in , ,

Dira Abu Zahar Cabar Diri Mengarah Teater MENCARI SUMAIYAH

Pelakon Dira Abu Zahar kini mencabar dirinya untuk melangkah ke satu cabang seni yang lain iaitu bergelar seorang pengarah teater.

Untuk julung kalinya, Dira bakal mengarahkan satu teater muzikal berskala besar, Mencari Sumaiyah yang bakal dipentaskan bermula 8 hingga 14 Ogos ini bertempat di Panggung Sari, Istana Budaya.

MENCARI SUMAIYAH

Menurut Dira, naskhah teater ini merupakan hasil kerjasama syarikat produksinya, Hyper Pictures Sdn. Bhd. dan Tall Order Sdn. Bhd.

“Ini merupakan pengalaman pertama saya mengarahkan teater. Teater Mencari Sumaiyah ini mengisahkan mengenai ‘women empowerment’ yang mana memaparkan nilai-nilai persahabatan, perpaduan dan kegigihan di kalangan wanita.

“Naskah ini memang saya nak tunjukkan semangat seorang wanita, bukan balik-balik kisah wanita kena pukul, nampak lemah di mata penonton. Sebaliknya, saya cuba bawa tema yang boleh mengangkat semangat seseorang wanita itu dalam memajukan diri mereka,”

Selain Dira, Hans Isaac turut berperanan selaku Pengarah Kreatif untuk pementasan teater ini dan skrip merupakan hasil idea Junad M.Nor.

Barisan artis yang terlibat dalam teater muzikal ini pula terdiri daripada Afdlin Shauki, Erra Fazira, Sherry Al-Hadad, Nadia Aqilah, Ruzana Ibrahim dan Aisya Hasnaa.

Mencari Sumaiyah mengisahkan tentang empat orang tukang jahit, Zaitun, Faridah, Mariam dan Salmi dalam merealisasikan impian mereka untuk bergelar tukang jahit terkemuka.

Dalam keempat-empatnya mengejar impian, nilai persahabatan mereka akan menemui pelbagai ujian. Dapatkah mereka mengharunginya atau adakah ikatan persahabatan di antara mereka akan terlerai?

Semuanya akan terjawab dalam teater Mencari Sumaiyah yang akan dipentaskan bermula 8 hingga 14 Ogos ini.

Tiket-tiket berharga RM40, RM60, RM80, RM100, RM130 dan RM150 boleh didapati menerusi laman sesawang www.airasiaredtix.com atau anda boleh hubungi talian 03-40265558 untuk maklumat lanjut.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Trailer Filem BEN-HUR – Living 1-sheet

Ada Sebab Afdlin Shauki Boikot FFM28