in

Azrinaz Mazhar Hakim & Sultan Brunei Bercerai

Sultan Brunei Ceraikan Azrinaz

PETALING JAYA: Sultan Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah hari ini menceraikan isteri baginda, Pengiran Isteri Azrinaz Mazhar Hakim Mazhar dengan talak satu.

Pengumuman khas mengenai perceraian itu diumumkan oleh Pengiran Penggawa Laila Bentara Istiadat Diraja Dalam Istana, Pengiran Alaudin Pengiran Abu Bakar melalui web tv Radio Televisyen Brunei (RTB) di Brunei malam ini.

Pengiran Alaudin turut mengumumkan kesemua pingat dan darjah kebesaran yang pernah dianugerahkan kepada bekas wartawan penyiaran TV3 itu ditarik balik serta-merta.

Pengumuman khas itu boleh diikuti di SINI.

Sultan Brunei menikahi Azrinaz pada 20 Ogos 2005 pada satu majlis tertutup di lokasi yang dirahsiakan. Beliau ketika itu berusia 26 tahun sementara baginda berusia 58 tahun.

Hasil perkahwinan tersebut pasangan diraja itu dikurniakan dua cahaya mata iaitu Putera Abdul Wakeel pada 1 Jun 2006 dan Puteri Ameerah Wardatul Bolkiah pada 28 Januari 2008.

Gambar fail menunjukkan Sultan Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah diiringi isteri-isteri baginda, Raja Isteri Pengiran Anak Hajah Saleha (depan kiri) dan Pengiran Isteri Azrinaz Mazhar Hakim (kanan) bersama kerabat diraja yang lain di Istana Nurul Iman in Bandar Seri Begawan, Brunei. Baginda hari ini secara rasmi menceraikan Azrinaz yang diumumkan oleh Pengiran Penggawa Laila Bentara Istiadat Diraja Dalam Istana, Pengiran Alaudin Pengiran Abu Bakar

What do you think?

73 points
Upvote Downvote

Comments

Leave a Reply
  1. Ouch.. but she’s got nothing to lose (i think). She’s millions richer: cash and assets!
    Anyway, long live His Majesty and Her Majesty 🙂

  2. Wow….risiko yang selalu saya rasa bakal terjadi…TELAH PUN TERJADI. Nak buat camne…..Tapi takpe la..Ada jodoh lain kot. Sabarlah Azrinaz ye. Kepada yang lain-lain tu fikir-fikirkan lah, selamat beramal.

  3. kena cerai pun tpi still gak dapat harta..
    kira ada hasil gak lah….
    tapi kesian plk..
    jodoh xpanjang..
    tapi xpuas ati..
    time kawin dulu xmasuk paper pun bt kenyataan tapi,
    bila da cerai siap buat pengumuman besar-besaran….

  4. seluruh rakyat brunei bersyukur..Daulat Tuan ku..Allah lebih mengetahui..Pengajaran bersyukur dgn Yg ada.. ~Brgsiapa yg bersyukur,akan di tambah Nikmat dr NYA~

  5. itulah.ada orang nak kawin dulu semasa kat TV3 dulu,tak berminat.Nak pilih orang kenamaan.Sendiri mahu ingatlah.Kesian jadi janda tak berpangkat rupanya

  6. agree tak usah dipersoalkan Allah yg maha mengetahui sentiasa brsyukur dgn apa yg ada smoga jd pngajaran untuk masa akan dtg… how nice is Brunei tidak mendedahkan aib mashallah 🙂

  7. kawin cerai ada lah lumarah hidup setiap ingsan,jangan kan orang kenamaan,orang sapu longkang pun,kawin cerai.jdi tak payah sedih sangat. yang penting ada anak,anak 1 harta yang tak boleh hilang.berbangga lah kerana sempat tinggal sebumbung.banyak lagi yang nak tingal sebumbung muntah darah pun tak dapat.apa pun ber banga lah walau sekelip mata dah kena cerai ok. apa pun orang kata,angap lah itu peminat you. orang suka kata tapi kalau kena dengan dia orang baru tau langit itu tinggi or rendah. good luck

  8. Sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh ketanah jua…or dia memang dah plan after kumpul harta Brunei buat affair so that kena cerai

  9. Kepada rakyat msia…kmi bersyukur di Atas semua ani. Kesian??? Huh, dia yg buat perangai sendiri. Tu lh telampau tamak sngt. Ahernya mkn during sendiri. Raja Kami tak kn menceraikn azrinaz jika tk Ada sebab. Jika rakyat msia tau apa sebab raja kmi menceraikn azrinaz, tentu nama msia Akan mdpt malu besar. Pikir2 sebelum mengata

