in , ,

Ernie Zakri Lancar Album Berjudul AURA, Ada 10 Lagu Yang Terbaik

Penantian yang sudah agak lama berlarutan bakal menemui penghujungnya buat bintang berbakat besar Ernie Zakri dan para peminat tegarnya.

Setelah mengumumkan perpindahannya ke syarikat rakaman antarabangsa Universal Music Malaysia tidak lama dahulu, Ernie juga sempat memaklumkan bahawa dirinya bakal tampil dengan sebuah album penuh.  

Setelah memberi gambaran sedikit demi sedikit lewat wadah media sosialnya beberapa minggu lalu, album solo pertama Ernie di bawah Universal Music Malaysia yang berjudul AURA akhirnya muncul menemui peminat. 

Ernie Zakri Lancar Album Berjudul AURA, Ada 10 Lagu Yang Best!

AURA merupakan sebuah album yang membawa pesan tentang peneguhan diri dan sikap positif. Ia diolah khas oleh Ernie sendiri untuk memberi keyakinan kepada mereka yang rasa terluka dalam menghadapi kehidupan harian.

Album ini mengajak pendengar untuk menghayati aura yang ada pada diri sendiri, sambil mengingatkan bahawa setiap yang berlaku dalam hidup ini adalah takdir yang sudah tersusun, dan bertujuan memberikan kesedaran untuk menerima segala kekurangan tanpa rasa takut. 

Ernie menjelaskan mukadimah tentang mahakarya terbaharunya ini, album AURA ini sangat istimewa kerana ia menceritakan tentang sumber kekuatan seseorang. Semua lagu dalam album ini berkisahkan nasihat, motivasi dan sumber kekuatan untuk insan yang memerlukan semangat. Sebagai pembuka cerita kepada album ini, lagu berjudul Masing-Masing diberi penghormatan menjadi single pertama untuk memperkenalkan AURA.  

Ernie Zakri Lancar Album Berjudul AURA, Ada 10 Lagu Yang Best!

Masing-Masing adalah sebuah lagu galau yang bertemakan putus cinta. Digubah dan ditulis oleh Ade dari kumpulan Govinda bersama Nabila V, ia mempunyai jalan cerita tersendiri.

“Saya dan Mas Ade bersependapat untuk menghasilkan lagu galau dengan kisah putus cinta yang sedikit berbeza. Masing-Masing mengisahkan pasangan yang terpaksa teruskan kehidupan mereka dengan cara berpisah demi mencari kebahagiaan diri sendiri.

Tidak semua perpisahan tentang pertengkaran atau pergaduhan. Ada perpisahan yang berlaku atas persetujuan kedua-dua pihak demi mencapai kebahagiaan sendiri. Saya tahu ramai rakyat Malaysia yang suka lagu galau sebegini,”

– Ernie Zakri

Lagu tersebut menjalani proses rakaman di Yogyakarta, Indonesia dengan begitu mudah. 

Ernie Zakri menceritakan bahawa, ia tidak terasa seperti bekerja malah seolah-olah sedang bercuti kerana semuanya lancar dan senang. Kami hanya mengambil masa sehari untuk rakaman. Buat video muzik pula kami hanya perlukan setengah hari sahaja untuk penggambaran.

Video muzik yang berkonsep penuh kesenian itu menampilkan dua orang penari yang menyampaikan jalan cerita secara simbolik lewat setiap pergerakan yang ditampilkan dalam bentuk seni tari. 

Ernie menceritakan tentang video muzik Masing Masing, terdapat dua orang penari yang bercerita dengan pergerakan. Setiap gerak tari ada maknanya. Sebagai contoh, ada babak mereka jatuh, itu ada maksud simbolik yang tersirat tentang mesej yang disampaikan dalam lagu itu. 

Ernie Zakri Lancar Album Berjudul AURA, Ada 10 Lagu Yang Best!

Album AURA yang membabitkan ramai komposer dan penerbit mengambil masa perancangan sekitar setahun kerana Ernie mempunyai beberapa permintaan khas. 

