in , ,

Buka Kotak & Ulasan Samsung Galaxy S23, Telefon Pintar Premium

Nampaknya gajet dari Samsung ini meneruskan legasi dengan generasi yang lebih maju. Kali ini Galaxy S23 Ultra baharu ini menjadi gajet yang premium dengan mewarisi takhta gajet paling mantap!

Selain Samsung Galaxy S23 dan Galaxy S23+ , Samsung Galaxy S23 Ultra dilancarkan pada tahun ini dengan spesifikasi yang lebih padu dengan rekaan yang nampak lebih premium. Jika S23 dan S23+ menerima rekaan Floating Camera baharu, S23 Ultra pula menerima tubuh yang lebih berkotak pada bahagian sisi.

Samsung Galaxy S23

S PEN SEBAGAI PELENGKAP

Antara ciri yang Budiey suka ialah, Galaxy S23 Ultra ada S Pen yang membolehkan anda melakar dan melukis dengan lebih lancar! Namun, tak ramai dari pengguna menggunakan ciri ini sepenuhnya.

S Pen disertakan dalam stylo khusus di bahagian bawah kiri peranti sebagai pelengkap gaya dan juga berguna untuk anda yang suka melukis. dan juga untuk anda yang suka mencatat nota, atau bangunkan telefon dan gunakan menu Perintah Udara untuk mengakses ciri seperti Tulis Skrin, Pilih Pintar, AR Doodle, Terjemah, dan sebagainya.

Saya tidak akan membincangkan butiran setiap satu daripada ini, tetapi katakan sahaja S Pen ialah pembeza utama untuk model Ultra dalam barisan Siri S, dan bertindak sebagai alat yang berguna untuk sesiapa sahaja yang ingin meningkatkan produktiviti. ia amat sesuai untuk aplikasi kreatif tetapi tidak ada yang lebih baik apabila anda perlu mencoret satu atau dua nota pantas.

Samsung mendakwa bahawa perubahan dalam reka bentuk skrin ini membuatkan pengguna dapat memegang peranti dengan lebih selesa. Selain itu, penggunaan S Pen juga lebih optimum. S Pen Galaxy S23 Ultra mempunyai kependaman 2.8 milisaat yang membolehkan anda menulis pada skrin dengan real-time.

REKABENTUK DAN BINAAN :

Galaxy S23 Ultra kelihatan segak bergaya dan terasa sangat serupa dengan produk pendahulunya, walaupun itu mungkin bukan perkara yang buruk. Samsung tidak memecahkan sebarang acuan semasa membuatnya dengan pasti, dan walaupun model baharu mempunyai slaid yang lebih rata (menjadikannya lebih mudah untuk dipegang), bahasa reka bentuk keseluruhan adalah sama.

Perbezaan Di antara Siri Samsung Galaxy S23 Ultra dengan Galaxy S23

Rekaan kerangka adalah papak besar yang diperbuat daripada Gorilla Glass Victus 2 dan bingkai aluminium perisai yang menawarkan kualiti binaan padat yang meyakinkan. Telefon bimbit ini juga berat, dan cukup untuk mengatakan ia bukan untuk anda jika telefon yang padat dan ringan adalah apa yang anda cari. paparan 6.8-inci di bahagian atas menampilkan lubang tebuk di bahagian tengah dan bezel tipis, manakala tulang belakang kanan memegang penggoncang kelantangan dan butang kuasa

Tepi atas dan bawah adalah rata sepenuhnya, dengan bahagian bawah menjadi rumah kepada Stylo S Pen, port Jenis-C, pembesar suara dan dulang SIM. Bahagian belakang memancarkan kanta kamera dan berkelip di kiri atas, diletakkan terus pada panel dan bukannya modul kamera yang berasingan. Kesesuaian dan kemasan keseluruhan telefon adalah sangat baik seperti yang diharapkan dan layak untuk perdana premium Samsung.

PAPARAN SKRIN :

Selain daripada reka bentuk, S23 Ultra berkongsi beberapa aspek dengan model sebelumnya juga — termasuk penarafan IP68, bateri 5,000mAh dan kelajuan pengecasan 45W. Aspek seperti saiz skrin dan spesifikasi paparan, S Pen dan cirinya, serta sekumpulan lain, sebahagian besarnya kekal sama.

