in , ,

Flex Mode Yang Ada Pada Samsung Galaxy Z Flip4 Berjaya Pikat Pengguna 

Buat masa ini, Samsung sudah pasti menjadi nama yang paling digeruni dalam pembuatan telefon pintar boleh lipat. Setiap tahun, ia memperkenalkan dua barisan yang paling menonjol: Fold dan Flip.

Samsung baru-baru ini mengumumkan keluaran Galaxy Z Flip4 5G, telefon pintar boleh lipat terbaharunya. Sejak beberapa minggu lalu, Budiey telah menggunakan Samsung Galaxy Z Flip4 sebagai peranti utama dan Budiey rasa sangat puas hati dengan segala kelebihan yang ada pada peranti ini. 

Bagi pendapat Budiey, walaupun ada pendapat yang mengatakan Samsung Galaxy Z Flip mungkin dilihat sebagai model lipatan Z yang lebih rendah, namun sebenarnya ia dapat mengatasi Z Fold dengan margin yang cukup besar. 

Samsung Galaxy Z Flip4 yang Budiey guna dan pakai ini nampaknya sangat serupa dengan Galaxy Z Flip3 pada pandangan pertama. Ya, pada pandangan pertama. Tapi setelah lama guna, baru Budiey tahu apa perbezaannya. 

Pengalaman itu seperti menggunakan telefon pintar dengan “dalaman” yang berbeza. Walaupun telefon pintar ini kelihatan sama dari luar, ia mempunyai beberapa penambahbaikan dalaman. 

Besar kemungkinan kelebihan Samsung Galaxy Z Flip4 akan menarik minat sesetengah pemilik Galaxy Z Flip3 untuk menaik taraf dan mungkin mereka akan mengambil keputusan untuk ‘trade in’ dan membeli Flip4. 

Bagi Budiey, salah satu rahsia kejayaan Z Flip ialah memenuhi kehendak dan keperluan telefon lipat itu: ia menjadi lebih kecil apabila dilipat, jadi ia bukan sahaja lebih mudah, tetapi ia membawa getaran nostalgia telefon selip masa lalu juga.

Hasil daripada menaik taraf kepada bingkai aluminium yang lebih teguh dan panel kaca bersalut Gorilla Glass Victus+, Samsung Galaxy Z Flip4 lebih tahan lama berbanding sebelum ini. 

Sama ada disengajakan atau tidak sengaja, Galaxy Z Flip4 mempunyai saiz engsel yang lebih kecil daripada model sebelum ini. Ternyata benarlah kata pendapat ramai, Samsung telah meningkatkan mekanisme engsel dan menjadikan peranti ini lebih kukuh.

Samsung mendakwa bahawa selepas 200,000 dibuka dan ditutup, engsel ini masih dalam keadaan berfungsi baik. Samsung Galaxy Z Flip4 adalah serupa dengan pendahulunya kerana engselnya boleh dibuka pada sudut tertentu, dipanggil Mod Flex.

Samsung Galaxy Z Flip4 Terpaling Laris! Nah Ini Pandang Pertama

APAKAH MOD FLEX?

Mod fleksibel adalah salah satu ciri tersebut. Itu pada asasnya hanya istilah untuk setiap kali anda menggunakan skrin utama telefon dilipat separuh ke bawah. Ia paling berguna jika anda ingin meletakkan telefon ke bawah dan menggunakannya secara bebas tangan, seperti untuk panggilan video, dan sesetengah apl dioptimumkan secara lalai untuk memanfaatkannya.

Bagi mereka yang tidak sedar, Mod Flex mudah dikonfigurasikan di mana anda boleh mematikan orientasi setempat, dan buka aplikasi dan lipat skrin telefon separuh ke bawah seperti keadaan untuk komputer riba.

Walau bagaimanapun, apa yang perlu dipertimbangkan ialah berapa lama paparan lipat itu boleh bertahan. semasa Samsung menguji lipatan berulang, tidak ada kekurangan contoh peranti gen sebelumnya yang mana paparan perlu diganti.

Oh ya, dari sudut Pensijilan IPX8 pula, ia memberi gambaran jelas telefon pintar lipat ini juga kalis air. Walau bagaimanapun, disebabkan oleh jurang atau jarak antara bahagian atas dan bawah skrin, walaupun apabila dilipat, terutamanya di bahagian tengah, Flip4 tidak kalis habuk.