“Saya yang meminta sendiri lagu daripada penulis serta pencipta yang terbabit dalam album ini. Proses rakaman kesemua lagu juga memakan waktu sekitar tiga hingga empat bulan untuk disiapkan. Jadi saya harap para pendengar akan dapat memahami apa yang saya cuba sampaikan di dalam album ini. Semoga ia menjadi teman buat mereka yang memerlukan semangat serta kekuatan itu,” bingkas Ernie menutup bicara.  

Kim Lim, Pengarah Urusan Universal Music Malaysia, turut menzahirkan keyakinan terhadap kemampuan dan potensi Ernie Zakri untuk meluncur lebih jauh dalam kareer muziknya di bawah label ini. 

“Kami mempunyai perancangan yang rapi untuk memastikan nama Ernie Zakri bukan sahaja terpahat di hati peminat Malaysia, malah di rantau ini terutamanya Indonesia.
Selain menghasilkan karya muzik yang berkualiti untuk para peminat, Ernie juga akan berkolaborasi bersama beberapa jenama tempatan sebagai salah satu strategi mengembangkan kareer beliau. Sebagai contoh, hari ini kami melancarkan album AURA Ernie Zakri bersama dengan koleksi tudung jenama tempatan Ayuwan.”

– Kim Lim
ernie zakri

Album ini menampilkan 10 buah lagu dengan pembabitan nama-nama besar industri muzik serantau seperti Aubrey Suwito, Ezra Kong, Faizal Tahir, Amylea Azizan, Rozi Sangdewi, Helen Yap, Firdaus Rahmat, John Jeeves, Ade Govinda dan beberapa orang lagi. Ia turut menampilkan suami Ernie sendiri, Syamel yang menyumbangkan lagu ‘Jangan Hilang Percaya’.  

AURA bakal berada di semua platform digital bermula Jumaat 3 November 2023, dan video muzik lagu Masing-Masing pula akan berada di laman YouTube pada hari yang sama. 

Ernie Zakri Lancar Album Berjudul AURA, Ada 10 Lagu Yang Best!

SENARAI LAGU DALAM ALBUM AURA:

Judul: Intro Buat Kamu 

Lirik: Ernie Zakri, John Jeeves

Komposer: Ernie Zakri, John Jeeves

Susunan: John Jeeves

Penerbit: John Jeeves

Judul: Aura  

Lirik: Ernie Zakri, John Jeeves, Firdaus Rahmat

Komposer: Ernie Zakri, John Jeeves, Firdaus Rahmat

Susunan: John Jeeves

Penerbit: John Jeeves

Judul: Masing-Masing  

Lirik: Ade Govinda & Nabila V

Komposer: Ade Govinda

Penerbit: William Chow

Judul: Terima Seadanya  

Lirik: Mage, Faizal Tahir

Komposer: Mage, Faizal Tahir

Penerbit: Adib Hussain

Judul: The Best  

Lirik: Firdaus Rahmat, John Jeeves, Shazriq Azeman

Komposer: Firdaus Rahmat, John Jeeves, Shazriq Azeman

Penerbit: Firdaus Rahmat, John Jeeves

Judul: Gelita  

Lirik: Slen Fadzil

Komposer: Slen Fadzil, Helen Yap

Penerbit: Helen Yap

Judul: Tercipta Sempurna  

Lirik: Ezra Kong

Komposer: Ezra Kong

Penerbit: Ezra Kong

Judul: Jangan Hilang Percaya  

Lirik: Syamel

Komposer: Syamel, Jiwa

Penerbit: Aubrey Suwito

Judul: Satu Cinta 

Lirik: Amylea Azizan

Komposer: Amylea Azizan

Penerbit: Amylea Azizan

Judul: Persis Katarsis  

Lirik: Rozi Sangdewi

Komposer: Aubrey Suwito

Penerbit: Aubrey Suwito

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Kemaskini One UI 6 Samsung Kini Hadir Untuk Pengguna Galaxy

Armada Band Berjaya Hiburkan Peminat di KL, Dendangkan 15 Lagu