Samsung Galaxy S23 Ultra masih yang dilengkapi skrin 6.8″ Dynamic AMOLED 120HZ FHD+ yang menyokong paparan HDR10+ dari jenis LTPO yang boleh menurunkan kadar segar semula sehingga 1Hz. Terdapat juga sistem Vision Booster yang memastikan imej masih jelas dalam apa juga tahap keterangan skrin. Stylus S Pen boleh digunakan pada skrin dengan ia diletakkan dalam tempat simpanan terbina di bawah peranti.

Seperti yang dinyatakan di atas, Galaxy S23 Ultra mempunyai skrin lebar 6.8 inci dengan resolusi QHD +. Masih seperti pendahulunya, Galaxy S23 Ultra disokong oleh skrin melengkung pada kedua-dua belah, tetapi lengkungnya lebih rata.

Ia adalah paparan yang cantik dan terang yang merupakan hidangan visual, tidak kurang. segala-galanya daripada perkara asas seperti halaman web kepada permainan dan video menjadi hidup pada skrin – ia sangat bagus.

KAMERA LENSA GALAXY S23 Ultra : 

Cerita besar, sejauh Galaxy S23 Ultra berkenaan, adalah kehebatan kamera. Kini pendahulunya tidak ceroboh dalam jabatan fotografi, dan dengan mudah boleh dikira antara telefon kamera terbaik yang pernah kami lihat. malah, Galaxy S22 Ultra telah dinobatkan sebagai Telefon Kamera Terbaik 2022 dalam segmen premium pada ini bermakna model baharu itu mempunyai beberapa kasut besar untuk diisi dan ia pastinya menaikkan minat setakat spesifikasi kamera berkenaan.

Samsung Galaxy S23 Ultra Camera

Antara ketiga-tiga peranti itu, Galaxy S23 Ultra adalah satu-satunya telefon pintar yang disokong oleh lensa 200MP dengan sensor ISOCELL HP2.

Sensor kamera yang dipertingkatkan digandingkan dengan chipset Snapdragon 8 Gen 2 Mobile Platform for Galaxy,membolehkan prestasi pemprosesan foto dan video yang lebih pantas serta menghasilkan imej yang lebih jelas dan tajam dalam kelasnya.

Galaxy S23 Ultra sendiri mempunyai skrin lebar 6.8 inci dengan resolusi QHD +. Masih seperti pendahulunya, Galaxy S23 Ultra disokong oleh skrin melengkung pada kedua-dua belah, tetapi lengkungnya lebih rata.

Samsung Galaxy S23 Ultra Camera

Yang ditawarkan ialah penembak utama 200MP, f/1.7 baharu yang menjanjikan peningkatan ketara, terutamanya dari segi perincian, fotografi malam dan videografi. Mekanisme OIS dikatakan kini menggunakan kawasan yang lebih luas, menjanjikan penstabilan yang dipertingkatkan. penembak utama disertakan dengan ultra lebar 12MP, telefoto 10MP dengan zum optik 3x, dan telefoto 10MP lagi dengan zum optik 10x. Zum digital meningkat sehingga 100x. 

Samsung Galaxy S23 Ultra Camera
SELFIE DENGAN SAMSUNG GALAXY S23 ULTRA

Penambahan ciri baharu termasuk keupayaan seperti Astro Hyperlapse. Kamera hadapan sebenarnya adalah penurunan taraf dari segi kiraan megapiksel, menurun kepada 12-megapiksel daripada sensor 40MP yang ditawarkan oleh S22 Ultra. Walau bagaimanapun, penembak swafoto pada S23 Ultra lebih daripada itu dengan menambahkan ciri dan keupayaan baharu seperti autofokus dwi piksel dan Super HDR.

Menurut Samsung, sensor gergasi 200MP mampu menghasilkan gambar yang lebih tajam, jelas, kurang hingar dan warna yang lebih baik. Ia menggantikan sensor 108MP yang digunakan tahun lalu. Tahu lalu Nightography menjadi sandaran tetapi tahun ini Astrophotography pula menjadi tarikan.