Hasilnya ialah ia akan menarik serabut dari poket anda: membuka telefon ini selepas ia berada di dalam poket seluar jeans anda untuk seketika akan melihat anda perlu mengelapnya bersih, dan jika anda meletakkannya ke dalam beg, anda perlu sedar bahawa mana-mana serpihan halus boleh dengan mudah melalui celah tersebut.

Terdapat juga penderia cap jari di sisi peranti, jadi anda perlu membiasakan diri untuk membuka kuncinya di sisi dan bukannya pada paparan. Kami mendapati penderia berfungsi dengan baik dan cepat.

Tetapi secara keseluruhan, Z Flip 4 terasa premium dan kelihatan hebat: pilihan warna memberi peluang untuk mencipta sesuatu yang unik kepada anda, sementara tindakan lipatan itu masih sangat memuaskan.

Jika dibandingkan dengan pesaingnya, Samsung Galaxy Z Flip4 juga mempunyai reka bentuk yang lebih estetik. Kumpulan lelaki Korea Selatan BTS menjadi inspirasi untuk salah satu warna, Bora Purple. Pilihan warna di luar Bora Purple termasuk hitam dramatik Graphite, emas lembut Emas Merah Jambu dan Biru yang menyanjung universal.

Edisi Bespoke, yang ditawarkan oleh Samsung, menampilkan beberapa kombinasi warna berbeza di luar tawaran standard syarikat. Satu-satunya tempat untuk mendapatkan edisi khas ini ialah di tapak web rasmi Samsung, di mana anda juga boleh memilih warna tersuai anda sendiri untuk peranti anda. Panel kamera belakang telefon pintar, bingkai, engsel dan panel bawah semuanya boleh disesuaikan mengikut keinginan anda.

Untuk membincangkan pelbagai aspek telefon pintar ini, terdapat mikrofon di bahagian atas. Di bawah ialah satu lagi set mikrofon, port USB-C dan pembesar suara. Dulang SIM ditemui di sebelah kiri. Butang kelantangan dan kuasa berada di sebelah kanan. 

Butang kuasa ini juga berfungsi sebagai penderia cap jari tradisional. Responsnya memuaskan, dan ia juga mudah dicapai dengan ibu jari kanan.

Samsung Galaxy Z Flip4 Terpaling Laris! Nah Ini Pandang Pertama

SKRIN TANPA BEZEL

Samsung Galaxy Z Flip4 mempunyai paparan dwi, ​​dengan skrin boleh lipat utama di dalamnya. Bagi mereka yang tertanya-tanya, ia adalah dimensi tepat Samsung Galaxy Z Flip3. Skrin penutupnya ialah 1.9-inci Super AMOLED dengan resolusi 512 x 260 piksel. Kadar penyegaran semula ialah 60Hz, iaitu standard.

Namun begitu, skrin ini telah dipertingkatkan dengan ciri baharu, seperti keupayaan untuk memaparkan imej, GIF dan video tertentu dengan tempoh maksimum 15 saat dan saiz 100 MB. Kemudian, pengguna boleh meletakkan widget, seperti dail cepat, untuk sehingga tiga orang yang paling kerap dipanggil mereka.

Kameranya bagus, tetapi tidak dapat bersaing dengan set ciri atau prestasi peranti perdana dengan harga yang sama, jadi terdapat beberapa kompromi yang perlu anda terima dalam merangkul dunia telefon lipat.

REKABENTUK DAN BINAAN

Kalau dipandang dengan mata kasar, Samsung Galaxy Z Flip kelihatan lebih seperti telefon Samsung biasa dengan setiap kemas kini berulang. Namun ternyata, Z Flip4 terkini lebih nipis engsel dan mengambil pendekatan berbeza secara halus terhadap reka bentuk untuk menjadikannya kelihatan lebih baik.

Panel belakang kini kelihatan lebih lancar, mengurangkan rangka di sebelah engsel, jadi semuanya kelihatan lebih moden dan canggih. Kamera lebih besar di bahagian belakang, sesuai dengan trend reka bentuk pada telefon terkini, dengan estetika keseluruhan yang lebih berani.

Masih ada pilihan untuk membina Z Flip anda sendiri, dengan 75 pilihan melalui pereka Samsung Bespoke – jadi jika anda tidak menyukai pilihan standard Graphite, Pink Gold, Bora Purple atau Blue, anda pada dasarnya boleh memiliki apa sahaja yang anda suka, dengan tiga warna bingkai, dan lima pilihan warna untuk bahagian hadapandan panel belakang.

