in , ,

Filem PINOCCHIO Versi Bahasa Melayu Ditayangkan di Disney+ Hostar 

Filem ‘Pinocchio’ Versi Bahasa Melayu Dengan Menggunakan Suara Pelakon Azman Hassan, Khaireel Akasya, Suki Low & Liana

Tayangan perdana Disney+ Hotstar Day, Disney Original kembali dengan pembuatan semula aksi langsung salah satu cerita paling digemari sepanjang zaman – Pinocchio. Kisah zaman kanak-kanak klasik boneka kayu yang memulakan usaha mendebarkan untuk menjadi budak lelaki sejati dihidupkan dalam penceritaan semula CGI serba baharu oleh pemenang Anugerah Akademi Robert Zemeckis.

Dalam adaptasi muzik aksi langsung Pinocchio ini, Tom Hanks membintangi sebagai Geppetto, pengukir kayu yang membina boneka kayu dan memperlakukannya seolah-olah dia anaknya. Joseph Gordon-Levitt ialah Jiminy Cricket, yang berkhidmat sebagai pemandu Pinocchio serta “hati nuraninya”, Luke Evans ialah The Coachman, dan Keegan-Michael Key ialah “Jujur” John.

Menyertai senarai penuh bintang ini ialah bakat Malaysia yang menyuarakan watak-watak ini dalam versi Bahasa Melayu yang digelar Pinocchio, diketuai oleh pengarah vokal Eka Shereen dan penyanyi dan penulis lagu veteran Juwita Suwito. Tidak asing dalam industri, pelakon prolifik Azman Hassan menyuarakan Geppetto. Dengan lebih 30 tahun pengalaman lakonan dan nyanyian merentasi lebih daripada 50 judul filem dan siri, Azman adalah pilihan yang tepat untuk peranan itu kerana dia meminjamkan kemahiran vokalnya kepada watak yang baik hati dan merendah diri.

Peranan utama Pinocchio akan disuarakan oleh pelakon muda yang sedang naik daun, Khaireel Akasya. Walaupun usianya sudah lanjut, Khaireel telah menceburkan diri dalam dunia lakonan dan nyanyian, dengan pelbagai persembahan dan pertandingan seperti Koir Seni Genius RTM di bawah tali pinggangnya.

Khaireel Akasya
Khaireel Akasya

Penyanyi luar biasa Sabah Liana Jacklon akan mempamerkan nyanyian merdunya sambil menyanyikan lagu Blue Fairy. Liana ialah seorang penyanyi yang mahir dan telah membuat persembahan di tempat-tempat utama di seluruh dunia, termasuk Akademi Muzik Baku di Azerbaijan, Pejabat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, dan Musikverein di Vienna, salah satu gedung opera paling terkenal di dunia.

Liana Jacklon
Liana Jacklon

Penyanyi hit Suki Low dari 8TV yang terkenal One In A Million akan menjadi suara Fabiana dan bonekanya Sabina. Suki sebelum ini menyuarakan Snow White dalam versi Bahasa Melayu yang digelar animasi klasik “Snow White and The Seven Dwarfs”. Bakat lain termasuk Muhamad Mustaqim sebagai Jiminy Cricket, Hazwan Idris (“Despicable Me 3”, “Klaus”) sebagai “Honest” John, Wan Muhammad Tamlikha sebagai The Coachman, dan Nur Atiqah Zawani (“Detective Conan”, “Tangled) sebagai suara dialog untuk Peri Biru.

SUKI LOW
SUKI LOW

Bagi mereka yang tidak sabar-sabar untuk menonton Disney Original dalam bahasa tempatan, kerjasama ini akan membawa pengalaman Malaysia yang unik untuk pelanggan. Pinocchio kini tersedia secara eksklusif di Disney+ Hotstar.

Suki Low dan Azman Hassan adalah antara nama utama yang meminjamkan suara mereka kepada filem terbaru live action terbitan Disney ‘Pinocchio’ untuk edisi Malaysia yang akan tayang di Disney+ Hostar Malaysia juga hadir dalam bahasa originalnya English pada 8 September ini. 

Azman Hassan
Azman Hassan

Filem Pinocchio baharu yang mempunyai gabungan pelakon sebenar dan Imejan Dijana Komputer (CGI) diarahkan oleh Robert Zemeckis (Forrest Gump) dan mempunyai barisan pelakon hebat antaranya Tom Hanks, Joseph Gordon-Levitt, Cynthia Erivo dan Luke Evans.

Lagu Ikonik

Sementara yang asalnya dibintangi oleh Tom Hanks untuk melakonkan karakter seorang bapa pengukir kayu kepada Pinocchio iaitu Geppetto dan Erivo melakonkan karakter Blue Fairy, edisi Malaysia dalam bahasa Melayu dibintangi oleh pelakon veteran Azman Hassan sebagai Geppetto, penyanyi-penulis lagu Suki Low sebagai dalang Fabiana dan bonekanya Sabina, penyanyi Sabah Liana Jacklon sebagai Blue Fairy dan Khaireel Akasya yang berusia 9 tahun sebagai Pinocchio.

