in , ,

Amy Terus Menjauhkan Diri Dari Kumpulan Search

Sejak mengumumkan pengunduran diri daripada kumpulan Search, vokalis kumpulan itu iaitu Amy dikhabarkan terus menyepikan diri.

Semasa temubual media di Konsert Cinta Buatan Malaysia Search dan Awie, anggota Search iaitu Nasir Daud yang merupakan pemain bass kumpulan lagenda itu menyatakan pernah menghubungi Amy namun tidak berjawab selepas penyanyi itu mengambil keputusan untuk mengundur diri.

 “Secara jujur, tiada berita daripada Amy, setakat ini,” demikian luahan pemain bass kumpulan Search, Nasir Daud mengulas hubungan dengan bekas vokalis, Amy yang mengumumkan pengunduran diri daripada kumpulan legenda itu pada Mac lalu.

“Saya ada menghubungi Amy sekali, tetapi tidak berjawab selepas pengumuman pengunduran diri, tetapi anggota Search lain tiada menghubunginya.

“Bukan kami bermusuhan, tetapi Amy memilih untuk menyepikan diri. Mungkin Amy belum bersedia mahu bercakap. 

“Kami tidak mahu bermusuh dengan Amy, jadi walaupun tanpanya, kami tetap meneruskan Search kerana ini adalah kerjaya kami. Search perlu terus berjalan ke hadapan memperjuangkan rock Melayu,”

– Nasir
Amy Terus Menjauhkan Diri Dari Kumpulan Search

Tambahnya lagi, selagi terdaya dan mempunyai kudrat, kumpulan Search akan terus mara tanpa noktah penghujung. Kumpulan muzik yang dibintangi dirinya, Din dan Kid menganggap hasil seni Search ada pada setiap ahli-ahlinya, bukan hanya terletak pada hak milik seorang. Justeru, persoalan bahawa Search hilang daripada radar tidak pernah wujud sama sekali.

Ketika ditanyakan mengenai rancangan untuk menggantikan Amy sebagai vokalis dalam kumpulan Search, berikut adalah ulasan Nasir mengenai persoalan tersebut.

Selain Nasir, Search turut dianggotai Din dan adiknya, Kid.

Perkembangan terkini, kumpulan Search bakal muncul dalam Konsert Cinta Buatan Malaysia yang turut menampilkan Datuk Awie sebagai tetamu jemputan.

“Setakat ini, apa yang semua nampak, saya, Din dan Kid masih meneruskan perjuangan Search. Kami bertiga adalah tiang, tunggak dan sendi kepada Search.

“Bunyian Search ada pada tiga orang ini. Search bukan hak milik seseorang, ia mewakili satu kumpulan yang semuanya memberi sumbangan kepada kumpulan ini hingga hari ini.

“Jadi, tidak pernah timbul persoalan Search hilang daripada radar. Kami akan meneruskan tanpa noktah dengan bantuan rakan seperti Datuk Awie menerusi Konsert Cinta Buatan Malaysia,”

– Nasir

Nasir berkata, selagi berdaya, mereka akan meneruskan legasi Search dan akan memastikan kumpulan itu tetap melangkah tanpa noktah.

Bagaimanapun, Nasir menafikan Awie adalah pengganti Amy. 

Amy Terus Menjauhkan Diri Dari Kumpulan Search

Katanya, Awie hanyalah mengisi kekosongan bagi projek bersama Imaginex dan HS Shazlicious itu.

“Awie mempunyai banyak komitmen lain yang perlu dijaga, jadi dia hanyalah sebagai pengisi kekosongan dan ruang yang diperlukan. 

“Beliau memang baik hati dan mahu membantu Search selagi kami memerlukannya.

“Saya rasa kami saling memerlukan dan membantu. Lagipun, tak ramai mempunyai bakat seperti Awie sebab bentuk lagu Search berbeza, tak ramai yang mampu menyampaikannya dengan baik,”

– Nasir

Nasir berkata, ramai yang bertanya sama ada Search mahu mencari pengganti Amy atau sebaliknya.

“Bukan tak mahu mencari, kami juga mahukan seorang penyanyi, tetapi setakat ini, tiada. Nak jadi seperti Amy atau Awie memakan masa dua hingga tiga dekad, jadi tak mudah untuk mencari penyanyi yang boleh membuatkan Search terus hidup,”

– Nasir

Search ditemui semasa sidang media Konsert Cinta Buatan Malaysia Search dan Awie di Bukit Kiara Equestrian, pada 22 September lalu.

Amy Terus Menjauhkan Diri Dari Kumpulan Search

Pada 1998, Awie pernah tampil bersama Search untuk projek istimewa berjudul Bikin Wilayah. Gabungan itu memenangi kategori Album Rock Terbaik dalam Anugerah Industri Muzik (AIM) pada 1999. 

Kini selepas 22 tahun, Awie kembali bersama Search menerusi Konsert Cinta Buatan Malaysia Search dan Awie yang dijadualkan pada 12 Disember depan di Stadium Melawati, Shah Alam.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Gambar Hiasan

Bekas Pemain Terengganu City FC, Solihin Mahamad Meninggal Dunia

Peminat Hantar Teks Lucah, Luqman Faiz Ajak Jumpa Bawah Jambatan Pulau Pinang