  10. korg ni la kutuk2 org plak especially rakyat brunei…rakyat malaysia pon sma. kta pon x tau apa yg brlaku sbnrnya..jgnla mudah menuding jari ke arah org lain. brdosa…mungkin nasibnya sdh trtulis begitu dan harus menerima takdir Allah dgn seadanya..mgkin ms dia nk kahwin dlu krn tkut utk menolak lamaran sultan brunei..maklumlah baginda kan raja… jgn mudah labelkan lain tamak.. mgkin dia alasan yg trsendiri knpa dia harus mengahwini sultan brunei..fikirkan secara positf..igt! Allah sj yg mengetahui segala hal yg brlaku…kta hanya mendengar dan duduk diam sj..hmm.

  11. korang semua patut tau inaz x pernah niat pun nak gile harte..
    dah sultan dtg meminang takde ribut takde hujan..mcm ne lah keluarga inaz tu nak tolak wei…tercalar maruah diraja lak kan…nak tak nak terima inaz terima walau pun….
    sian wei bengkak bijik mata menangis siang mlm..almaklum muda lagi cantik lagi bijak….tup tup kene cerai…nasib2

  12. Asslamualaikum kpd smua jgn ler mengutuk sesama kita.sya org brunei.x baik kita gaduh.knpa pulak kita nak [email protected] dia?kpd org brunei wlupun kita smua tahu apa yg prnah dlakukannya kpd sultan tersayang kita sebelum ne.biar lah kita diam kn saja.klu lh kita dedah kn,kita keluarkn kata2 kasar mungkin mereka smua x fhm,apa yg kita rsa.
    ”’kpd org m’sia jgn lh kmu somua bls atas kata2 kami smua.saya hrp kmu smua harus fhm dgn kmarahan rakyat BRUNEI.mungkin kamu semua tidak mengetahui kebenaran yg pernah dia lakukan sebelum ini.nak cerita pun nanti kmu mrh.kami disini bukan nya apa,untuk membuang kemarahan kami yg slama ini dia lakukan perkara dluar dugaan kami.sbb itulh kmi mrh.kmi syg SULTAN kmi,dialh SULTAN berhati suci.menolong rakyat ketika susah&senang.sangup mengeluarkn wang peribadi untuk rakyat untuk bantuan bulan poasa&Hari Raya&bantuan lainnya.hati mana tak mrh ketika khalifah kmi dperlakukan sedemikan.mungkin kmu smua tertanya2 “mengapa skarang baru mluahkn kmrhan??”mmang slama ne kami diam kerana bagi kami apapun kbahagian sultan itu pun kbahagian rakyat,kalau sultan memaaf ksalahannya kami smua pun memaafknya,tapi bila sultan murka atas perbuatannya berkali2x dlakukan,kami smua pun turut hampa,kerana knpa dia sangup membuat sultan kita tambah beban,knapa dia sngup berbuat demikin.sebab itulah kami smua RAKYAT BRUNEI mrh kerana sikapnya yg menghampakn.ALLAH TIDAK MENUTUP KSLAHAN HAMBANYA. InsyaALLAH kmu smua akan nampak kbenarannya.wassalam

  13. Apapun…harta di dunia tak akan kekal selamanya…kumpul lah harta-harta akhirat dgn jaga rukun iman, rukun islam, bersedekah..amal ma’aruf nahi mungkar..dok fitnah2 org…sesama islam pulak tu…ishhhh bebawak la ingat diri masing2…

  14. betul ke apa yang semua orang memperkatakan tentang dia ni?..lau e2 benar moga dia mendapatkn keinsafan dan keampunan dr semua..lau e2 tak benar moga mereka2 yg berkata tidak benar e2 mendapat keampunan dr sang pencipta..

