in ,

Filem Legend of the Fist: The Return of Chen Zhen di TV2

Menyemarakkan sambutan Tahun Baharu Cina di RTM, saluran TV2 menyiarkan filem seni mempertahankan diri Hong Kong yang diarahkan dan dihasilkan oleh Andrew Lau. Filem bertajuk “Legend of the Fist: The Return of Chen Zhen” (2010) ini dibintangi Donnie Yen sebagai Chen Zhen, watak yang dipopularkan oleh Bruce Lee dalam 1972 filem Fist of Fury.

Filem sekuel kepada 1994 filem Fist of Legend, yang dibintangi oleh Jet Li sebagai Chen Zhen sebelum ini menemui penonton pada 9 Februari ini, pukul 10.00 malam di TV2 berkongsi kisah selepas membalas dendam untuk gurunya, Hua Yuanjia, Chen Zhen telah hilang dan sepatutnya ‘mati’ untuk pengetahuan orang ramai.

Filem “Legend of the Fist: The Return of Chen Zhen”, Tahun Baharu Cina Ini di TV2

Hakikatnya, Chen Zhen telah meninggalkan China dan menyertai sekumpulan lelaki Cina yang menentang bangsa Jerman di Perancis ketika Perang Dunia Kedua.

Tujuh tahun kemudian, Chen kembali ke China dengan menggunakan identiti Qi Tianyuan, salah seorang rakannya yang terkorban di Perancis. Di Shanghai, Chen Zhen dikenali sebagai seorang usahawan yang berjaya untuk mendampingi bos Kelab Casablanca, Tycoon Liu yang disyaki mempunyai pakatan dengan tentera Jepun.

Chen Zhen terpikat dengan Kiki, penyanyi kelab yang bekerja dengan Tycoon Liu.

Sementara itu, Jeneral Jepun, Chikaraishi telah datang ke Shanghai bersama skuad pembunuh rahsia yang menghapuskan golongan yang menentang Tentera Jepun. Dengan menggunakan topeng hitam bagi merahsiakan identitinya, Chen Zhen telah bekerjasama dengan kapten polis Huang untuk melindungi para pejuang daripada pembunuh Jepun. Apakah yang bakal dilakukan oleh Chen Zhen untuk menyelamatkan keadaan?

Selain Donnie Yen, filem ini turut dibintangi pelakon terkenal Shu Qi, Anthony Wong, dan Huang Bo.
Bagi mereka yang tidak sempat untuk menonton di TV, mereka berpeluang menontonnya menerusi portal online, Myklik (myklik.rtm.gov.my). Rancangan ini juga dapat ditonton melalui rtm mobile. Muat turun aplikasinya di Google Play dan App Store.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Video Lagu POTRET Trending di Youtube Malaysia

Drama GABUK Lakonan Khir Rahman