in , ,

Betul, Betul, Betul! Upin & Ipin Membawa Lebih Banyak Kekacauan di Netflix

Selepas telatah berbilang dimensi dan pengembaraan heroik mereka, episod baharu Upin & Ipin akan datang ke Netflix apabila Musim 15 ditayangkan pada 30 April.

Daripada menyanyikan lagu kegemaran mereka dalam pertandingan karaoke kampung mereka hingga menghadapi naga terpesona yang ganas, kembar pramatang itu bersedia untuk lebih banyak muzik, kenakalan dan pelajaran hidup musim ini.

Untuk meraikan satu setengah dekad Upin dan Ipin, berikut adalah 15 fakta menarik yang mungkin anda tidak tahu tentang larian 15 tahun adik-beradik animasi itu:

– Upin dan Ipin pada asalnya dicipta sebagai watak sokongan untuk filem cereka sulung terbitan syarikat produksi tempatan Les’ Copaque Geng: Pengembaraan Bermula.

– Pernah terfikir kenapa si kembar botak? Itu kerana kekurangan rambut mereka — yang mengambil masa yang lama untuk dipamerkan — menjadikannya mudah untuk dimodelkan dan dianimasikan dalam masa yang singkat.

– Lelaki itu mempunyai nama penuh — dalam episod ‘Times Tables’ Musim 13, nama penuh Upin didedahkan sebagai Aruffin bin Abdul Salam, manakala Ipin ialah Ariffin bin Abdul Salam.

– Haji Burhanuddin Radzi dan Hajjah Ainon Ariff, suami-isteri pengasas bersama Les’ Copaque, juga mempunyai watak utama dalam siri ini — Burhanuddin menyuarakan suara Tok Dalang, ketua kampung di kampung Upin dan Ipin, manakala Ainon meminjamkan suaranya kepada Opah, nenek si kembar.

– Walaupun dua musim pertama memfokuskan pada Ramadan, penerbit memutuskan untuk mengembangkan daya tarikan siri ini pada musim-musim kemudian dengan cerita tentang kehidupan seharian kanak-kanak lelaki, hubungan mereka dengan keluarga dan rakan mereka, serta mempromosikan nilai moral seperti menghormati orang tua anda , kebaikan kejujuran, dan bersikap baik dan membantu antara satu sama lain.

– Upin bercita-cita menjadi angkasawan suatu hari nanti, manakala Ipin pula ingin menjadi jurutera supaya boleh membina roket untuk Upin. Bercakap tentang #siblinggoals!

– Makanan kegemaran Upin ialah rendang, manakala Ipin menggemari ayam goreng, terutamanya ayam goreng Opah. Maaf KFC, tetapi OFC menang tangan. 🍗

– Upin dan Ipin begitu popular di Indonesia, mereka mengilhamkan sepasang patung ogoh-ogoh yang ditampilkan dalam perarakan untuk Nyepi, perayaan senyap Bali.

– Pada 2011, siri ini telah diberi anugerah untuk Animasi Paling Berjaya oleh Malaysia Book of Records (MBR).

– Upin dan Ipin memasuki MBR sekali lagi pada 2020 apabila ia menjadi halaman YouTube Malaysia pertama yang mencapai 10 juta pelanggan dan menerima Butang Main Berlian YouTube.

– Dalam salah satu acara silang yang paling bercita-cita tinggi dalam sejarah, kembar comel itu bergabung dengan Ultraman Ribut, watak Ultraman yang dicipta khusus untuk siri ini.

– Impak Upin dan Ipin melangkaui paparan, kerana kanak-kanak lelaki itu dilantik sebagai duta kebangsaan UNICEF untuk kanak-kanak pada 2013.

– Tidak semua orang boleh mengatakan bahawa mereka mempunyai ‘bersama’ dengan pencuri lelaki paling terkenal di Perancis, tetapi si kembar melakukannya — jenaka yang diilhamkan oleh Upin & Ipin menarik perhatian bintang Lupin Omar Sy, malah mengajarnya beberapa perkataan slanga Melayu! #iykyk

– Les’ Copaque bersungguh-sungguh untuk menghasilkan filem cereka kedua pasangan kembar itu, Upin & Ipin: The Lone Gibbon Kris. Skor itu, untuk satu, telah diatur oleh pengatur Jepun Sachiko Miyano, yang telah mengusahakan markah untuk permainan video terkenal seperti Gran Turismo 6, pembuatan semula Final Fantasy VII dan Kingdom Hearts 3.

– Akhir sekali, ia telah diserahkan kepada dan dijadikan senarai panjang calon untuk Filem Animasi Terbaik di Anugerah Akademi 2020.

Ikuti pengembaraan kembar comel dengan Koleksi Upin & Ipin di Netflix, dan tandai kalendar anda untuk tayangan perdana Musim 15 pada 30 Mac!

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Rosyam Kambing Perap Sedap Banget Sampai Terbawa Dalam Mimpi

ASTRO

ZEE5 & Viu Kini Boleh Diakses di Kedua-Dua Astro Ultra dan Ulti Box