in

Filem Bunohan Menang Anugerah NETPAC di Taipei

FILEM “BUNOHAN” DARI MALAYSIA MENANG ANUGERAH NETPAC DI TAIPEI GOLDEN HORSE FILM PERAYAAN

Filem drama-aksi Malaysia berjudul BUNOHAN, yang telah pun membuat gelombang di arena antarabangsa, menerima Anugerah NETPAC di Filem Festival Taipei Golden Horse 2011. Pengarah Dain Said menerima anugerah tersebut bagi pihak produksi. Tahniah kepada semua pelakon dan krew produksi yang menjayakan filem ini.

Juri NETPAC memuji filem tersebut kerana mereka mendapati BUNOHAN filem menggunakan cara yang paling kreatif dan unik disamping menggunakan bahasa sinematik dan menangani pelbagai isu kontemporari Asia. Anugerah NETPAC (Rangkaian untuk Promosi Pawagam Asia) dianugerahkan bagi menggalakkan pawagam-pawagam di Asia mengenengahkan filem-filem yang luar biasa dan berhasrat untuk mencungkil bakat-bakat baru.

Fbbunga_Lalang0021Bw-1

BUNOHAN telah mengadakan tayangan perdana mereka di Festival Filem Antarabangsa Toronto pada bulan September 2011. Festival Filem Taipei Golden Horse dijadikan tayangan untuk tayangan perdana filem BUNOHAN di peringkat Asia. BUNOHAN juga telah dipilih oleh Universal Pictures untuk diedarkan di beberapa negara termasuk United Kingdom (UK), Perancis, Jerman, Australia dan New Zealand.

Bertempat di Kelantan dan bersempadanan dengan negara Thai, BUNOHAN menceritakan mengenai lelaki ganas yang kental. Ia berkenaan dengan nasib tiga adik-beradik; seorang peninju tomoi yang berada dalam pelarian, pembunuh upahan dan seorang ahli perniagaan licik yang tersepit dalam sarang tragedi penipuan dan rasuah.

Filem ini dibintangi pelakon-pelakon yang pernah memenangi pelbagai anugerah seperti Faizal Hussein, Zahiril Adzim serta Pekin Ibrahim, dan dibantu oleh Bront Palarae, Soffi Jikan, Nam Ron, Wan Hanafi Su, Amerul Affendi, Jimmy Lor dan Tengku Azura. Filem ini hasil karya dan diarahkan oleh Dain Said. Ia diterbitkan oleh Nandita Solomon. Tim Kwok Entertainment Convergence bertindak sebagai penerbit bersama.

BUNOHAN akan mula di tayangkan di panggung seluruh negara bermula 8 Mac 2012.

Festival Filem Golden Horse Taipei
Anugerah Filem dan Festival Golden Horse Taipei adalah festival filem dan majlis penyampaian anugerah bermatlamat untuk menggalakkan pengeluaran filem Taiwan dan mengiktiraf filem-filem Taiwan yang terbaik dan pembikin filem yang hebat. Ianya ditubuhkan pada tahun 1962, dan merupakan salah satu daripada tiga penganjur anugerah filem utama berbahasa Cina, bersama-sama dengan Anugerah Filem Hong Kong dan Anugerah Golden Rooster.

Sebagai festival filem tahunan yang tersohor di Taiwan, Filem Festival Golden Horse Taipei (TGHFF) terdiri daripada empat bahagian. Anugerah Golden Horse bertujuan untuk menggalakkan pembangunan filem berbahasa Cina. Festival Filem ini berhasrat untuk memperkenalkan filem-filem terbaik kepada penonton Taiwan dari seluruh dunia untuk merangsang pertukaran idea dan inspirasi kreativiti. Projek promosi ini bertujuan untuk memudahkan kerjasama antara pembikin filem cina dan profesional dalam industri perfileman antarabangsa. Akademi Filem ini cuba untuk menggalakkan cita-cita pembikin-pembikin filem muda melalui kelas-kelas lanjutan buat mereka.

NETPAC
Rangkaian Promosi Panggung Asia (NETPAC) adalah sebuah organisasi filem budaya pan-Asia yang melibatkan pengkritik, pembikin filem, penganjur festival, kurator, pengedar, peserta pameran serta pendidik filem. Dalam dua puluh tahun sejak ianya ditubuhkan, NETPAC telah menjadi pelantar utama bagi penemuan dan promosi pawagam di seluruh Asia.

Bagi mengiktiraf kemunculan bakat-bakat baru sinematik di kalangan masyarakat Asia, ia membawa Anugerah NETPAC ke festival filem antarabangsa. Oleh kerana lebih banyak filem Asia yang dipilih untuk pameran kepada penonton dunia, satu kayu pengukur untuk kualiti diperlukan dengan semangat berdaya saing bagi mengisi kreatif menggesa pembikin filem muda Asia. Anugerah NETPAC kini diberikan kepada 28 festival filem antarabangsa di 21 buah negara dan 5 benua (Abu Dhabi, Antalya, Asiatica Filmediale, Bangkok, Barcelona, Berlin, Kuala Lumpur, Bursa, Chongqing, Estonia, Kazakhstan, Hawaii, Kerala, Jeonju, jogjakarta, Karlovy berbeza-beza, Locarno, Cinemanila, Cinemalaya, Mumbai, New Delhi, Pusan, Puchon, Rotterdam, Singapura, Taipei dan Vesoul).

(R-L) Dain Iskandar Said With Actors Zahiril Adzim &Amp; Carliff Carleel

(L-R) Assassins Ilham (Faizal Hussein) And Deng (Bront Palarae) 05

(L-R) Adil (Zahiril Adzim) &Amp; Muski (Amerul Affendi) On The Run

Fbbunga_Lalang0173

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Aaron Aziz Dilantik Duta Produk Minuman Drive M7

Selebriti Popular di Anugerah MAMA 2011