in , ,

Apple Bakal Hasilkan Kaca Mata Pintar Sendiri Saingi Ray-Ban Meta

Apple Sedia Menggegarkan Pasaran Kaca Mata Pintar Dengan Teknologi Lebih Pintar, Lebih Canggih, Dan Lebih Mesra AI

Apple, jenama yang sinonim dengan inovasi dan gaya, kini dilaporkan sedang membangunkan sepasang kaca mata pintar yang dijangka akan menyaingi terus Ray-Ban Meta, satu produk yang kini sedang mendominasi pasaran. Laporan eksklusif daripada Bloomberg mendedahkan bahawa Apple sudah merangka cip khas untuk dipasang dalam produk ini, dan pengeluaran besar-besaran komponennya berkemungkinan bermula seawal penghujung 2026 atau 2027.

Walaupun Apple sudah sekian lama dikaitkan dengan pembangunan kaca mata augmented reality (AR) berteknologi tinggi, projek itu masih di peringkat awal dan belum bersedia untuk dilancarkan. Sebaliknya, projek baru ini dilihat sebagai usaha Apple menembusi pasaran kaca mata pintar bukan-AR, seperti yang ditawarkan Meta dengan model Ray-Ban mereka.

Apple Tawar Ciri Mirip Ray-Ban Meta, Tapi Dengan Sentuhan Lebih Pintar

Kaca mata pintar Apple ini dikatakan bakal hadir dengan kamera terbina, mikrofon, dan ciri kecerdasan buatan (AI) di dalam peranti, sama seperti Ray-Ban Meta. Namun begitu, dengan nama besar seperti Apple, ramai menjangkakan syarikat ini akan menawarkan pengalaman pengguna yang lebih lengkap dan canggih.

Pengguna dijangka boleh menggunakan kaca mata ini untuk merakam gambar, video, dan mungkin juga menterjemah bahasa secara masa nyata. Apple juga dikhabarkan sedang menguji sistem dikenali sebagai “Visual Intelligence”, iaitu teknologi yang mampu mengimbas persekitaran, mengenal pasti objek, memberi maklumat tentang produk, dan menunjukkan arah jalan — satu ciri yang dilihat bakal menjadi game-changer dalam penggunaan harian.

Apple Bakal Hasilkan Kaca Mata Pintar Sendiri Saingi Ray-Ban Meta

Teknologi AI Lebih Mendalam Dan Cip Baharu Direka Khas

Satu perkara menarik tentang pembangunan kaca mata ini ialah penggunaan cip berasaskan teknologi System-on-a-Chip (SiP) yang pernah digunakan dalam Apple Watch. Cip ini direka agar menjimatkan kuasa dan mampu menyokong pelbagai sensor serta proses AI, menjadikannya sesuai untuk peranti yang bersaiz kecil tetapi memerlukan kuasa pemprosesan tinggi.

Bukan itu sahaja, kehadiran beberapa kamera dalam rekaan prototaip juga membuka kemungkinan bahawa kaca mata ini akan menyokong rakaman video spatial, seperti yang kita lihat dalam Apple Vision Pro dan juga iPhone terbaru yang akan datang. Ini sekaligus menunjukkan bahawa Apple semakin serius mengintegrasikan AI dan pengalaman ruang 3D dalam semua produknya.

Apple Bakal Hasilkan Kaca Mata Pintar Sendiri Saingi Ray-Ban Meta

Strategi Lebih Besar: Apple Nak Semua Peranti Ada “Otak Sendiri”

Langkah Apple membangunkan kaca mata pintar ini sebenarnya adalah sebahagian daripada strategi yang lebih besar– iaitu mahu semua produk mereka dilengkapi dengan AI pintar. Laporan sebelum ini turut menyebut bahawa Apple merancang untuk memasukkan kamera dan cip AI dalam model AirPods dan Apple Watch generasi baharu. Jadi jelas, Apple tak nak sekadar jadi penonton dalam revolusi AI, mereka nak pimpin barisan depan.

Sementara itu, pesaing utama mereka, Meta, sudah pun menguasai pasaran dengan kaca mata Ray-Ban AI yang dilengkapi kamera ultra lebar 12MP, lima mikrofon, dan pembesar suara terbuka yang membolehkan pengguna mendengar audio tanpa menutup bunyi sekeliling. Ia juga menyokong Meta AI untuk fungsi seperti menjawab soalan, terjemahan teks, dan tetapan peringatan melalui arahan suara.

Namun, dengan reputasi Apple yang terkenal dalam reka bentuk, keselesaan dan integrasi ekosistem, masyarakat menjangkakan kaca mata Apple ini bakal memberi saingan hebat dan mungkin menetapkan piawaian baharu untuk teknologi boleh pakai.

Apa Kata Budiey?

Pada pandangan Budiey, Apple bukan sahaja datang untuk bersaing, tapi mereka datang untuk mengubah landskap permainan. Kalau betul Apple berjaya lancarkan kaca mata pintar ini dengan gabungan cip berkuasa, AI pintar, dan pengalaman pengguna yang mulus, kita bakal melihat penggunaan AI dalam kehidupan seharian jadi lebih normal dan lebih meluas. Bayangkan saja, tak perlu lagi angkat telefon nak ambil gambar, tanya arah jalan, atau terjemah bahasa asing – cukup hanya dengan kaca mata yang kita pakai setiap hari.

Tapi satu persoalan penting yang masih belum dijawab — adakah pengguna bersedia untuk pakai teknologi di wajah mereka secara harian? Atau adakah ia akan kekal sebagai “gimik mahal” semata-mata? Kita tunggu dan lihat.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

BRONT PALARAE

Bront Palarae Dinobat Pelakon Pembantu Terbaik Di Anugerah Thailand