in ,

Filem REDHA Lakonan Remy Ishak & Nadiya Nisaa

Apabila membicarakan tentang austim, sememangnya diakui tidak ramai masyarakat di negara ini yang mengetahui secara lebih mendalam mengenainya. Malah, terdapat segelintir masyarakat yang sering memberi persepsi yang buruk terhadap individu serta keluarga yang berhadapan dengan masalah autism ini.

Bagi memberi gambaran yang lebih jelas tentang autism, maka syarikat produksi Current Pictures Sdn. Bhd. mengambil inisiatif dengan menerbitkan sebuah filem berjudul Redha yang memberi focus kepada penceritaan tentang ibu bapa yang membesarkan anak yang menghidap autism.

Berdasarkan inspirasi dari kisah sebenar, Redha memaparkan tentang hidup pasangan suami isteri, Alina dan Razlan menjadi terumbang-ambing dalam menghadapi realiti perjuangan sebenar untuk membesarkan seorang anak Istimewa selepas mendapati bahawa anak mereka Danial menghidap autism.

Ketidaksanggupan Razlan untuk menerima kebenaran menyebabkan kedinginan dalam keluarga, tetapi ketabahan Alina dan naluri seorang ibu membantu mereka dalam melalui detik yang sukar untuk membesarkan Danial. Dibantu adik dan teman rapatnya, mereka telah menemui cara khusus untuk membantu Danial, sehinggalah satu kemalangan tragis menyebabkan keluarga ini terpaksa dibina semula.

Bakal ditayangkan di pawagam seluruh Malaysia pada 14 April 2016, filem yang diarahkan oleh Tunku Mona Riza ini menampilkan barisan pelakon seperti Namron, June Lojong, Harith Haziq, Izzy Reef, Remy Ishak, Nadiya Nisaa, Ruminah Sidek dan Susan Lankester.

Bercerita lebih lanjut mengenai pembikinan filem ini, inspirasi untuk filem Redha datang apabila Tunku Mona Riza bertemu dengan seorang rakan lama yang memiliki seorang anak autistik. Apabila menyedari bahawa kesedaran autism masih kecil dalam kalangan masyarakat, Tunku Mona mengangkat cabaran bagi dirinya untuk mengetahui dengan lebih lagi mengenai autism dan paling utama bagaimana kesannya terhadap keluarga di Malaysia, yang memberi elemen kemuncak penceritaan yang memang tersedia untuk diberitahu.

Dari sebuah premis yang mudah, kisah ini berkembang menjadi banyak lapisan, dipenuhi dengan inspirasi, kejujuran dan kebenaran, ianya sebuah kisah universal. Filem Redha ini, bukan sahaja mengenai autism, tetapi ia turut berkisar mengenai keluarga, ia mengenai masyarakat, ia mengenai kita semua.

Selain itu, sesuatu yang menarik tentang filem ini juga apabila lagu runut bunyi (OST) Redha berjudul Abah turut dinyanyikan oleh Umar Hasfizal, pemuda berusia 18 tahun yang merupakan seorang anak autism. Lagu Abah ini dihasilkan oleh komposer terkenal tanah air iaitu Monoloque.

Poster

Youtube Trailer Redha
https://youtu.be/tSwcDZFpV0s

Barisan pelakon
Namron
June Lojong
Harith Haziq
Izzy Reef
Remy Ishak
Nadiya Nisaa
Ruminah Sidek
Susan Lankester

Penerbit
Shaby Maharom

Penerbit Eksekutif
Ku Mohamad Haris & Tunku Mona Riza

Pengarah
Tunku Mona Riza

Pengarah Fotografi
Yudi Datau

Img_0290 2

Img_0216

Img_0039

Img_0044

Img_0135

P3160078

Img_0488

Img_0462

Img_0450

Img_0291

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Teenage Mutant Ninja Turtles Reunites

Senarai 10 Pelakon Bakal Menyanyi di GEMPAK SUPERSTAR