in

Domestic Department Universal Music Malaysia Bertukar Kepada EMI

Semasa berlangsung majlis Iftar Ramadan bersama artis-artis Universal Music Malaysia, syarikat rakaman ini telah mengumumkan sesuatu gembira.

Bermula 1 September ini, syarikat Universal Music Malaysia (Universal) bakal mengambil alih syarikat rakaman, EMI Music (EMI) secara rasminya. EMI pernah menaungi beberapa seniman dan legenda terkenal seperti Sudirman, P.Ramlee, Saloma Sharifah Aini, Ela dan ramai lagi.

enurut wakil Universal, Mujahid Abd Wahab, pihaknya cuba mengembalikan nostalgia yang ada dengan mengekalkan syarikat rakaman tersebut.

M”Secara globalnya, Universal sudah membeli EMI. Di beberapa negara seperi Taiwan, Hong Kong dan Malaysia, EMI itu ada sejarah. Jadi, pihak label sudah membuat keputusan untuk tidak menutup EMI sebaliknya kami akan mengembangkannya. P.Ramlee dulu di bawah naungan EMI. Jadi, kami cuba untuk mengembalikan nostalgia yang ada.”

Pada tahun 2008, EMI telah diambil alih oleh syarikat rakaman kumpulan Warner Music (WMG).

“Bermula 1 September ini, EMI akan menguruskan artis naungan di Malaysia yang sebelum ini dikendalikan Rumpun Malaysia (Rumpun).”

Beberapa artis yg di bawah naungan Rumpun sebelum ini ialah Dato’ Siti Nurhaliza, Ning Baizura, Betty Benafe, 6ixth Sense dan Pretty Ugly.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

MARVEL STUDIOS Begins Production on GUARDIANS OF THE GALAXY

Hafiz Hamidun Bakal Lancar Album Zikir Terapi Diri 2