in

DuitNow Cara Baru Untuk Buat Bayaran

DuitNow. Cara Baru untuk Membayar. Dibuka kepada Orang Ramai.

DuitNow, perkhidmatan yang membolehkan pelanggan bank memindahkan wang secara serta-merta dan selamat dengan menggunakan nombor telefon bimbit penerima, kini dilancarkan melalui saluran perbankan Internet dan/atau Mudah Alih bank-bank berikut:

Ambank (M) Berhad
Bank Islam Malaysia Berhad
Bank of China (Malaysia) Berhad
BNP Paribas Malaysia Berhad
CIMB Bank Berhad
Citibank Berhad
Hong Leong Bank Berhad
HSBC Bank Malaysia Berhad
Malayan Banking Berhad
OCBC Bank (Malaysia) Berhad
Public Bank Berhad
RHB Bank Berhad
Standard Chartered Bank Malaysia Berhad
United Overseas Bank (Malaysia) Berhad

Duitnow

(from left) YBhg Dato’ Khairussaleh Ramli – Group Chief Executive Officer of RHB Banking Group, YM Tengku Dato’ Sri Zafrul bin Tengku Abdul Aziz-Group Chief Executive Officer of CIMB Group Holdings Berhad, YBhg Datuk Ahmad Hizzad-Chairmain of PayNet, Mr Peter Schiesser – Group Chief Executive Officer of PayNet and Mr. Domenico Fuda – Chief Executive Officer of Hong Leong Bank Berhad at the official launch of DuitNow

Susulan daripada pelancaran ini, rangkaian institusi-institusi yang menawarkan perkhidmatan DuitNow akan diperluaskan dengan penambahan 17 bank dan syarikat e-dompet tidak lama lagi.

Pelanggan yang ingin menerima pemindahan dana melalui DuitNow dengan menggunakan nombor telefon bimbit mereka perlu melakukan pendaftaran satu kali sahaja untuk memautkan nombor telefon bimbit ke nombor akaun bank mereka.

Pelanggan juga boleh memautkan nombor MyKad atau MyPR, nombor Tentera atau Polis, nombor Pasport atau nombor Pendaftaran Perniagaan ke akaun bank mereka untuk menerima wang.

“Kami amat berbesar hati dengan sambutan daripada jutaan rakyat Malaysia yang telah mendaftar untuk DuitNow yang membolehkan mereka menerima dana dengan menggunakan nombor telefon bimbit dan nombor MyKad mereka,” kata Encik Peter Schiesser, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan PayNet, pengendali DuitNow.

Pelanggan bank kini boleh melihat, mengubah suai atau memindahkan pendaftaran DuitNow mereka melalui saluran Perbankan Internet atau Mudah Alih di 14 buah bank. Bagi memastikan kemudahan kepada pelanggan, bank-bank di Malaysia telah bekerjasama supaya pelanggan dapat melihat pendaftaran mereka di semua bank apabila mereka mengunjungi Perbankan Internet atau Mudah Alih mana-mana satu daripada bank mereka.

Pemindahan dana sehingga RM5,000 adalah percuma untuk semua pengguna dan perusahaan kecil sederhana (PKS). Pelanggan boleh melakukan pemindahan dengan mengakses tab DuitNow di bawah menu ‘Pemindahan Dana’ di saluran Perbankan Internet atau Mudah Alih bank masing-masing. Sesetengah bank juga akan mengetepikan caj transaksi DuitNow bagi pemindahan dana yang melebihi RM5,000.

“DuitNow merupakan fasa pertama dalam langkah beberapa tahun oleh industri perbankan untuk memodenkan infrastruktur pembayaran runcit di Malaysia. Usaha ini bertujuan memperkenalkan satu platform yang kos efektif, tangkas dan fleksibel bagi menyokong produk e-pembayaran yang inovatif dan baru bagi menyampaikan cadangan nilai pelanggan yang unggul,” tambah Encik Schiesser.

Bersempena dengan pelancaran DuitNow, satu peraduan akan dijalankan di seluruh negara bermula pada 8 Januari 2019, di mana pelanggan bank yang telah mendaftar untuk menerima dana melalui DuitNow akan berpeluang memenangi hadiah-hadiah menarik bernilai jutaan Ringgit. Peraduan ini akan menggalakkan lebih ramai rakyat Malaysia mengamalkan gaya hidup tanpa transaksi tunai dengan memberi ganjaran kepada mereka yang menggunakan transaksi DuitNow.

Sila layari www.duitnow.my untuk keterangan lanjut.

Mengenai Payments Network Malaysia Sdn Bhd (PayNet)

Payments Network Malaysia Sdn Bhd (PayNet) ialah rangkaian pembayaran infrastruktur berpusat bagi pasaran kewangan yang terulung di Malaysia. Kami mempelopori inovasi serta membina dan mengendalikan sistem pembayaran dan infrastruktur pasaran kewangan bertaraf dunia yang membolehkan pelaksanaan dan pembangunan sistem kewangan dan juga ekonomi keseluruhan Malaysia secara selamat, cekap dan boleh dipercayai. Bank Negara Malaysia (BNM) ialah pemegang saham terbesar PayNet, dengan 11 institusi kewangan utama di Malaysia sebagai pemegang saham bersama. PayNet juga berfungsi sebagai platform untuk memanfaatkan kerjasama dalam sistem perbankan Malaysia bagi mempercepatkan penggunaan pembayaran elektronik.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Telemovie RUMI MASUK JAWI

Senarai Drama Menarik Akhir Tahun 2018 di TV3