in , ,

Festival Muzik Indonesia Bakal Satukan Kotak, Ifan Seventeen & Marcello

Festival Muzik Indonesia yang menyatukan Kotak, Ifan Seventeen dan Marcello Tahitoe akan berlangsung pada 24 Ogos di Axiata Arena, Bukit Jalil

Peminat kumpulan Kotak, Ifan Seventeen dan Marcello Tahitoe pasti mahu menonton persembahan mereka secara langsung.

Untuk memenuhi permintaan anda, UnUsUaL Entertainment selaku penganjur akan membawa mereka ke Malaysia bagi menjayakan Indonesian Music Festival yang akan berlangsung di Axiata Arena, Bukit Jalil, Kuala Lumpur pada 24 Ogos 2024 (Sabtu) dan bermula pada jam 7 malam.

Kotak merupakan sebuah kumpulan muzik rock Indonesia yang ditubuhkan pada 27 September 2004. Kini Kotak terdiri daripada Tantri (Tantri Syalindri Ichlasari) sebagai vokalis, Chua (Swasti Sabdastantri) sebagai pemain bass dan Cella (Mario Marcella) pula pemain gitar utama.

Festival Muzik Indonesia Bakal Satukan Kotak, Ifan Seventeen & Marcello Tahitoe

Band Kotak yang popular dengan lagu antaranya, ‘Slowly’, ‘Masih Cinta’, ‘Tendang Dari Langit’ dan ‘Aku Yang Tersakiti’ pastinya tidak menghampakan penonton yang hadir.

Antara kejayaan yang dimenangi oleh Kotak dalam pelbagai acara anugerah muzik adalah Anugerah Muzik Indonesia ke-12, untuk Kategori Solo/Duo/Kumpulan Rock Terbaik. Album ‘Kotak Kedua’ turut dianugerahkan kategori Album Rock Terbaik.

Mereka juga berjaya memenangi kategori Kumpulan/Duo Pendatang Baru Terbaik mengikut Anugerah Planet Muzik (APM) 2009 serta Anugerah MTV Indonesia untuk Most Favourite Breakhtrought Artist 2009.

Bagi peminat lagu Ifan Seventeen ‘Semalam’, inilah masanya untuk menikmati suaranya yang merdu, selepas kemalangan yang menimpa Ifan pada 2018 lalu.

Selepas 2018, Ifan kini menempuh perjalanan baharu dan lebih gemar menyanyi secara solo, setiap kali menyanyikan lagu ciptaan Herman Sikumbang iaitu ‘Kemarin’.

Ifan yang kini berusia 41 tahun (nama sebenarnya Rifian Fayacia) sudah pasti menghiburkan peminatnya dengan lagu-lagu popular Seventeen lain seperti ‘Love Don’t Hide’, ‘Akujira’, ‘Waiting for You’, ‘Keep Your Heart Always ‘, ‘Sumpah Saya untuk Mencintai Awak’, dan ‘Perkara Terindah’.

Sementara itu, seorang lagi penyanyi yang akan menghiburkan penonton di Festival Muzik Indonesia ialah Marcello Tahitoe, 41. Marcello Tahitoe atau lebih dikenali sebagai Ello, merupakan penyanyi, komposer dan penerbit muzik Indonesia dan merupakan vokalis baharu kumpulan Dewa 19 dari 2022 sehingga sekarang.

Festival Muzik Indonesia Bakal Satukan Kotak, Ifan Seventeen & Marcello Tahitoe

Penyanyi berdarah campuran Maluku-Batak itu lahir daripada keluarga seni kerana bapanya, Minggoes Tahitoe dan ibu, Diana Nasution adalah penyanyi popular era 1970-an.

Ello yang merupakan pemuzik berbakat pernah menerima anugerah Pendatang Baru Terbaik sempena Anugerah Muzik Indonesia (AMI) pada 2005, Album Pop Terbaik (2005), Karya Produksi R&B Terbaik (2005), Penyanyi Solo Rock Terbaik (2016), Penyanyi Solo Rock Terbaik (2019), Album Rock Terbaik (2021) dan Album Terbaik-Terbaik (2021).

Antara lagu-lagu popular Ello adalah ‘Gak Kayak Mantanmu’, ‘Kisah Kita T’lah Usai’, ‘Benci Tapi Rindu’, ‘Takkan Ada Aku Lagi’, ‘Sorry Abis’ dan banyak lagi. Sebelum menjadi vokalis Dewa 19, Ello mempunyai enam album studio termasuklah ‘Ello’, ‘Realistis/Idealis’, ‘Taub Mumu’, ‘Jalur Alternatif’, ‘Antistatis’ dan ’99’.

Festival Muzik Indonesia Bakal Satukan Kotak, Ifan Seventeen & Marcello Tahitoe

Untuk menonton persembahan artis hebat ini jangan lupa untuk menempah tiket-tiket yang dijual pada harga RM488 (VP), RM388 (CAT 1), RM338 (CAT 2), RM288 (CAT 3) dan RM188 (CAT 4). Tiket-tiket akan mula dijual pada 1 Julai di https://my.bookmyshow.com/

Untuk maklumat lanjut dan kemas kini terkini, ikuti UnUsUaL Entertainment di Facebook (https://www.facebook.com/Unusual Entertainment) dan Instagram (www.instagram.com/unusual_ent

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Karnival Splash di Pesta Taman Air LEGOLAND® Malaysia Resort!

AirAsia X Sambung Semula Penerbangan ke Changsha, Ibu Kota Pelancongan