in

Astro Lancar Astro Tutor TV untuk Pelajar UPSR

ASTRO TUTOR TV, Saluran ulangkaji UPSR pertama Malaysia
Sebuah saluran yang dikhaskan untuk menawarkan pembelajaran holistik kepada pelajar UPSR

Astro melancarkan Astro Tutor TV, sebuah saluran baru yang khusus untuk membantu para pelajar UPSR mengulangkaji peperiksaan mereka. Saluran yang boleh didapati dari 18 Julai hingga 23 September 2010 menawarkan kandungan yang berasaskan sukatan pendidikan sekolah-sekolah di Malaysia dan perkhidmatan interaktif untuk keperluan para pelajar.

Selaras dengan komitmen Astro untuk menawarkan inspirasi dan peluang pembelajaran seumur hidup yang relevan melalui platformnya, saluran inovatif ini menawarkan tutorial 24 jam sehari untuk membantu pelajar UPSR mengulangkaji mengikut kemampuan dan keselesaan tersendiri untuk mereka mengulangkaji di rumah masing-masing.

ASTRO TUTOR TV menumpukan kepada subjek teras UPSR sperti Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matemetik dan Sains. Melalui pendekatan yang holistik untuk persiapan peperiksaan, program-program yang telah diatur membantu para pelajar menguasai tajuk yang sukar termasuk nasihat tentang strategi pembelajaran, motivasi diri, pengurusan masa dan kepentingan menjaga kesihatan menjelang peperiksaan. Kesemua empat subjek UPSR boleh didapati dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris. Mata pelajaran Sains dan Matematik pula akan disediakan di dalam Bahasa Melayu dan Mandarin tidak lama lagi.

Kehadiran ‘butang merah’ di saluran interaktif ini membuatkan sesi ulang kaji menjadi lebih menarik dan menyenangkan apabila para pelajar berpeluang untuk menjawab kuiz mini dengan menggunakan alat kawalan jauh.

Juga, dengan satu sentuhan butang, fakta-fakta dan formula-formula akan segera muncul di skrin seperti serangkai kad imbasan. Pembelajaran interaktif ini tidak terhenti di skrin tv sahaja apabila laman sesawang Astro Tutor TV turut menyediakan ulangan pembelajaraan, kuiz dan ujian percubaan secara online.

Putri Yasmin Megat Zaharuddin, Ketua Pendidikan di Astro berkata, “Program-program di Astro Tutor TV dibentuk dengan bantuan guru-guru yang berpengalaman dalam bidang akademik dan motivasi. Mereka mengabungkan pengetahuan akademik dengan pendekatan holistik kepada sikap pelajar. Astro Tutor TV direka untuk melengkapkan lagi pembelajaran di bilik darjah dan meningkatkan keyakinan diri.”

Pembelajaran akademik diseimbangkan dengan kandungan seperti SILAP LAGI, BIJAK BELAJAR, dan LULUS! SILAP LAGI ialah siri format pendek, yang menggunakan ibu jari sebagai ’watak’ yang mengajar para pelajar bagaimana untuk mengelakkan kesalahan yang biasa dilakukan di dalam peperiksaan dengan cara humor. BIJAK BELAJAR mengaplikasikan strategi guna-cuba seperti pemetaan fikiran dan kad imbasan. Di dalam LULUS!, lima orang pelajar yang berketerampilan berkongsi rahsia peribadi mereka tentang pengurusan masa dan motivasi diri.

Kajian global telah menunjukkan secara purata, para pelajar mampu mengingati sebanyak 50% apabila mereka melihat dan mendengar berbanding 10-20% apabila mereka membaca.

Tambahan, kajian juga menunjukkan bahawa teknologi baru memberi kesan pembelajaran yang lebih hebat dengan membenarkan pengguna untuk memiliki interaktiviti yang lebih besar. Kajian lain pula menunjukkan bahawa bentuk-bentuk pembelajaran multimodal pembelajaraan melalui media seperti televisyen dan internet telah terbukti untuk mencetuskan retensi mental dalam jangka panjang.

Yasmin menambah, “Untuk mencapai keputusan optimal, Astro mengesyorkan ibu bapa menjadi sebahagian daripada pembelajaran itu. Ibu bapa digalakkan untuk menyertai anak-anak mereka menonton Astro Tutor TV dan mencuba kuiz interaktif.

Sokongan dan dorongan ibu bapa dapat meningkatkan pembelajaraan anak-anak. Negara-negara maju sudah menggunakan program televisyen dan halaman sesawang e-pembelajaraan untuk membantu ulangkaji. Sebagai memenuhi tuntuan komitmen Astro dalam bidang pendidikan, kami mahu memberikan peluang yang sama di Malaysia. Melalui Astro Tutor TV, kami menyasarkan untuk membuat ulangkaji pelajaraan secara lebih menarik dan berkesan bagi pelajar UPSR di seluruh negara.”

