hehehehe.. ala pangkat Datuk ni dah tak Gah cam dolu2..tngok la artis luo pun dpt Datuk..artis2 malaysia yg blajaq stakat spm..(bila tnya lulus ke..jwpan:boley la..cukup2 makn) pun dpt Datuk sebabnye..menghiburkan hati org2 yg Pangkat Tinggi2…golek sana golek sini..bukak sana bukak sini…dah dpt ‘DATUK’.bkn stakat dpt gelaran ‘DATUK’ je..dgn ‘DATUK’2 skali terangkat…sape nak jawab???? sila..sila…

  10. Hmmm.. so kna tukarlh ‘kera dhutan dsusukan’ …

    Pndapat : Kera dhutan dnasi lemakkan… leh x? heee..

    (Kang brduyun lah yg marah ni kang ..)

  11. Aku rasa SRK pun tak faham apa erti DATUK, sbb kat negara dia pangkat DATUK tak der maknanya…….. LU FIKIR LA SENDIRI.

  12. jangan kau org smua nak marah pada SRK. Korang smua mesti hormat dengan Yang Dipertua Negeri, Melaka Tun Mohd Khalil Yaakob. Jgn main2 dengan daulat beliau. SRK lantak la dia tp yang pasti kita mesti hormat siapa yang memberi bukannya siapa yang menerima. Kita hanya rakyat biasa tak boleh menasihati org yg tak sepatutnya….pikir2 kan la taraf anda smua..adekepatut

  13. SRk mengaminkan doa?
    hey..dia pegang anjing laa time blakon..
    adoyai..xyah a AMINKAn..

    btw welldOne SRK.
    biarlaa dia dpt pom..
    mesia gak yg nak utgnya.
    promOte2~

  14. yer la,bukan salah SRK,dia hanya menerima,kita patut hormat ngan YDN,kat negeri lain pun mereka akan memberi penghormatan pada orang luar sebagai tanda penghormatan,tak pun kecoh sangat…kita patut sokong apa yang baik buat negera kita sendiri bukan kerana tidak puas hati,riak,tamak dan hasad dengki,sekarang banyak artis,pengarah filem,tak kira lelaki ke perempuan tak ikhlas menyumbang karya mereka,mereka semua seperti nak minta perhatian orang ramai dan berebut2x serta berlumba2x nak ambik hati masyarakat supaya diberi penghormatan,SRK tu dah ada PATUNG LILIN tau kat UK.Ngeri barat lagi beri dia penghormatan apatah lagi kitani yang satu asean ni..tak faham lah,nak beri penghormatan kat seseorang pun dah nak gaduh2x sampai panggil sidang media,tak malu ke buat macam tu.negara luar banyak tersenyum akan gelagat dan karenah para karyawan dan artis serta pengarah tempatan negara ini.

  15. kat Madame Tasaud’s Museum United Kingdom,shah rukh khan ada patung lilin kat sana kan??bukan senang orang dapat patung lilin sendiri kat sana tu..bertuah shah rukh khan,aishwarya rai dan amitabh bachan..

  16. Tahniah utk David Arumugam (Alleycats) ..

    Utusan Malaysia >> 18 Disember 2008 >> Terkini
    David Arumugam antara 285 penerima pingat persekutuan hari ini
    18/12/2008 2:49pm

    KUALA LUMPUR 18 Dis. — Artis veteran Thiagarajan K.R. Arumugam, yang lebih dikenali dengan nama David Arumugam, daripada kumpulan Alleycats, adalah antara 285 orang yang menerima darjah dan bintang kebesaran daripada Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin, di Istana Negara hari ini.

    David, yang menerima Johan Setia Mahkota (JSM) Award, adalah vokalis utama kumpulan muzik tempatan terkemuka, Alleycats, yang ditubuhkan pada 1969 dan memperoleh kemasyhuran serta populariti pada 1970-an.

    Empat orang menerima Panglima Jasa Negara (PJN) yang membawa gelaran ’Datuk’.

    Mereka ialah Datuk Musa Sheikh Fadzir, anggota panel pelaburan Lembaga Tabung Angkatan Tentera Datuk Abdul Rahman Abdul Hamid, bekas Anggota Dewan Undangan Negeri dari Johor Datuk Ali Mohamed dan Timbalan Presiden St John Ambulans Kawasan Barat Daya Pulau Pinang Datuk Jamilah Wahab.

    Senator Osman Bungsu menerima Johan Mangku Negara (JMN) bersama enam lagi penerima.

    Sepuluh orang menerima Johan Setia Mahkota, 46 menerima Kesatria Mangku Negara, 88 menerima Ahli Mangku Negara dan 131 orang menerima Pingat Pangkuan Negara. – Bernama

Leave a Reply

Loading…

0

Written by Budiey (Admin)

Penggemar filem seram yang sentiasa mengemaskini pengetahuan tentang gajet & teknologi masa kini dan masih tegar menjadi penulis portal hiburan & gaya hidup sepenuh masa sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber yang aktif menemubual selebriti dan menerbitkan video Buletin Viral di Budiey Channel.

Video Shah Rukh Khan Terima Pangkat Datuk di Melaka

Rumah Dato’ Siti Nurhaliza Selamat Dari Tragedi Tanah Runtuh