in , ,

Filem TUJUH DUA BELAS Kisah Tentang Kes Jenayah Culik Kanak-Kanak

Boleh dikatakan kes penculikan melibatkan kanak-kanak merupakan antara kes jenayah yang sering berlaku dan kerap mendapat perhatian ramai.

Misalnya, kisah mengenai kes penculikan ‘van putih’ yang cukup popular dan pernah menjadi bualan ramai.

Maka, ia telah menjadi inspirasi kepada syarikat produksi Osmosis Production Sdn. Bhd. untuk menghasilkan sebuah filem aksi berjudul TUJUH DUA BELAS yang mengangkat tema tentang jenayah berkenaan.

Filem TUJUH DUA BELAS

Pengarahnya, Thorpe Ali berkata, idea untuk menghasilkan filem tersebut bermula sejak 10 tahun lalu dan ideanya tercetus dengan kisah penculikan kanak-kanak yang hangat suatu ketika dahulu.

“Mengenai tajuk Tujuh Dua Belas, ia sebenarnya memberi maksud kejadian  penculikan yang berlaku dari pukul 7.00 pagi hingga 12 malam. Ia memberi mesej bahawa sekiranya berlaku kejadian sebegini, tindakan pantas harus diambil segera.

“Kejadian penculikan ini selalunya tidak menunggu masa lama kerana mudah dikesan dan filem ini menunjukkan watak utamanya berusaha untuk mencari penculik,” ujarnya.

Sebelum ini, Thorpe adalah individu yang bertanggungjawab dalam penerbitan sebuah rancangan popular siri seni beladiri di TV3 berjudul Mahaguru sekitar tahun 90-an.

Tujuh Dua Belas menampilkan barisan pelakon-pelakon hebat seperti Farali Khan yang menjadi teraju utama selain Johan As’ari dan Adam Darwisyh.

Menariknya lagi, filem ini juga turut menampilkan pesilat kelahiran Indonesia yang popular di media sosial iaitu Chintya Chandranaya.

Filem TUJUH DUA BELAS

Ia mengisahkan tentang Safia, seorang atlet seni mempertahankan diri yang terpaksa bertarung nyawa untuk menyelamatkan anak saudaranya yang diculik oleh sekumpulan penyeludup organ manusia. 

Mengenai keputusan untuk menerbitkan sebuah filem aksi, Thorpe memberitahu berdasarkan pemerhatian yang dibuat, genre aksi merupakan antara yang digemari penonton selain filem-filem bergenre seram dan komedi.

Jelasnya lagi, filem arahannya itu juga sudah semestinya menampilkan beberapa perbezaan dengan filem aksi yang pernah diterbitkan.

“Kebanyakan filem aksi selalunya memaparkan watak lelaki selaku tunjang utama, tetapi filem Tujuh Dua Belas ini mengangkat golongan wanita yang lincah dalam seni bela diri.

“Disebabkan itu saya memilih pelakon seperti Farali Khan kerana dia memiliki asas seni bela diri MMA, begitu juga pemilihan Chintya yang sememangnya tular dengan aksinya menendang tong gas terutama sekali di YouTube,” jelasnya.

Untuk filem ini, Thorpe memberitahu penggambaran dilakukan sekitar Januari 2022 di beberapa buah lokasi seperti Kuala Lumpur serta Gopeng, Lenggong dan Pengkalan Hulu, Perak.

Berkenaan cabaran sepanjang pembikinan TUJUH DUA BELAS, antaranya adalah pergerakan yang terbatas dan banyak babak yang tidak dapat dibuat memandangkan ketika itu negara masih lagi dalam Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

“Kalau ditanya mengenai harapan pula, pasti saya mengharapkan Tujuh Dua Belas berjaya menarik sokongan penonton ke pawagam.

“Sekiranya filem ini mencipta kejayaan, kami juga sudah mempunyai perancangan untuk menghasilkan sekuel yang kedua dengan gabungan pelakon-pelakon Malaysia, Indonesia dan Kemboja,” ujarnya.

Filem TUJUH DUA BELAS

SINOPSIS FILEM TUJUH DUA BELAS 

Sekitar pukul 7.00 pagi, Safia (Farali Khan) dan anak saudaranya Adam (Adam Darwisyh) dalam perjalanan ke hotel untuk berjumpa rakannya Desi (Chintya Chandranaya) dan ke lapangan terbang untuk bercuti ke kampung Desi. 

Ketika dalam perjalan ke hotel, kereta Safia ditahan sekumpulan lelaki dan dia diancam serta beg dan telepon bimbitnya dirampas oleh Bentayan dan Adam diculik. Safia cuba melawan namun terpaksa mengalah jika tidak Adam akan ditembak. 

Safia cuba mengekori mereka dan malangnya apabila tiba di satu persimpangan, mereka terpisah. Pelbagai dugaan ditempohi oleh Safia untuk menjejaki mereka. 

Filem TUJUH DUA BELAS

BARISAN PELAKON

Farali Khan : Safia

Johan As’ari : Bentayan

Chintya Candranaya : Desi

Adam Darwisyh: Adam 

Pelakon Pembatu 

Mohammed Idzham: Sham

Mohamad Zainal: Dr. Yusof

Mad Murad (Souya): Black Lee

Mohd Rezwan Jemarlang (Doy Bohai): Chatcai

Muhammad Farhaziq (Kaytiow) : Encan

Filem TUJUH DUA BELAS

NOTA PRODUKSI 

Thorpatalam Bin Ali: Pengarah

Shahrin Bin Mohammad: Penerbit Eksekutif

Sabrina Binti Baharuddin: Line Producer

Kamarul Azman Bin Ramli : Pembantu Pengarah 1

Ahmad Faizal Bin Mohd Kamis: Pengurus Produksi

Mohd Afandi Bin Daud: Jurusolek

Mohammad Najib Bin Idris: Wardrobe

Asyraf Hamzi Bin Suhaidi: Handyman

Mohd Izzudin Bin Baharuddin: Jurugegas

Muhamad Syafril Bin Maer: Set Dresser

Shazwan Bin Khairuddin: Propmaster

Nur Ubbaidillah Afandi Bin Amirzan: Choreographer 1

Muhammad Fauzan Bin Mohd Dohir: Choreographer 2

Mohd Shaufe Bin A. Wahid: D.O.P

Mohd Nur Aiman Bin Mohd Zaid: Jurukamera 1

Danial Bin Faizol: Jurukamera 2

Mohammad Faisal bin Abdul Rahman: Gaffer 1

Ahmad Zyul’Eddy Bin Zynoorddin: Gaffer 2

Shpinee Bin Ithnin: Key Grip

Azwan Shah Bin Arifin: Best Boy/ Key Grip

Muhamad Afif Bin Mohd Aziz : Juruaudio

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

SURIA FM

Suria FM Lancar Lagu ILUSI FATAMORGANA Sempena Bulan Ramadan