Terdapat kemasan matte yang bagus pada warna tersebut, dengan Bora Purple dan Blue menyerlah. (Bora adalah bahasa Korea untuk ungu, jika anda tidak tahu.).

PAPARAN SKRIN

Terdapat dua (2)  paparan pada Z Flip 4, paparan lipat utama 6.7-inci di bahagian dalam, dengan paparan 1.9-inci pada bahagian luar. Ini terletak berhampiran dengan tawaran pada Z Flip 3, jadi terdapat sedikit perubahan di sini, tidak seperti Moto Razr 2022.

Anda akan mendapat tema yang mengalir dari dalam ke luar, anda akan dapat menggunakan widget pada skrin muka depan ini supaya anda boleh melihat sekilas maklumat yang anda perlukan. paparan luaran lebih kepada skrin maklumat, walaupun terdapat pelbagai pilihan yang ditawarkannya, termasuk sebagai pemidang tilik kamera serta hanya boleh memberi anda maklumat apabila anda memerlukannya.

Tetapi kebanyakan kebolehgunaan terhad kepada beberapa widget – cuaca, penggera, kalendar – dan semasa anda dapat melihat anda mempunyai pemberitahuan (dengan titik) dan leret untuk melihat aplikasi dari mana pemberitahuan itu, anda hanya mendapat pilihan untuk kosongkan mereka, anda tidak boleh membacanya.

Paparan dalaman, bagaimanapun, kekal sama seperti sebelumnya, ditutup dengan UTG – kaca ultra nipis – di atas permukaan plastik fleksibel skrin.

Kadar penyegaran adaptif, jadi anda akan mendapat 120Hz untuk memastikan kandungan lancar, sementara terdapat juga banyak butiran terima kasih kepada peleraian tinggi. Terdapat juga kecerahan yang mencukupi, jadi anda tidak akan menghadapi masalah melihat paparan ini dalam keadaan luar yang terang.

Kebanyakan resolusi untuk perincian, jadi paparan ini jelas seperti yang anda dapati pada banyak telefon bersaing.

Terdapat lipatan pada paparan, sudah tentu, dan anda boleh merasakan penurunan itu semasa anda menatap ke atasnya, atau jari anda melepasi paparan dan walaupun ia kelihatan sepanjang masa, saya tidak pernah mendapati bahawa sebenarnya mempunyai pengalaman negatif . Ketika menonton filem atau menyemak imbas dalam talian, lipatan itu sebenarnya tidak menjejaskan apa yang anda lihat.

Tetapi Mod Flex tersedia di pelbagai tempat lain, termasuk pilihan untuk menghidupkannya untuk apl lain. ikon muncul membenarkan Mod Flex, walaupun dalam banyak ia hampir tidak berguna, membuka pintasan untuk akses pemberitahuan, tangkapan skrin, kecerahan, kelantangan dan akhirnya pad sentuh – tiada satu pun daripadanya berguna dalam apa cara sekalipun, kerana anda telah mengurangkan separuh ruang paparan dengan berkesankeuntungan.

Perkara yang anda benar-benar perlu cari ialah aplikasi yang dioptimumkan untuk Mod Flex, seperti Instragram. Di sini anda boleh menangkap Kekili menggunakan bahagian atas paparan untuk melihat diri anda supaya telefon kemudiannya dapat menyokong diri. Ia lebih mudah daripada perlu mengimbangi telefon di suatu tempat. ia juga berfungsi dengan baik untuk Google Duo/Meet, tetapi tiada sokongan untuk perkara yang sama pada Zoom – jadi ia agak bercampur-campur.

Sudah tentu, daya tarikan besar lain untuk memiliki telefon lipat adalah menggunakan Mod Flex, dapat meletakkan telefon dan masih menggunakan kamera tanpa perlu mengimbanginya dengan tidak menentu. banyak aplikasi dioptimumkan untuk ini, tetapi yang besar ialah kamera, di mana anda boleh mempunyai pemidang tilik di paparan atas dan kawalan di bahagian bawah (atau menukarnya). secara lalai imej yang dipratonton sesuai dengan paparan, jadi apabila anda menangkapnya terdapat lebih sedikit dalam foto daripada yang anda boleh lihat pada asalnya, jadi jika anda mahukan foto terbaik, anda patut mematikan pilihan “sesuai dengan skrin” dalam tetapan.