Samsung Galaxy S23 Ultra Camera
Samsung Galaxy S23 Ultra Camera
Samsung Galaxy S23 Ultra Camera
Samsung Galaxy S23 Ultra Camera

Samsung menurunkan resolusi untuk kamera swafoto pada Galaxy S23 Ultra 5G kepada 12MP. Sebelum ini pada Galaxy S22 Ultra, kamera swafoto menggunakan resolusi 40MP. Walaubagaimanapun, ia sudah mempunyai sokongan  two-phase detection aufotocus. Kaedah ini biasanya digunakan pada kamera belakang untuk meningkatkan ketepatan foto dalam keadaan cahaya malap, bokeh dan autofokus.

Dari segi keputusan dunia sebenar, Galaxy S23 Ultra memenuhi kebanyakan janjinya. Penderia resolusi tinggi berjaya membawa banyak perincian, mengekalkan tahap hingar yang rendah, dan secara amnya, merakam foto terang yang kelihatan menyenangkan mata. Walaupun perbezaannya bukan pada waktu malam dan siang, foto yang diambil menggunakan Galaxy S23 Ultra kelihatan lebih baik daripada yang dirakam oleh pendahulunya, terutamanya dari segi kerenyahan, warna dan perincian.

Samsung Galaxy S23 Ultra Camera

Seperti biasa, sains warna Samsung mencondongkan tangkapan ke arah tahap yang lebih tinggi, beberapa hasil daripada yang terakhir kelihatan lebih semula jadi. Walau bagaimanapun, Galaxy S23 Ultra menawarkan penambahbaikan secara menyeluruh — cahaya malap, swafoto dan video. bercakap tentang videografi, Galaxy S23 Ultra boleh merakam 8K pada 30 fps, dan dari segi hasil dunia sebenar, video yang sangat baik.

Dan apabila bercakap tentang zum, tiada yang lebih baik daripada S23 Ultra. Saya tidak akan pergi jauh ke hadapan untuk mengatakan bahawa perdana Samsung adalah penembak terbaik di luar sana, tetapi dalam skema keseluruhan perkara, Galaxy S23 Ultra mendapat kelebihan.

Samsung Galaxy S23 Ultra Camera

KUALITI VIDEO GALAXY S23 Ultra :

Galaxy S23 Ultra boleh merakam video sehingga 8K pada 24 bingkai sesaat (fps). Itulah beberapa video beresolusi tinggi yang gila dan sudah tentu berlebihan memandangkan paparan kebanyakan orang tersedia untuk mereka. Galaxy S23 Ultra hanya mempunyai skrin 1080p.
Rakaman Perfileman lebih berkulaiti. Tetapi itu hanya sebahagian daripada cerita. Telefon ini juga mempunyai banyak ciri video lain, khususnya mengenai penstabilan.

Di sesetengah kawasan, telefon adalah stabil tetapi Samsung melonjak ke hadapan dalam bahagian HDR.

Secara keseluruhan, tangkapan video pada Galaxy S23 Ultra juga terasa sedikit lebih lancar berbanding rangkaian Galaxy S22 Ultra, tetapi lebih banyak ujian diperlukan sebelum saya boleh mengatakannya dengan pasti.

PRESTASI & JANGKA HAYAT BATERI & PENGECASAN :

Cip Snapdragon 8 Gen 2 For Galaxy digunakan dengan dipadankan dengan memori 12GB LPDDR5X, storan sehingga 1TB UFS 4.0 dan bateri sebesar 5000 mAh yang menyokong pengecas pantas 45W. Pengecasan nirwayar boleh dilakukan dengan kuasa 15W dan berbalik pula dengan kuasa 4.5W. Tiada peningkatan pada kapasiti bateri atau pengecasan dilakukan tahun ini.

