Dalam dunia hiburan yang sentiasa dihujani gosip dan spekulasi, nama Fattah Amin kembali menjadi tumpuan apabila timbul desas-desus yang mengatakan beliau bakal bernikah dengan penyanyi Amira Othman pada tarikh “cantik”, 25 Mei 2025. Namun, seperti biasa, Fattah tampil dengan penjelasan tenang dan matang — menafikan segala dakwaanyang tersebar luas di media sosial.
Menurut pelakon yang cukup dikenali melalui drama Keluarga Itu, segala khabar angin yang mengatakan beliau akan melangsungkan perkahwinan dengan Amira Othman adalah tidak berasas dan sekadar ciptaan peminat yang terlalu teruja.
“Saya perasan juga ada yang kata 25.5.2025 adalah tarikh kami nikah. Tiada, saya menafikannya. Tiada apapun akan berlaku pada tarikh ini,” kata Fattah dengan nada tegas namun penuh profesionalisme.
Beliau turut menjelaskan bahawa hubungan antara mereka berdua hanyalah atas dasar kerja semata-mata, dan tidak lebih daripada itu. Mungkin peminat terlalu terbawa-bawa oleh keserasian mereka ketika bekerjasama, hingga mula membayangkan perhubungan itu melangkaui batas profesional.
Perjumpaan Di Singapura Hanya Kebetulan, Bukan ‘Merisik’ Atau ‘Berkenalan Keluarga’
Antara titik panas yang menghangatkan lagi spekulasi ialah perjumpaan Fattah dengan keluarga Amira di Singapura baru-baru ini. Ramai netizen pantas membuat andaian bahawa itu mungkin ‘langkah pertama’ menuju ke jenjang pelamin. Namun Fattah menjelaskan, semuanya berlaku secara tidak dirancang.
“Ada penganjur acara pernah panggil saya. Jadi, penganjur mahu Amira ada bersama untuk acara, baru-baru ini. Acara ini juga adalah ‘motivational talk’, jadi Amira setuju. Secara kebetulan, keluarga saya pun nak ikut. Saya dapat tahu, keluarga Amira nak datang pada saat akhir.”
Tambahnya lagi, keluarga Amira tinggal di Johor Bahru dan disebabkan jarak yang dekat, mereka turut hadir ke acara tersebut. Perjumpaan itu terjadi secara semula jadi, bukan dengan niat rasmi bertemu sebagai ‘bakal besan’.
Fattah Puji Keluarga Amira, Termasuk Sikap Sopan Irfan Haris
Meskipun menafikan sebarang hubungan istimewa, Fattah tetap memuji keperibadian keluarga Amira yang dianggap rendah diri dan mesra. Beliau turut menyebut adik Amira, penyanyi Irfan Haris, sebagai seorang yang bersopan namun gemar menyakat kakaknya — sesuatu yang menceriakan suasana dan disukai oleh peminat serta klien.
“Dah pernah jumpa keluarga Amira dan mereka sangat ‘humble’ dan sangat baik. Kalau tengok Irfan Haris itu pun bersopan santun. Dia suka kacau Amira, jadi klien suka. Kami okay sahaja sebab ia sekadar gurauan.”
Namun sekali lagi, Fattah menegaskan, tiada sebarang perancangan untuk bernikah pada 25 Mei 2025. Semua yang viral hanyalah rekaan dan andaian peminat yang terlalu ingin melihat pasangan selebriti baharu selepas perpisahannya dengan pelakon Nur Fazura.
Kembali Solo Selepas Bercerai Dengan Fazura
Untuk konteks, Fattah sebelum ini pernah berkahwin dengan pelakon popular Nur Fazura, namun mereka berdua mengambil keputusan untuk berpisah. Perceraian secara talak satu itu berlangsung pada 7 Oktober 2024 di Mahkamah Rendah Syariah Petaling, Subang Bestari.
Sejak dari itu, ramai yang melihat Fattah dan Amira semakin kerap bergandingan dalam pelbagai projek, menyebabkan timbulnya spekulasi hubungan. Tetapi Fattah tetap teguh dengan pendirian bahawa fokus utama beliau kini adalah karier dan tidak terburu-buru mencari pengganti.
Apa Kata Budiey?
Dalam dunia hiburan, setiap gerak-geri selebriti akan sentiasa diperhatikan dan ditafsir dari pelbagai sudut. Fattah dan Amira sememangnya mempunyai keserasian yang disenangi ramai, namun itu tidak bermakna kita bebas untuk mereka naratif sendiri tanpa bukti sahih. Kadang-kadang, peminat perlu belajar membezakan antara realiti dan fantasi, antara skrip drama dan hakikat hidup sebenar.
Buat masa ini, kita raikan kerjasama profesional antara dua nama hebat ini dan biarlah masa menentukan segalanya. Kalau ada jodoh, takkan ke mana. Tapi kalau belum sampai masa, janganlah kita gopoh menyimpulkan sesuatu. Dunia ini bukan sekadar pentas gosip — kadang-kadang kebenaran lebih tenang dari cerita sensasi.