  15. saya melayu malaysia memohon maaf kepada seluruh warga brunei atas segala kekasaran bahasa oleh org mlysia..aggaplah mereka semua tidak tahu kisah sbnarnya…saya juga merasa malu dan kesal kerana apa yg telah azrinaz lakukan.. dulu malaysia ckup marah apabila manohara berbuat seperti itu kepada salah seorg kerabat diraja..tp saya rasa kes azrinaz ini lebih teruk dari itu..

    bg saya ckup lah apa yg telah sultan kasi segala kemewahan kpdnya,mengikut segala kemahuan nya yg bukan2 tmasuk membina istana yg ada terowong dlm tanah,org tv3 bebas keluar msuk dlm istana,bg saya tidak perlu lagi dia nak mencuri duit US dollar smpai berkotak2 meggi,kirim berjuta2 dollar ke malaysia tiap2 bulan,tidak cukup lg ke hasil dr GIANT kt brunei tu? tidak perlu menyelinap masuk curi2 guna cop mohor sultan, dan tidak perlu mematahkan crown raja isteri..kalau saya jd sultan trus tembak saje masa itu..bukti dah kukuh..cctv pun ade..belum lg isu penangkapan org malaysia di sana.. org malysia xtahu menahu itu semua..

    apa lgi yg dimahukan azrinaz? sultan dah bleach kulitnya dr itam berkilat,rmbut mengerbang dh jd halus, nak handbeg sultan belikan satu kedai handbeg jenama mewah..42bijik beg..hishh
    imelda marcos pun kalah..

    org brunei mmg tahu azrinaz keguguran sedangkan dia bru beberapa bulan kahwin dgn sultan..tp org malaysia mmg xtahu, sbb kami mmg xamik tahu siapa pun dia sblum ni..tiada sape yg perduli siapa azrinaz mazhar hakim..cuma pengulas berita yg kuar tv sekejap2 jer..

    siapa bekas suami azrinaz dahulu..? ade siapa org malaysia yg tau?
    sedangkan bapak mertua bekas suami azrinaz sndri bjumpa dgn sultan supaya tidak meneruskan hubungan dgn pompuan ini…ermmm..
    renungkanlah…

    cukuplah bergaduh sesama bangsa, sesama islam..jgn kerana nila setitik, 2 negara bergaduh2..bangsa lain bertepuk tangan memandang kite…
    -salam-

  16. pls la..mana ada azrinaz gugur…korang tahu tak kire mengire bulan dr tarikh dia nikah dgn sultan dan tarikh dia melahirkan anak sulungnya? mmg tak logik..dan jgn buat fitnah kosong..

  17. as salam.. sy sbg rakyt m’sia brase amat kecewa atas apa yg telah berlaku.. sy x mmihak mana2 krana tidak tahu sebenar2 pkre cume dri cakap2 org yg mnulis… sy cume harap.. semua rakyat mlaysia dan rakyat brunei tidak laa brsangka bruk trhadap masing2.. jgnkn krana masalah peribadi sultan brunei dan azrinaz.. kita pula yg mnanggung kesannya..

  18. haha lucu sungguh kamu ini,tidak kah kamu tahu apa sebab sultan brunei menceraikan azrinaz???kerana azrinaz telah mengambil duit diluar pengatahuan baginda sebanyak 300 juta.

  19. sblm ini sy tidak tahu menahu mengapa sultan sanggup mencerai kan azrinaz sehingga ditarik balik segala title2 dia..pada saya sultan seorg yg begitu baik dan mesti ada sebab mengapa beliau berbuat demikian..kepada rakyat malaysia dan brunei diharap jgn la mengutuk sesama sendiri..andai benar ape yg dikatakan salah azrinaz sya malu kerana ada rakyat malaysia yg berperangai begitu..dan hormat pada sultan kerana tidak memberi hukuman berat(klu sya da hukum penjara bawah tanah)….dan tidak menguar2kan akn kesalahan azrinaz…kepada rakyat brunei diharap bersabar atas ape yg berlaku dan tidak menghukum kami rakyat malaysia diatas perbuatan hanya seorang rakyat kami..(kita kan serumpun :D)….

  20. azrinaz penah kawen before dgn sultan?betol ke?sape ex hubby dia?n yg gugur tu anak sape?moga azrinaz mdpt hidayah….moga sultan brunei dlm lindungan rahmat Allah..sultan brunei mmg pemerintah yg baik dan sgt pemurah…baginda byk bersedekah.ni bukan nak kipas ke aircond ke….tp sy mmg salute kat sultan ni…

Leave a Reply

Loading…

0

Written by Budiey (Admin)

Penggemar filem seram yang sentiasa mengemaskini pengetahuan tentang gajet & teknologi masa kini dan masih tegar menjadi penulis portal hiburan & gaya hidup sepenuh masa sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber yang aktif menemubual selebriti dan menerbitkan video Buletin Viral di Budiey Channel.

Armada Lancar Album Hal Terbesar di Malaysia

Project Runaway Season 5 di 8TV