in , ,

Daiyan Trisha Jawab Tuduhan Netizen Jadi Sukarelawan Semata Untuk Bersosial di PPV

Umum sedia maklum, pelakon dan pengacara Daiyan Trisha antara artis yang turut menyertai misi kemasyarakatan sebagai ahli sukarelawan di Pusat Pemberian V4ksin (PPV) di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) sejak bulan Mei lalu.

Dalam pada itu, difahamkan ada segelintir netizen dan sukarelawan yang lain kurang senang dengan penglibatan Daiyan Trisha. Malah, mereka mendkwa pelakon ini lebih ‘melayan’ peminat di PPV berbanding fokus pada tugasan.

Sebelum ini, viral di laman Twitter mengenai dkwaan Daiyan Trisha antara artis yang lebih mementingkan aktiviti bergambar dan tidak fokus sepenuhnya pada tugasan di sana. Malah, dia juga ditvduh hanya melakukan tugasan selama 15 minit kemudian beredar dari PPV.

DAIYAN TRISHA

Susulan itu, Daiyan Trisha tampil menjelaskan segala d4kwaan dan tuduhan yang telah menjadi buah mulut netizen mengenai peranannya di PPV. Tambah Daiyan lagi, dia tidak mahu memanjangkan isu ini kerana ada isu lain yang lebih penting untuk diberi keutamaan.

Baru-baru ini saya ditduh oleh seorang individu di Twitter. Tweet ini telah di-retweet sebanyak 4,000+ kali sebelum ianya dipadam. Walau bagaimanapun, tweet ini telah melahirkan banyak tvduhan dan fitnah terhadap saya dan kerja sukarelawan saya di PPV. Tapi bila saya dituduh atau dif1tnah seperti ini, tak tahu nak rasa apa. Bukan saya saja, malah, sebilangan rakan artis yang lain juga.

Saya sudah bekerja sukarela selama beberapa hari semua dalam 5-10 jam sehari. Saya tak pernah complain, mahupun melakukan apa yang telah diperkatakan seperti membawa rakan-rakan, cameraman dan sebagainya. Tujuan post ini adalah untuk clear the air kerana ianya sudah tersebar dan merosakkan sedikit sebanyak imej saya.

Difahamkan, status di laman Twitter tersebut telah diturunkan dan individu berkenaan telah tampil memohon maaf secara peribadi kepada Daiyan Trisha.

Kepada yang berkenaan, please remember that your actions will have consequences. Anda juga telah mel4nggar etika anda sebagai seorang sukarelawan. Dalam masa yang sensitive seperti ini, janganlah kita menyebarkan benci dan sakit kepada orang lain. Ia tidak membantu. At first, I did not want to respond, because at the end of the day, ini tidak sepatutnya menjadi sebuah isu. These things shouldn’t matter. Tapi bila penipuan jadi sesuatu “kebenaran” buat sesetengah pihak, I have to defend myself. Nobody deserves to be defamed, especially when they’re just trying to help.

Biarlah orang yang ingin membantu, terus membantu. Jangan takutkan orang yang punya niat baik. Asalkan orang yang perlu ditolong, dapat pertolongan, bukankah itu yang paling penting? I hope we can all learn from this and move forward. Pengajaran untuk semua supaya jangan sebarkan fitnah. Fitnah itu lebih… ah, kalian tau lah.

Diharapkan isu ini dapat diselesaikan dengan sebaiknya dari kedua belah pihak.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Nadir Dedah Cara Team Ustaz Ebit Lew Masuk Ke Gaza Tidak Tersusun?

Abang Penyanyi Nur Fatima Meninggal Dunia, Ralat Tak Dapat Pulang Malaysia