Memetik sumber rasmi dari NST (boleh baca versi English disini) ini antara perkongsian pengalaman mereka yang terlibat dalam menghasilkan suara edisi Bahasa Melayu untuk Pinocchio.

Ini suara pertama saya dan saya teruja untuk menjadi sebahagian daripadanya,” kata Liana dalam temu bual dalam talian baru-baru ini.Saya menonton kartun itu semasa kecil dan jatuh cinta dengan lagu utamanya, When You Wish Upon A Star.

Selama bertahun-tahun saya membiasakan diri dengan lagu ikonik ini, dan kini saya menyanyikan versi Melayunya yang sama indahnya.”

Filem Pinocchio Versi Bahasa Melayu Ditayangkan di Disney+ Hostar

Lebih Mudah

Liana berkata bahawa When You Wish Upon A Star bukanlah mudah kerana ia memerlukan “banyak semangat”. Saya terpaksa memahami cerita di sebalik lagu itu, iaitu kerinduan Pinocchio untuk menjadi manusia, dan meletakkan diri saya di dalam kasutnya dan peri itu.”Walaupun lagu versi bahasa Melayu dan Inggeris adalah serupa, lirik bahasa Melayu lebih jelas.Versi Bahasa Melayu dekat dengan rumah, dan lebih mudah diingati. Saya sukakannya!”

Watak Baru

Suki berkata: “Saya juga, membesar menonton Pinocchio dan kartun Disney yang lain. Ia adalah impian yang menjadi kenyataan untuk menyuarakan watak Disney.”Suki menambah bahawa Fabiana dan Sabina dicipta untuk filem live action, dan mereka adalah kawan Pinocchio dalam pertunjukan boneka.

Memandangkan Fabiana dan Sabina masih baru, saya mempunyai lebih banyak kebebasan memberi mereka citarasa Malaysia. Namun begitu, ia adalah satu cabaran untuk menjadikan ianya versi sendiri dalam masa yang ditetapkan, berdasarkan skrip.

Projek Kenangan

Cabaran lain ialah untuk memadankan nada suara saya dengan ekspresi watak-watak, contohnya jika watak saya takut, saya perlu buat mereka berbunyi takut,” kata Suki.

Suki mendapati bahawa lagu-lagu terbitan tempatan untuk filem itu “sebaik seperti lagu Inggeris”.Ia adalah projek yang tidak dapat dilupakan yang akan saya hargai selama-lamanya.”

Filem Pinocchio Versi Bahasa Melayu Ditayangkan di Disney+ Hostar

Pengajaran Yang Baik

Azman turut menonton kartun Disney itu dan menyifatkan ia sebagai sebuah kisah yang menyentuh hati dengan pengajaran yang baik.Saya mudah mengenali Geppetto, dia seorang bapa yang baik yang mahukan anak lelaki.

Walaupun Pinocchio bergaul dengan pergaulan yang buruk, pelajaran yang Geppetto ajar dia tertanam dalam dirinya dan akhirnya dia melakukan perkara yang betul,” kata Azman.

Permainan Bola Yang Berbeza

Azman juga berkata bahawa kerja lakonan dan sulih suara adalah “permainan bola yang berbeza”.Apabila saya bertindak, saya menggunakan anggota badan, mimik muka dan suara. Dalam kerja alih suara bagaimanapun, saya hanya ada suara saya, dan ia perlu sepadan dengan ekspresi dan emosi watak saya,” katanya.

Azman gemar menyanyikan lagu Geppetto walaupun dia “bukan penyanyi”.Lagu-lagu Geppetto menyatakan cintanya kepada anaknya dan doanya agar Pinocchio mendapat hajatnya.”

Fikiran Dan Perasaan

Khaireel, yang membuat debut alih suaranya, berkata bahawa dia menonton kartun Pinocchio tiga kali untuk memahami fikiran dan perasaan hero kayu itu.Saya mudah berhubung dengan Pinocchio kerana dia seorang lelaki. Dia mudah terpengaruh dengan pergaulan yang buruk, tetapi dia baik dan penyayang, serta menyayangi Geppetto,” katanya.

Khaireel memuji ibunya kerana membantunya berlatih untuk peranan Pinocchio.

Ibu saya melakukan kerja yang hebat dalam mengeluarkan ekspresi Pinocchio dalam diri saya. Sebagai contoh, apabila saya terpaksa ketawa, dia menggelitik saya dengan baik!”

Filem live action Pinocchio ini akan ditayangkan di platform rasmi Disney+ Hotstar Malaysia dan juga negara lain termasuk Disney+ bermula 8 September 2022 dan hadir dalam versi Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

THE SCHOOL FOR GOOD AND EVIL

Tentang Debut Trailer Rasmi Netflix’s THE SCHOOL FOR GOOD AND EVIL 

AZIZ HARUN

Aziz Harun Serlah Sisi Matang Dalam Single HANYA MAHUKAN BYE