Hayat bateri adalah satu lagi dalam penutup untuk S23 Ultra. Peranti ini tidak berubah dari segi spesifikasi bateri berbanding model sebelumnya, jadi anda masih mendapat pek bateri 5,000mAh seperti sebelum ini. mungkin disebabkan oleh kecekapan kuasa dan pengoptimuman chipset baharu yang ditambah oleh Samsung, Galaxy S23 Ultra memberikan nilai sehari dengan mudah, walaupun dengan penggunaan berat. Sudah tentu, jika anda menyertai sesi permainan intensif dan berpanjangan, anda mungkin masih memerlukan caj tertinggi menjelang petang. bercakap tentang, berita ini tidak begitu hebat pada bahagian hadapan pengecasan, dengan peranti itu kekal pada kelajuan pengecasan 45W lama yang sama seperti sebelumnya. Terdapat sokongan untuk pengecasan wayarles 15W dan pengecasan wayarles terbalik 4.5W juga.

PERISIAN OS :

Di hadapan perisian, terdapat OneUI 5.1 Samsung dengan Android 13. Selain daripada sekumpulan apl daripada Samsung, Microsoft dan Google yang diprapasang, anda mendapat akses kepada ciri ekosistem tandatangan Samsung seperti Samsung Pass, Samsung Cloud dan lain-lain. deX juga ada, dan saya benar-benar merasakan ia tidak mendapat perhatian seperti yang sepatutnya.

Sekiranya anda tidak tahu, DeX membolehkan anda menyambungkan telefon pintar anda ke paparan skrin besar dan memberikan anda persekitaran seperti desktop di mana anda boleh membuka apl dalam tetingkap boleh ubah saiz — sama seperti komputer riba. papan kekunci dan tetikus boleh dilampirkan juga. Dengan Galaxy S23, Samsung menjanjikan empat kemas kini OS Android dan 5 tahun kemas kini keselamatan… Yang kedengarannya agak bagus.

Samsung Galaxy S23

APA ADA DI DALAM KOTAK? :

Seperti siri Galaxy S22, dan Galaxy Z Fold4, Galaxy Z Flip4 tidak disertakan dengan pengecas di dalam kotak. Ia hanya menyokong pengecasan sehingga 15W – 25W dan sementara Samsung menawarkan pengecas rasmi terbaik beliau untuk mencari pengecas serasi terbaik kerana semuanya akan menyokong maksimum 15W – 65W (walaupun dinilai lebih tinggi) Ingat tahu didalam kotak ini tidak disertakan  pengecas seperti biasa, sememangnya siri level Flagship tidak disertakan, maka anda harus membeli secara berasingan. Unit Galaxy S23 Ultra, Wayar USB Pengecas. Sim Pin, Kertas Pengguna dan Kertas Warranty Samsung daftar secara online.

Seperti biasa, pengguna hanya akan mendapat satu unit telefon pintar, dalam kotak ini, unit Galaxy S23 Ultra berwarna Hitam. Kemudian, terdapat juga kabel USB jenis C ke C untuk mengecas dan memindahkan data.

Empat pilihan warna tersebut ialah Phantom Black, Cream, Green dan Lavender.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Samsung telah berhenti memasukkan adaptor pengecasan dalam kotak jualan telefon pintarnya, terutamanya dalam versi flagship. Akibatnya, kotak jualan menjadi lebih nipis.

Samsung Galaxy S23

Unboxing Siri Samsung Galaxy S23 Ultra (2023)

1. Samsung Galaxy S23 Ultra 5G (8GB RAM / 256GB – White ) Telefon Pintar
2. USB Cable (Depan & Belakang Type C)
3. SIM Pin
4. Kertas User Guide S23 Ultra & Samsung Warranty Register Secara Online

Galaxy S23 Ultra dengan varian RAM 12GB dan memori 1TB harganya RM7,699. Untuk memori 512GB, harganya RM6,199 atau lebih mahal RM300 dari Galaxy S22 Ultra varian serupa pada harga RM5,899.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Mierul Hazly

Single DENGAN BISMILLAH Kini Jadi Taruhan Pertama Mierul Hazly

Syamsul Yusof

Krisis Bakal Berakhir, Syamsul Yusof Setuju Cerai Puteri Sarah 18 April Ini