Adalah mustahil untuk mengabaikan hakikat bahawa ketahanan pada paparan ini tidak sama seperti pada telefon biasa. dengan ramai yang memilih Galaxy Z Flip 3, tidak ada kekurangan orang yang terpaksa menukar skrin kerana ia mula terpisah. Terdapat kebaharuan yang hebat dalam format telefon ini, tetapi anda juga perlu sedar tentang kelemahannya.

01_040ef-pf711t_005_dynamic_coral_210719_L

PRESTASI LANCAR DENGAN OneUI 4.1.1 

Mengenai antara muka pengguna yang dibina pada Android, OneUI berada di bahagian atas carta populariti. Versi terbaru OneUI, 4.1.1, dibina pada Android 12, juga sangat mesra pengguna pada Samsung Galaxy Z Flip4. OS Samsung terbaharu adalah sangat mudah untuk digunakan.

Sekilas pandang pada Google News, disesuaikan dengan minat pengguna, menyumbang kepada reka bentuk yang rapi. Ciri seperti widget, bar pemberitahuan, laci apl dan senarai apl yang digunakan baru-baru ini semuanya kelihatan sama. Mulai versi 4.1.1, One UI, pengguna mempunyai akses kepada Widget Pintar, tambahan yang sangat menarik.

Kurangkan bilangan widget pada skrin dengan mengumpulkannya bersama ciri ini. Palet Warna membolehkan pengguna menukar warna UI agar sepadan dengan kertas dinding pilihan mereka. Terdapat empat pilihan warna lalai untuk dipilih; pilih satu jika anda suka.

Beberapa ciri paling menarik bagi telefon pintar boleh lipat ini dimungkinkan oleh OneUI 4.1.1, seperti fleksibiliti pilihan multitasking dan Mod Flex. Mod Flex memisahkan apl supaya kandungan utama berada di bahagian atas dan elemen interaktif berada di bahagian bawah. Fungsi ini menggunakan skrin condong Galaxy Z Flip4, yang boleh ditetapkan pada sudut 75 darjah.

Yang melihat Z Flip 4 seiring dengan peranti utama lain, bermakna anda tidak membuat kompromi dengan memilih format telefon ini. dalam praktiknya semuanya berjalan lancar, walaupun ia boleh menjadi sedikit hangat – titik panas daripada peranti ini semasa bergerak kami mendapati peranti itu menjadi agak panas, sama seperti ia menjalankan Android Auto secara wayarles untuk didalam kereta anda selama 3 jam memandu – tetapi tidak pernah melakukannya ia menjadi panas yang membimbangkan.

Kuasa tulen itu ada, bagaimanapun, jadi jika anda ingin melancarkan sesuatu seperti Call of Duty Mobile atau PUBG Mobile, anda akan dapat bermain bersama yang terbaik, tetapi perlu diingatkan bahawa peranti seperti ini tidak begitu sesuai untuk permainan intensif, Saya lagi suka bermain dengan Permainan secara beremulator konsol di dalam Android kerana ia agak stabil. Jka anda ingin bermain banyak permainan, lebih baik anda melakukannya telefon permainan khusus, yang sekurang-kurangnya tidak akan mula ditutup jika anda memberi tekanan pada tempat yang salah.

Tiada kekurangan kuasa dalam Galaxy Z Flip 4; dengan Snapdragon 8+ Gen 1, telefon ini mempunyai perkakasan terkini, jadi semuanya lancar dan pantas. Terdapat 8GB RAM dan pilihan storan daripada 128GB.

Tetapi jangka  hayat bateri masih cukup baik. Terdapat had untuk prestasi keseluruhan kerana kapasiti bateri di sini, dengan banyak telefon candybar biasa menawarkan kapasiti sekitar 25 peratus lebih besar. Kami tidak mempunyai masalah untuk melalui hari itu, tetapi anda perlu memerhatikannya.

Terdapat pemisahan bateri 3700mAh antara dua (2) bahagian Z Flip 4 dan ia akan menyokong pengecasan berwayar 25W serta pengecasan tanpa wayar 15W. kedua-duanya tidak begitu pantas, tetapi Samsung nampaknya tidak bergerak pantas seperti jenama lain – dan tiada pengecas dalam kotak sama ada.

