in

Berapakah Nilai ‘Box Office’ Sebenar Untuk Filem Malaysia?

Nampaknya, semakin hari, industri filem di Malaysia semakin maju dan pesat membangun. Dengan pengeluaran filem yang dihasilkan oleh rumah-rumah produksi yang mencecah puluhan buah filem setahun, ianya menjadi satu penanda kepada kebangkitan industri filem yang suatu ketika dulu cukup layu dan suram.

Jika dulu, sesebuah filem yang dihasilkan hanya melibatkan kos yang berjumlah sekitar ratusan ribu, termasuk kos promosi dan pemasaran. Dengan kos yang masih rendah untuk menghasilkan sesebuah filem ketika era 80an dan 90an, sebuah filem yang berjaya mengutip kutipan tiket mencecah RM 1 juta ringgit akan dikategori sebagai sebuah filem ‘Box Office.’ Namun, dewasa ini setiap kos untuk menghasilkan melibat jutaan ringgit, contohnya filem ‘Orang Minyak’ yang melibatkan kos RM 1.7 Juta, sementara filem fiksyen keluaran KRU yang akan datang, ‘Duyung’ memakan sehingga RM 3 juta termasuk promosi dan pemasaran. Jadi berapakah tahap yang boleh dikatakan sesebuah filem mendapat kutipan “box Office”?

Contoh filem Hollywood yang cukup berjaya dan menetapkan tahap ‘Box Office’ tertinggi iaitu Titanic, telah mencapai kutipan USD 600 juta dengan kos pembikinan USD 250 juta. Maka dengan jumlah kutipan satu kali ganda dari kos pengeluaran, maka ianya merupakan sebuah filem “Box Office.”

Jadi, mungkin kita boleh katakan, untuk sesebuah filem mendatang kutipan “Box Office” jumlah kutipan tiket yang perlu diperolehi adalah sekurang-kurangnya dua kali ganda kos filem termasuk promosi dan pemasaran. Jika filem ‘Orang Minyak’ dijadikan ukuran, kutipan tiket untuk membolehkan filem ini mencapai “Box Office” adalah RM 3.4 juta, manakala filem ‘Duyung’ pula semestinya mendapat kutipan RM 6 juta sekurang-kurangnya untuk mendapat “Box Office”

Mungkin, dengan meletakkan tahap “Box office” yang lebih tinggi, akan memungkinkan rumah-rumah produksi yang bukan sahaja perlu bermutu tetapi berciri komersil yang cukup. Ini bagi memastikan tahap penebusan di kalangan penonton yang tinggi. Rumah-rumah produksi perlu mencari titik equilibrium dari segi mutu dan komersil, tanpa mengorban salah satu darinya.

Kita tidak mahu lagi bercakap filem yang mendapat kutipan tiket RM 1 juta, sudah menjadi filem “Box Office” sedangkan kos pembikinan filem tersebuat adalah RM 1.7 juta. Tapi adakah mungkin rumah-rumah produksi sengaja me’mega’kan kos produksi bagi menarik perhatian penonton sedangkan bagi mereka kutipan tiket sekadar cukup makan sudah membuat mereka untung? Mungkin wujud persoalan lain pula kerana kadangkala filem yang dikatakan melibatkan kos seperti untuk ke bulan dan bintang, tapi hasil kerjanya macam kanak-kanak tadika melukis orang lidi!

[tags]raja munirah, kes dadah jepun, gambar raja munirah, review vantage point, nilai emas, pasaran emas, gold, fann wong xxx, on fanni, hall bondage, fanni juhasz nude, SMS Jokes, Free Sms jokes, Online SMS Jokes, Daily SMS Jokes, Funny SMS, SMS Free Jokes, SMS adult jokes, greetings, SMS asian jokes, SMS Indian jokes, SMS American jokes, Jokes, Free jokes, Online Jokes, Dialy Jokes, Funny Pictures, Free jokes, sms jokes funny SMS text messaging cellphone humorTeen Cleavage Gallery, bikini sex,  Bra Teen, Cleavage, free lesbian, strap on movie, Free Teen[/tags]

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Backstreet Boys Unbreakable Concert Tour Malaysia 2008

Gambar Siti Nurhaliza Bertudung Hitam