in

Filem JOMLAH C.I.U.M

Jomlah Cium Poster

Pengarah:
M. Subash Abdullah  

Penulis:
M. Subash Abdullah 

Pelakon:
M. Subash Abdullah : Sami
Kenchana Devi Segeran : Nun

Penerbit:
Surenthar

Syarikat Penerbit : 
Genius Parade Sdn Bhd
  
Kategori : Filem Cereka
Bahasa : Bahasa Melayu
Genre : Drama, Cinta
Klasifikasi : U – Untuk tontonan umum
Tarikh Tayangan : 23 Julai 2009
Format : 35mm

3656228277 A183E8Be40 O | 3

Tidak dapat disangkal bahawa, agama memainkan peranan yang amat penting dalam kehidupan seharian rakyat seluruh dunia. Memandangkan Malaysia terdiri daripada pelbagai bangsa dan agama, adalah moleh jika wujud kerjasama dan kefahaman yang jitu antara penganut pelbagai agama ini.

Menyedari hakikat ini, Jomlah C.I.U.M! adalah singkatan Jomlah Cari Identiti Untuk Malaysia, menyedarkan penonton akan pentingnya perpaduan agama dikalangan rakyat pelbagai bangsa untuk menelurkan sebuah Negara yang bersatu dan mampu dijadikan Negara contoh untuk seluruh dunia.

Filem ini mengisahkan usaha seorang Ustaz untuk membina sebuah surau untuk membawa golongan muda-mudi yang sesat ke jalan yang diredhai Allah. Walaupun buta, Ustaz berpendapat hanya dengan agama, segala masalah social dapat diatasi.

Oleh kerana menghadapi masalah kewangan,m Si-Ustaz bercadang untuk mendapatkan bantuan kewangan dari orang ramai. Ustaz terasa terharu apabila mendapat berita bahawa seorang Sami Buddha dan seorang Paderi Kristian, sanggup menolong Si-Ustaz untuk membina surau tersebut.

Dipercayai filem ini dapat sedikit sebanyak memberi kesedaran akan kepentingan perpaduan agam untuk mencapai 1 Malaysia…

3656228089 F56151Cd91 O | 4

3656228131 4Ffb05E562 O | 5

3656228211 83Bf0A337E O | 6

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Gosip Pelakon dan Penyanyi Tak Tinggal Sebumbung Dengan Ibu

Showcase Rock Bersama Dayang di Hard Rock Café