KAMERA

Samsung Galaxy Z Flip4 mengekalkan tetapan kamera yang sama seperti pendahulunya. Samsung Galaxy S21, S21+ dan FE semuanya berkongsi sensor 12MP biasa dalam kamera utama mereka. Penderianya adalah 1/1.76″, dengan piksel berukuran 1.8m dalam saiz. 

Menurut Samsung, kamera utama pada Galaxy Z Flip4 boleh menangkap 66% lebih cahaya apabila merakam dalam cahaya malap, terima kasih kepada sensor yang dipertingkatkan.

Matlamatnya adalah untuk membantu dalam menangkap cahaya, membawa kepada imej yang lebih baik dan peningkatan dalam prestasi dalam keadaan cahaya yang lebih rendah. 

Kamera utama biasanya menghasilkan foto seperti Samsung, yang (dengan bantuan tambahan daripada Pengoptimum Pemandangan) akan menghasilkan gambar yang meriah, dengan banyak pop warna. ia tidak selalunya tepat pada pemandangan di hadapan anda – rumput lebih hijau, langit lebih biru – tetapi hasilnya adalah perkara yang anda suka kongsikan kerana ia kelihatan hebat.

Tangkapan rakaman waktu malam dengan peranti Samsung menerima bantuan daripada ciri Auto FPS, yang melaraskan kadar bingkai secara automatik untuk mengekalkan kualiti sinematik yang stabil. 

Selain itu, kedua-dua penstabilan imej optikal dan elektronik disokong oleh kamera ini. Kamera ultralebar Z Flip3 adalah unit 12MP yang sama yang terdapat dalam Z Flip3, tolak autofokus. 

Walau bagaimanapun, Samsung masih belum menerima pakai teknologi kamera dalam skrin. Kamera 10MP Galaxy Z Flip3 disimpan oleh pengeluar Korea Selatan.

Dua daripada ciri terbina yang paling menarik ialah keupayaan untuk menggunakan kamera belakang untuk swafoto dengan menayangkan pemidang tilik ke skrin luar. Selain itu, anda masih boleh mengambil gambar walaupun telefon anda dilipat. Rahsianya adalah dengan menekan butang kuasa dua kali dengan cepat. 

Kamera utama Galaxy Z Flip4 akan bersambung secara automatik ke paparan kedua untuk suapan langsung. Kamera utama masih boleh digunakan untuk swafoto dan pengguna mempunyai pilihan untuk menggunakannya dalam nisbah aspek 1:1, 4:3, 16:9 atau 22:9.

Mod Flex adalah satu lagi tambahan yang memudahkan pengambilan wefie dan swafoto tanpa menggunakan tripod. Isyarat tangan mudah akan mengaktifkan pemasa 5 saat. Samsung Galaxy Z Flip4 adalah setanding dengan kamera yang terdapat dalam telefon pintar mewah lain.

Perkakasan dan perisian pengimejan Samsung menghasilkan imej berkualiti tinggi daripada setiap kamera. Kami menyukai warna-warna terang, butiran yang tepat dan tahap hingar latar belakang yang rendah. Ketiga-tiga kamera pada telefon pintar lipat Samsung ini boleh mengambil gambar berkualiti tinggi siang atau malam.

Walau bagaimanapun, Samsung mempunyai helah kerana anda boleh menggunakan paparan luaran juga, bermakna anda boleh mengambil swafoto menggunakan kamera utama di bahagian belakang untuk hasil yang lebih baik – menerima bahawa pencari tilik hanya mengandungi sebahagian daripada imej akhir akan menunjukkan.

Secara keseluruhan, ini tidak terasa seperti peranti fotografi tegar, ia berasa seperti peranti supersosialkeupayaan untuk melenturkan telefon supaya ia disokong untuk mengambil pelbagai foto atau video sama ada dari hadapan atau belakang mempunyai daya tarikan segera kepada sesiapa sahaja yang melakukan banyak tangkapan diri – tetapi sekali lagi, kami berharap kamera hadapan mempunyai kualiti yang lebih tinggi sedikit untuk benar-benar dapatkan yang terbaik daripada setiap adegan.

