in ,

Awal Ashaari Didakwa Menfitnah Syarikat Perabot, Pemilik Mahu Ambil Tindakan

LANGKAH pengacara terkenal Awal Ashaari meluahkan rasa tidak puas hati di media sosialnya terhadap sebuah syarikat hiasan dalaman dan perabot tempatan bakal berdepan tindakan perundangan.

Menurut pengasas Naz Carpentry iaitu Azrianna Alyssa, Awal didakwa membuat kenyataan berniat jahat untuk merosakkan imej, jenama dan reputasi syarikatnya. Naz Carpentry telah melantik firma pengurusan krisis terkemuka setelah syarikat hiasan dalaman dan perabot itu didakwa difitnah di Instagram oleh Awal Ashaari.

Syarikat tersebut mula membentuk pasukan tindak balas krisis (crisis response team) mereka sejak sebulan lalu setelah krisis tersebut didedahkan oleh pihak media.

Awal-Ashaari

Naz Carpentry Memilih Firma Komunikasi Krisis

Menurut siaran media yang disediakan bagi pihak Naz Carpentry oleh firma perhubungan awam Saiful Ridzuan Public Relations and Communications (Saiful Ridzuan), Naz Empire Sdn. Bhd. atau lebih dikenali sebagai Naz Carpentry memilih firma komunikasi krisis yang tersebut.

Dengan tujuan untuk membantu menjawab pertanyaan daripada media mengenai episod krisis baru-baru ini di mana TV hos, pelakon dan model Awal Ashaari didakwa memfitnah syarikat perabot itu.

Saiful Ridzuan, sebuah firma penasihat strategik khusus dalam bidang krisis PR, pengurusan reputasi dan komunikasi strategik ditubuhkan pada tahun 2012. Firma tersebut telah membantu syarikat, agensi kerajaan, ahli politik, individu terkenal dan berpengaruh, dan klien berprofil tinggi dalam bidang perniagaan dan hiburan bagi situasi kritikal yang boleh menjatuhkan reputasi organisasi atau individu yang diwakili.

Klien mereka dari industri hiburan termasuk penyanyi Linda Rafar, usahawan media sosial Zarina Anjoulie Lavocah dan pelakon Ammar Alfian. Firma krisis PR tersebut juga pernah mewakili selebriti dan klien berprofil tinggi yang difitnah atau dituduh memfitnah; sama ada di alam siber atau di alam nyata.

Azrianna Alyssa Dakwa Tuduhan Yang Dibuat Adalah Tidak Benar

Azrianna Alyssa, Pengasas Naz Carpentry berkata bahawa dakwaan postings Instagram oleh Awal Ashaari adalah palsu dan fitnah. Beliau mendakwa yang tuduhan yang dibuat adalah tidak benar.

Menurut berita yang dilaporkan oleh media baru-baru ini, Awal Ashaari telah memuat naik beberapa postings di Instagram stories yang menyebut tentang pemilik dan Naz Carpentry.

Postings beliau didakwa memfitnah pemilik dan syarikat hiasan dalaman tersebut. Awal Ashaari berpotensi besar berhadapan ganti rugi yang tinggi sekiranya barisan peguam Naz Carpentry dapat membuktikan bahawa catatan dan postings TV hos tersebut disiarkan dengan berniat jahat untuk merosakkan imej, jenama dan reputasi Naz Carpentry.

Azrianna Alyssa juga berkata bahawa publisiti negatif yang diterima beliau dan organisasinya adalah ancaman perniagaan yang serius kerana berpotensi merosakkan reputasi secara kekal dan, boleh mempengaruhi nilai perniagaan dan nilai pasaran syarikat.

“Pihak Naz Carpentry tidak menjawab pertanyaan media tiga minggu lepas kerana kami tidak mempunyai persediaan secara profesional dan tidak mahu membuat kenyataan yang salah. Kini, dengan kepakaran dan bantuan Saiful Ridzuan, kami yakin kerana Naz Carpentry mempunyai sokongan yang kukuh dalam bidang perhubungan awam.

Kami perlu mengatasi persepsi negatif ini dengan berkongsi kisah sebenar berdasarkan fakta kepada khalayak ramai dan golongan sasaran bagi membantu pemulihan ekonomi syarikat.

Saiful Ridzuan adalah salah satu dari segelintir agensi pengurusan reputasi dengan keterampilan komunikasi strategik yang mendalam yang diperlukan untuk berkomunikasi secara berkesan bagi pihak Naz Carpentry kepada semua pihak berkepentingan syarikat, termasuk media dan para pelanggan,”

Azrianna Alyssa

Terdahulu, pada 13 Oktober lalu, pengacara Awal Ashaari telah meluahkan rasa tidak puas hatinya terhadap satu syarikat perabot tersebut dia memaklumkan bagaikan sudah ditipu oleh syarikat perabot Nazcarpentry.

Dimaklumkan Awal telah membayar sejumlah wang kepada mereka bagi tujuan menghias rumahnya.

Awal-Ashaari-2020

Awal meluahkan rasa kesal kerana dia telah membayar duit yang diminta mungkin sebagai deposit, tetapi kerja yang sepatutnya dilakukan masih lagi belum siap serta mereka tidak memberi kerjasama untuk berbincang.

Dalam pada itu menurut kenyataan itu lagi, Awal Ashaari berpotensi besar berhadapan ganti rugi yang tinggi sekiranya pihak mereka dapat membuktikan catatan dan posting pengacar tersebut berniat jahat untuk merosakkan imej, jenama dan reputasi Naz Carpentry.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Nurrifa | 10

Nurrifa Penuhi Impian Dilla Puzi Bantu Orang Ramai

Haqiem Rusli | 11

Haqiem Rusli Dedah Single LARA Suara Hati Lelaki Yang Tidak Dihargai & Ditinggalkan