in ,

Filem Puteri Gunung Ledang Bakal Ditayangkan di Netflix

Netflix, perkhidmatan hiburan streaming terkemuka di dunia, membawa puteri paling terkenal dalam cerita rakyat Malaysia kepada penonton di seluruh Asia Tenggara bersama Puteri Gunung Ledang, yang akan dilancarkan pada 26 November 2020 ini.

Sebut sahaja filem Puteri Gunung Ledang (PGL), sudah pasti ramai yang merindui dan tidak pernah jemu untuk menonton filem agung ini. Berita gembira buat semua peminat PGL, Enfiniti kini menayangkan semula filem epik terbitan mereka yang telah memenangi pelbagai anugerah di dalam dan luar negara itu.

Legenda ikonik Hang Tuah dan cakerawala Puteri Gunung Ledang tidak perlu diperkenalkan. Puteri Gunung Ledang Saw Teong Hin adalah filem bajet besar pertama di Malaysia yang memenangi negara dengan penulisan lakonan, lakonan dan soundtrack yang mengagumkan.

Filem Puteri Gunung Ledang Bakal Ditayangkan Di Netflix

Kisah cinta, kewajipan dan kesetiaan terlarang ini memenangi lima anugerah di Festival Filem Malaysia 2004 termasuk pengarah terbaik dan lakon layar terbaik. Ia juga merupakan produksi tempatan pertama yang diserahkan kepada Anugerah Akademi ke-76 pada tahun 2004.

“Puteri Gunung Ledang adalah filem pertama saya, dan sangat dekat di hati saya. Filem ini berdasarkan legenda yang telah dibesarkan oleh banyak rakyat Malaysia, dan merupakan bahagian penting dari warisan budaya kita.

Saya teruja untuk berkongsi filem ini lagi dengan rakyat Malaysia dan penonton serantau, terutama generasi muda yang mungkin belum berpeluang menontonnya,”

– Saw Teong Hin

Dibintangi oleh Datuk M. Nasir, Puan Sri Tiara Jacquelina, Datuk Rahim Razali dan Adlin Aman Ramlie, filem ini ditayangkan di Melaka abad ke-15 yang berpusat di sekitar percintaan terlarang antara Gusti Putri, seorang puteri Jawa-Hindu, dan Hang Tuah, seorang Melayu-Muslim pahlawan, dengan latar belakang perang dan mistik.

Puteri Gunung Ledang akan tersedia di Netflix mulai 26 November 2020.

Filem Puteri Gunung Ledang Bakal Ditayangkan Di Netflix

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Azwan Ali | 22

Azwan Ali Nak Kekal Dengan Kak Lina Pom Pom, Fariq & Mina Gegar Pentas LCK2

Azhar Sulaiman | 23

Azhar Sulaiman Akui Besarkan Anak Ikut Cara Moden, Mahu Dekatkan Diri Dengan Islam