in ,

Dazrina Bantu Ibu Bapa Anak Istimewa Dapatkan Bahan Pembelajaran

Siapa sangka, hanya meniaga secara atas talian sejak tiga tahun lalu, ibu kepada tiga anak, Dazrina Che Din kini memiliki kedai sendiri.

Segalanya bermula apabila wanita berusia 40 tahun itu ingin membantu ibu bapa yang mempunyai anak istimewa mendapatkan bahan bacaan dan permainan untuk pembelajaran memberi ilham kepadanya menjalankan perniagaan.

Hari ini, Dazrina sudah memiliki kedai sendiri iaitu Kedai Barangan Permainan Kanak-Kanak Tulis Cantik yang baru dibuka di Taman Saujana Puchong, di sini.

Dazrina

Dazrina berkata, kecenderungan memahami dan mencari penyelesaian bagi membantu ibu bapa dan kanak-kanak berstatus Orang Kurang Upaya (OKU) wujud selepas anak sulungnya, Nurdiana Allisya Mizan Normizan, 9, disahkan menghidap autisme.

“Saya tidak tahu anak saya menghidap autisme kerana dia kelihatan normal dan hanya menyedari masalah itu ketika Nurdiana berumur 23 bulan.

“Ia selepas seorang rakan datang ke rumah dan melihat anaknya boleh mengikut arahan tetapi Nurdiana pula sebaliknya. Keadaan itu membuatkan saya panik kerana tidak tahu menahu mengenai autisme ketika itu.

“Dalam keadaan berpantang selepas melahirkan anak kedua, saya bawa Nurdiana bertemu dengan pakar psikiatri bagi mendapatkan penjelasan dan baru tahu dia rupanya menghidap autisme,” katanya pada sesi bersama media dan blogger sempena pelancaran kedainya itu baru-baru ini.

– Dazrina
Dazrina

Dazrina mengakui dia banyak membaca bagi mendapatkan maklumat lebih lanjut mengenai autisme selain bertanya dengan pakar.

Jelasnya, pengetahuan itu digunakan untuk menghasilkan buku berkaitan teknik membaca dan menulis bagi membantu anaknya dan kanak-kanak istimewa lain.

“Kemudian, saya kumpul modal untuk mengeluarkan produk Pensil Claw iaitu alat bagi membantu kanak-kanak yang mempunyai masalah untuk memegang pensil dengan cara yang betul, kanak-kanak yang lemah dalam menulis atau baru mula belajar menulis.

“Alhamdulillah, penggunaan bacaan bacaan khusus dan Pensil Claw terbukti berkesan apabila saya nampak perubahan bukan hanya kepada anak saya yang menghidap autisme tetapi dua anak lain yang normal serta kanak-kanak OKU kategori lain seperti Sindrom Down dan Cerebral Palsy.

“Pendekatan lain digunakan untuk membantu Nurdiana termasuk dengan cara bercerita dan menyanyi. Usaha saya berhasil apabila dia mula memanggil saya ibu pada umur lima tahun. Walaupun agak lewat, ia cukup menggembirakan saya sebagai seorang ibu,” katanya.

– Dazrina
Dazrina

Menurutnya, suami, Normizan Ibrahim, 40, dan keluarga banyak memberinya semangat untuk terus cekal dalam membesarkan Nurdiana.

“Saya pernah menyalahkan diri atas apa yang berlaku terhadap Nurdiana pada mulanya kerana menyangka ia berpunca daripada kesilapan saya tidak memberi perhatian terhadapnya.

“Namun, saya tidak pernah berputus asa kerana mempunyai suami yang positif dan keluarga sebagai tulang belakang selama ini.

“Apa yang terjadi ada hikmahnya dan salah satunya adalah memberi peluang untuk saya membantu ibu bapa lain di luar sana,” katanya.

– Dazrina

Dazrina merancang menjadikan perniagaannya itu sebagai platform untuk memudahkan orang ramai memberi sedekah kepada mereka yang memerlukan.

“Ia menerusi projek sedekah yang membolehkan pelanggan membeli sambil menderma dengan cara menyumbang mainan itu pada kotak disediakan di kedai.

“Jadi, mainan dibeli tidak semestinya diberi kepada anak tetapi juga boleh didermakan untuk keperluan kanak-kanak istimewa lain,” katanya.

– Dazrina

Bagi yang ingat mendapat maklumat, boleh layari Instagram: tuliscantik.

Dazrina
Dazrina

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Ali Puteh | 13

Peguam Jelaskan Balu Arwah Abam Tidak Saman Ibu Mentua

Namias | 14

Single WARNA Jadi Taruhan Pertama Kumpulan NAMIAS