in , ,

Dian Sastrowardoyo Hidup Dalam Pengasingan Demi Watak Jeng Yah

DEMI menjayakan watak Dasiyah atau Jeng Yah dalam siri Gadis Kretek, Dian Sastrowardoyo mendedahkan proses yang dilaluinya untuk dapat membawakan watak tersebut dengan lebih berkesan.

Menurut Dian, jurulatih lakonannya mengajar beliau menggunakan kaedah menggunakan ‘pintu’ untuk masuk ke dalam watak yang dilakonkan dan kemudiannya keluar.

“Ini sebenarnya lebih teknikal, di sini saya mendapat latihan lakonan daripada Rukman Rosadi yang turut berlakon dalam filem ini.

“Jadi dia menggunakan pendekatan kaedah lakonan yang menggunakan ‘pintu’. Jadi ada dua pintu masuk watak dan keluar daripada watak.

“Secara peribadi, saya sangat menyukai kaedah ini, dan saya bercadang untuk mendalami kaedah ini dan menggunakannya untuk beberapa projek akan datang,”

– Dian Sastrowardoyo
GadisKretek_Netflix_DSC00139_40197

Bercerita lanjut, antara yang dilakukan untuk menjayakan watak Jeng Yah, Dian memutuskan hubungan dengan dunia luar untuk beberapa ketika. 

“Salah satu contoh sejauh mana saya pergi dalam mengembangkan peranan saya, saya berhenti berjumpa rakan-rakan saya selama kira-kira enam bulan.

“Saya berhenti bersosial, saya berhenti berlari dan bermain tenis yang sangat saya sukai, kerana saya ingin melatih badan saya menjadi seperti di era itu.

“Saya berhenti mendengar muzik moden, saya hanya mendengar muzik gamelan dan muzik klasik selama beberapa bulan,” katanya lagi.

– Dian Sastrowardoyo

Gadis Kretek merupakan drama bersiri terbitan Indonesia dan disiarkan di platform Netflix dan mendapat sambutan di beberapa buah negara termasuk Malaysia.

Selepas berjaya dengan watak Jeng Yah, Dian kini sedang menjalani pengambaran untuk siri Ratu Adil.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

ALHA ALFA

ProdukAlha Alfa Kini Boleh Dibeli di airasia Shop Mulai Hari Ini

SAMSUNG S23 FE

Samsung Galaxy Tab S9 FE & Galaxy Buds FE Penuhi Keperluan Akademik Anda