BATERI: KECIL NAMUN CUKUP BERKUASA

Prestasi Samsung Galaxy Z Flip4, yang masih pantas tetapi cekap, mengurangkan jangka hayat bateri. Menurut PCMark, untuk telefon dengan bateri 3,700 mAh, Samsung Galaxy Z Flip4 boleh digunakan sehingga 9 jam, yang agak baik. Tambahan pula, dengan penggunaan biasa, telefon ini boleh melalui hari kerja dengan hanya 20% daripada hayat baterinya.

Mengenai pengecasan, Samsung Galaxy Z Flip4 serasi dengan pengecasan pantas pada 25W dan pengecasan tanpa wayar pada 15W. Ujian kami menunjukkan bahawa pengecasan penuh daripada 5% hingga 50% mengambil masa kira-kira 30 minit. Ia mengambil masa lebih kurang sejam untuk beralih daripada 5 peratus untuk diselesaikan semasa telefon diaktifkan dan disambungkan ke Wi-Fi semasa ia dicas.

KESIMPULAN

Dari segi telefon boleh lipat yang benar-benar sedia poket dan mesra poket, Samsung Galaxy Z Flip4 kini merupakan satu-satunya pilihan.

Selain reka bentuk canggih dan prestasi berkuasa, Galaxy Z Flip4 5G ialah telefon pintar yang boleh memenuhi permintaan pelanggannya. Sama ada pengguna ialah pencipta kandungan, berbilang tugas atau pemain permainan, terdapat apl mudah alih untuk mereka.

Galaxy Z Flip4 5G dilengkapi dengan cipset Snapdragon 8+ Gen 1, RAM yang banyak dan kapasiti storan yang besar, membolehkannya memberikan prestasi yang dihormati. Kami fikir ini adalah harga yang berpatutan untuk telefon yang berpotensi untuk menjadi pilihan utama tahun ini.

Secara amnya, Samsung Galaxy Z Flip 4 adalah telefon yang lancar untuk digunakan dan semasa tempoh semakan kami, kami tidak mengalami sebarang gangguan perisian yang ketara.

  • Galaxy Z Flip 4 (RAM 8GB + Storan 128GB) – RM4,099
  • Galaxy Z Flip 4 (RAM 8GB + Storan 256GB) – RM4,399
  • Galaxy Z Flip 4 (RAM 8GB + Storan 512GB) – RM4,899
  • Galaxy Z Flip 4 Bespoke Edition (RAM 8GB + Storan 256GB) – RM4,599

Reka bentuknya tidak banyak berubah daripada pendahulunya, tetapi kualitinya telah berubah. Kekuatan bahan, tindakan engsel, dan ketahanan keseluruhan semuanya telah bertambah baik. Telefon pintar ini mempunyai pemproses yang agak pantas dan cekap, menjadikannya sesuai untuk sebarang keadaan.

Selain itu, skrin luar biasa untuk menonton video atau melayari laman media sosial seperti TikTok, Instagram dan Twitter. Sebagai penambahbaikan berbanding pendahulunya, hayat bateri model ini dan masa pengecasan juga patut diberi perhatian.

Untuk menampung penggunaan telefon pintar biasa, Samsung meningkatkan kapasiti bateri Galaxy Z Flip4 5G kepada 3,700 mAh daripada 3,300 mAh. Chipset yang dinyatakan di atas bukan sahaja membolehkan kapasiti storan yang lebih besar tetapi juga untuk penggunaan kuasa sehingga 30 peratus lebih rendah berbanding model yang digantikannya.

Sebagai bonus, keupayaan pengecasan pantas telah dinaik taraf kepada 25W, membolehkan peranti ini dicas semula dalam masa kira-kira sejam sahaja. Penarafan IPX8 memastikan bahawa Galaxy Z Flip4 5G boleh tahan ditenggelami air tanpa mengalami kerosakan.

Optik dalam kamera adalah terkemuka. Video dan gambar adalah berkaliber tertinggi dalam semua aspek. Telefon pintar boleh lipat Samsung ini boleh merakam swafoto dalam sebarang keadaan pencahayaan, siang atau malam, tripod atau tiada tripod. Kami memberikan ulasan positif kepada Samsung Galaxy Z Flip4. Berbanding dengan pendahulunya, Samsung telah benar-benar mencapai kesempurnaan telefon pintar dengan model ini.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

GLASSSKIN

Datin Marlinda Rafikah Lancar Produk Kosmetik Glassskin by Lyndarafikah

Disney+ Hotstar Siar Trailer Original Series Limitless with Chris Hemsworth