Astro Tutor TV boleh didapati secara percuma oleh semua pelanggan Astro termasuk sekolah-sekolah kerajaan di seluruh negara dari 18 Julai sehingga 23 September. Layari http://www.astro.com.my/ untuk sinopsis program dan jadual.

Untuk lebih informasi untuk TUTOR TV, pelanggan boleh menghubungi 1300 82 3838 atau layari www.astro.com.my.

TUTOR TV (Saluran 100) Highlights
Ulangkaji 1 subjek pada satu hari (Isnin-Selasa) Capai semua 4 subjek pada (Jumaat-Ahad)
UPSR Express
Program Inovatif direka untuk membantu anda dengan persiapan peperiksaan UPSR anda. Menyasarkan kanak-kanak berumur 10-12 tahun, rancangan baru ini membuatkan ulangkaji lebih menyenangkan dan menyeronokan. Meet Amy! Dia ialah guru animasi 3D pertama di Malaysia dan membantu kamu mengulangkaji pelajaraan Matametik, Sains dan Inggeris. Wataknya ialah menyelesaikan masalah soalan peperiksaan dan menjelaskan bagaimana untuk menyelesaikan masalah-masalah ini dengan menggunakan pendekataan yang mudah difahami dan ramah. Dia memberitahu teknik-teknik menjawab dan strategi peperiksaan yang masuk akal kepada kanak-kanak berumur 10-12. Saksikan UPSR Express untuk bertemu Amy menjadi nyata, dan jangan ketinggalan dengan semua pengetahuan berguna UPSR knowledge dan strategi peperiksaan yang dia akan kongsi. Mempunyai 12 episod bagi setiap subjek Matametik, Sains dan Inggeris.

Guru Bahasa Malaysia ialah Dia Fadila. Seorang pensyarah yang berpengalaman, dia akan mengajar benda yang penting untuk kertas Pemahaman Bahasa Malaysia dan Penulisan. Jika kamu mempunyai kesulitan dalam penggunaan ‘dari’ atau ‘daripada’, atau mempunyai kebingungan antara ‘kata kerja tak transitif’ dan ‘kata kerja transitif’, Cikgu Dia Fadila sedia membantu! Cikgu Dia mempunyai pelbagai modal soalan peperiksaan, bermula daripada soalan yang senang kepada soalan yang sukar, untuk menguji seberapa baik anda didalam Bahasa Malaysia. Terdapat 10 episod Bahasa Melayu-Pemahaman dan 6 episod Bahasa Melayu-Penulisan. Jadikan UPSR Express sebahagian daripada ulangkaji anda hari ini!

U.P.S.R!
Sudahkan anda bersedia menduduki UPSR? Adakah anda berasa yakin dan bersiap, atau adakah anda kebingungan dan gugup? Jangan risau kerana terdapat tiga sekawan, Ismal, Shong dan Luv akan membantu anda melalui semua itu. Bersama-sama mereka akan mengulangkaji subjek teras dan topic dengan anda, meliputi Bahasa Malaysia, Bahasa Inggeris, Matamatik dan Sains. Siri ini mengandungi strategi untuk menguasi peperiksaan dan tips yang bagus untuk ulangkaji. Naikkan kepercayaan diri anda dengan menonton U.P.S.R!

SILAP LAGI?
Adakah anda membuat kesalahan saat menjawab soal-soal ujian? Pernahkah anda berfikir, “Ups, aku tidak melakukannya lagi” apabila anda sedar bahawa anda telah membuat kesalahan yang boleh dielakkan!? Jangan tinggalkan SILAP LAGI, siri format pendek yang kreatif, dengan menggunakan jari sebagai watak, yang mengajar anak-anak bagaimana mengelakkan kesalahan ujian umum dengan cara yang lucu.

BIJAK BELAJAR
Jika anda ingin belajar bagaimana untuk bijak belajar, Bijak Belajar adalah untuk anda! Siri ini format pendek mengajar anak-anak teknik semakan berkesan. Loy dan Qistina akan menunjukkan cara untuk menggunakan Peta Pikiran, kad flash dan teknik cuba-dan-uji untuk menyemak semula untuk ujian UPSR.

Lulus!
Belajar daripada lima pelajar berbakat yang penuh inspirasi dan berkongsi pengalaman semakan mereka dan bagaimana mereka keseimbangan antara sekolah dan hobi mereka.

KUIZ UPSR
Jika anda memerlukan lebih banyak latihan menjawab soalan UPSR, berjumpalah dengan teman kami animasi, Adi Kuiz UPSR. Uji kemampuan anda untuk menjawab soal-soal ujian model dan cabaran pengetahuan anda.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Maxis Launched Finder301 Malaysia First Mobile Directory

Fesyen Kasyaf Hatta Dolmat Inspirasi Kemelut Semenanjung Gaza