in , ,

Filem MAT KILAU Akan Hadir Secara Rasmi ke Netflix pada Hari Malaysia

Baru selepas kejayaan di skrin besar, Mat Kilau — filem tempatan dengan kutipan tertinggi sepanjang zaman — sedang menuju ke Netflix tepat pada masanya untuk Hari Malaysia.

Filem paling laris dalam sejarah, Mat Kilau akan dikeluarkan secara global pada 16 September, kecuali Indonesia, di mana ia akan dilancarkan pada 14 Oktober.

Berdasarkan tokoh sejarah penghujung abad ke-19, Mat Kilau mengisahkan bagaimana pahlawan lagenda itu menjadi tokoh pemberontakan menentang penjajah British untuk melindungi tanah air daripada ditindas oleh penjajah.

Bersama bapanya dan rakan senegaranya, Mat Kilau memimpin rakyatnya ke dalam peperangan gerila selama beberapa tahun, sekali gus menjadikannya simbol kebebasan dan kemerdekaan.

Mat Kilau

Diarahkan oleh Syamsul Yusof, drama sejarah itu dibintangi Adi Putra sebagai Mat Kilau, di samping Beto Kusyairy, Fattah Amin, Yayan Ruhian, Johan As’ari, Rahim Razali, dan Jalaludin Hassan.

Mat Kilau juga akan menyertai hampir 150 filem, siri, dan rancangan animasi Malaysia dalam koleksi Rekaan Rakyat, perayaan beberapa karya terbaik daripada bakat Malaysia. Semak koleksi Rekaan Rakyat DI SINI.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

PAMUNGKAS

Pamungkas Pukau Peminat di Konsert Jelajah Birdy Asia Tenggara

Music Of The Soul: An Evening With Dato’ Sri Siti Nurhaliza