in

Filem Tanda Putera Ditunda Lagi Ke Tahun Hadapan

Filem Tanda Putera arahan Datin Paduka Shuhaimi Baba yang dikatakan berbau perkauman ditunda lagi tarikh penayangannya dan dijangka menemui penonton pada tahun hadapan.

Shuhaimi yang juga Pengarah Urusan Pesona Pictures berkata, penundaan itu disebabkan proses suntingan “titik potong” (cut off point) yang dibuat pada Selasa lalu telah menyebabkan kelewatan bagi urusan promosi dan pengedaran untuk slot wajib tayang yang diperoleh pada 15 November depan.

“Besar kemungkinan filem ini akan ditayangkan pada tahun hadapan. Kami akan mengumumkannya selepas mendapat tarikh baru (daripada Skim Wajib Tayang),” – Sumber Mstar Online

Dalam kenyataan tersebut juga Shuhaimi turut memohon maaf terhadap penundaan terbaharu itu dan berharap semua pihak akan terus memberi sokongan terhadap filem berkenaan.

tanda Putera poster
Poster Filem Tanda Putera

Filem Tanda Putera yang dilakonkan antaranya oleh Rusdi Ramli, Zizan Nin, Faezah Elai dan Linda Hashim itu melalui pelbagai kontroversi sehingga dituduh bersifat perkauman kerana paparan adegan peristiwa berdarah 13 Mei 1969.

Ia turut mendapat kritikan daripada pelbagai pihak khususnya parti pembangkang yang pada mulanya membantah penayangan filem tersebut.

Filem itu sepatutnya menemui penonton pada 13 September lalu tetapi terpaksa ditunda penayangannya kepada 12 November depan dan seterusnya dijangka akan ditayangkan pula pada tahun hadapan.

Ia diterbitkan hasil kerjasama Pesona Pictures dengan Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (Finas) serta Perbadanan Kemajuan Multimedia (MDeC) dengan kos kira-kira RM4.8 juta termasuk promosi.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Tasha Shila Dituduh Pakai Baju Ada Lambang Salib

Ulasan Filem The Twilight Saga Breaking Dawn Part 2