in , ,

Bawa Kampung Ke Bandar, Kampung Lah Beri Nuansa Berbuka Puasa Baharu

Ibarat pulang ke kampung halaman, itu perasaan yang akan dirasai pengunjung tatkala melangkah masuk ke buffet Ramadan Kampung Lah, Iftar Citarasa Kampung Lah di G2G by MTG Garden Hall, Seri Kembangan.

Membawa tema kampung halaman ke bandarpengunjung bakal disajikan dengan hampir 100 hidangan Melayu asli resipi turun temurun Negeri Sembilan yang bakal memberi citarasa berbeza terutama kepada mereka yang merindukan suasana berbuka di kampung.

Pemilik Kampung LahFairuz Idwan berkata, pengunjung Kampung Lah tahun ini bakal merasai pengalaman berbeza seolah-olah berada di kampung dengan pelbagai aktiviti termasuk makan berhidang, alunan lagu-lagu Melayu Asli sekali gus mengimbau kenangan lama mengusik kalbu.

AB8I8625

“Keistimewaan kita sudah pastilah masakan salai lemak cili api citarasa asli, resipi tradisi Negeri Sembilan. Istimewanya adalah kita salai sendiri menggunakan tempurung kelapa. Cara asl turun temurun.

AB8I8624

“Kami bangga dengan masakan lemak kami selain hampir 100 juadah lain yang bakal memberi nuansa Melayu asli kepada pengunjung. Bayangkan duduk bersama keluarga dan sahabat handai, bergurau senda dan menikmati hidangan dahulu kala.

“Ada juga ulam-ulaman dan kuih-kuih tradisional yang dihidangkan untuk memastikan setiap pengunjung dapat merasai konsep Iftar Citarasa Kampung-Lah yang kami sajikan kepada semua,” ujarnya.

AB8I8626

Mendapat sentuhan cef popular dan juga pemilik bersama, Chef Ibnu yang terkenal dengan masakan kampung asli, Kampung Lah turut menyediakan hidangan kambing golek yang berbeza daripada destinasi berbuka lain.

“Di Kampung Lah, proses penyediaan kambing golek berbeza. Kami menggunakan teknik salai sebelum menggoleknya untuk memberi aroma dan rasa berbeza dalam setiap suapan. Kami menggunakan tempurung kelapa disamping perapan istimewa.

AB8I8610

“Malah, kelainan yang kami tampilkan adalah kambing golek akan sentiasa bergolek di atas pemanggang sehingga tamat sesi iftar. Apabila kambing golek pertama habis, kami akan terus menggolek yang baharu.

“Itu untuk memastikan setiap pengunjung dapat menikmati hidangan-hidangan istimewa kami tanpa henti. Kita mahu pengunjung dapat bergurau senda, menikmati juadah tanpa risau tentang jumlah hidangan yang disediakan,” katanya. 

AB8I8629

Selain kambing golek, pengunjung juga berpeluang untuk merasai Mee Sotong Hj Tamin yang popular di Johor. Itu antara keistimewaan yang diperkenalkan Kampung Lah tahun ini kepada pengunjung.

“Tahun ini juga, sudah semestinya kami membawakan pelbagai aktiviti dan acara termasuk dendangan muzik daripada kumpula Alun Tradisi yang dikenali ramai. Nikmat rasa dan halwa telinga kami sajikan tahun ini.

“Kita juga ada beberapa artis jemputan yang masih dirahsiakan. Ada juga aktiviti lain bersesuaian dengan konsep dan tema kampung kami tahun ini,” kongsinya.

Untuk info, Iftar Citarasa Kampung-Lah akan membuka tirai hidangan pada 15 Mac depan sehingga 5 April 2024 dengan tawaran harga mampu milik bermula RM98 (early bird) dan RM109 untuk pengunjung.

Selain itu, tawaran potongan 50 peratus kepada kanak-kanak dan warga emas juga turut ditampilkan selain potongan harga istimewa untuk organisasi bagi belian kuantiti besar.

AB8I9132

Kampung Lah mula beroperasi pada 2022 dan mempunyai tiga cawangan di Kota Damasara, Summit USJ dan Serdang (Kampong Salai).

Kampung Lah merupakan perniagaan yang dibina bersama Fairuz Idwan yang bertindak di bahagian pengurusan dan Chef Ibnu (inovasi menu hidangan) manakala Diana Rahman bertindak sebagai Pengarah Pemasaran.

Pengunjung yang berminat boleh menghubungi talian +60127171723 untuk maklumat lanjut dan tempahan selain melayari laman sosial Kampung Lah.

Kampung Lah antara restoran yang mengetengahkan hidangan Melayu tradisional dan asli

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Rumah Raya Rizman Ruzaini, Sedia Tawaran & Diskaun Buat Pelanggan

Tawaran Hebat dari Agensi Pekerjaan Mindanao Sempena Bulan Ramadan Ini