in ,

Amanda Knox Murder On Trial In Italy di TV2

Jenayah melibatkan golongan remaja nyata semakin dipandang serius masyarakat kita. Apatahlagi bila melibatkan kes-kes kematian di kalangan teman-teman rapat dan suspek utama yang diyakini melakukan jenayah tersebut adalah di kalangan mereka sendiri.

Membawakan plot kisah benar tentang kes pembunuhan yang realitinya berlaku di Amerika, Radio Televisyen Malaysia (RTM) menyiarkan filem Amanda Knox : Murder On Trial In Italy (2011) yang dibintangi pelakon Hayden Panettiere sebagai Amanda Knox, Paolo Romio (Raffaele Sollecito), Djibril Kebe (Rudy Guede) dan Amanda Fernando Stevens (Meredith Kercher) pada 27 Julai 2013, jam 2.00 petang menerusi saluran TV2.

[pullquote align=”right”]Pencarian Siapakah Pembunuh Sebenar Dalam Filem Inggeris, Amanda Knox : Murder On Trial In Italy di TV2 pada 27 Julai 2013, jam 2.00 petang[/pullquote]

Filem disiarkan mengisi slot Saturday Matinee ini menggambarkan peristiwa-peristiwa yang berlaku selepas Knox berpindah ke Perugia, Itali, pada September 2007, sebagai pelajar pertukaran asing menghadiri kelas bahasa di Universiti untuk Rakyat Asing. Knox berkongsi tempat tinggal yang sama dengan Kercher, seorang pelajar British, dan dua wanita Itali, Filomena dan Laura. Selepas itu Knox kemudiannya rapat dengan Raffaele Sollecito, pelajar Itali dalam bidang kejuruteraan komputer dan dia mula tinggal di rumah kawannya itu setiap malam.

Satu hari Kercher ditemui mati di dalam bilik tidurnya dengan kesan tikaman. Pihak polis mula mencari bukti pada hari-hari selepas pembunuhan itu dan mereka menyoal siasat Knox dan Sollecito mengenai peristiwa-peristiwa baru-baru ini. Knox mengakui bahawa dia dan Sollecito telah meluangkan masa bersama dan mengakui mereka telah pergi ke rumahnya menonton filem dan berseronok.

Sementara itu, pendakwa ketua Perugia, Giuliano Mignini, membincangkan kes itu dengan koroner dan penyiasat forensik dari Rom. Koroner menyebut kesan lebam yang ada pada badan Kercher berkemungkinan disebabkan usaha lelaki itu bertarung dengan penyerangnya dan pendakwa menyiasat sama ada lebih daripada seorang yang mungkin terlibat dalam serangan maut tersebut.

Dalam soal siasat di balai polis, seorang pegawai memberitahu Sollecito mengenai rekod telefon yang menunjukkan bahawa dia pernah menghubungi nombor kecemasan selepas berlakunya kejadian itu. Seorang anggota polis turut memberi amaran meskipun Sollecito berasal dari keluarga yang kaya raya, namun itu tidak akan dapat untuk mempengaruhi untuk melindungi dirinya daripada dihukum jika didapati bersalah. Sollecito menegaskan bahawa Knox telah memberitahunya untuk membuat tuntutan tertentu.

Polis kemudiannya mendekati Knox, yang menunggu sahaja di dalam dewan dan memintanya untuk menjelaskan mesej teks yang telah ditemui pada telefon bimbitnya. Pegawai-pegawai mendakwa bahawa Knox telah meninggalkan mesej untuk majikannya, pemilik pub Patrick Lumumba, pada malam pembunuhan itu memberitahunya dia akan bertemu dengannya kemudian. Balasan Knox menerusi khidmat pesanan ringkasnya nyata menimbulkan rasa curiga. Beberapa jam kemudian, Knox menyatakan bahawa dia telah bertemu Lumumba di dataran tempatan, bahawa mereka telah pergi ke kampung dengan Kercher dan Lumumba telah memasuki bilik Kercher sebelum kematiannya.

Knox, Sollecito dan Lumumba ditangkap. Dalam soal siasat polis, mukanya bengkak dengan lebam, Lumumba menegaskan bahawa dia tidak mengenali Kercher dan dia tidak pernah melawat kampung itu. Beberapa hari kemudian, dia dilepaskan apabila seorang profesor Universiti berjaya membuktikan bahawa dia bersama dengan Lumumba ketika kejadian dan tidak mungkin berada di kampung itu pada masa pembunuhan.

Sementara itu ibu bapa Knox dalam perjalanan ke Itali untuk membantu anak perempuan mereka, dan mendapatkan peguam untuk membela anak mereka di mahkamah.

Pasukan forensik pula mendapati cap jari berdarah di dalam bilik pembunuhan tidak sepadan dengan cetakan sama ada Knox atau Sollecito. Pemburuan demi pemburuan membawa kepada penangkapan Rudy Guede, berasal dari Côte d’Ivoire yang pernah ditemui Knox dan Kercher seminggu lebih awal apabila dia bermain gitar di tingkat bawah flat di kampung itu dengan orang-orang Itali yang tinggal di situ. Guede kemudian pergi ke mahkamah dan didapati bersalah atas pembunuhan dan serangan seksual. Knox dan Sollecito akan didakwa dalam penghakiman mahkamah yang sama.

Knox dan Sollecito akan dibicarakan bersama pada tahun 2009 atas tuduhan pembunuhan dan serangan seksual. Ujian Luminol di lorong kampung mendedahkan jejak yang terlalu kecil bagi orang-orang yang terlibat tetapi hampir menyamai saiz kaki Knox. Pakar-pakar DNA memberi keterangan bahawa darah Knox telah ditemui pada paip bilik mandi, bercampur dengan Kercher.

Dalam apartmen Sollecito, polis menemui pisau dapur besar dengan DNA Knox sebanyak empat sel Kercher pada bilah pisau. Seorang pakar pertahanan membuktikan bahawa sebanyak 10 sel-sel diperlukan untuk tujuan bukti, namun hanya empat sel DNA menunjukkan “pencemaran” dan bukannya bukti bahawa pisau telah digunakan sebagai senjata pembunuhan. Pihak pendakwaan menegaskan bahawa Knox telah bertengkar dengan Kercher dan menikam Kercher seperti yang ditunjukkan dalam flashback andaian yang ditetapkan di dalam bilik Kercher tersebut.

Namun apakah keputusan mahkamah menyebelahi Knox dan Sollecito? Atau pun merekalah pembunuh sebenar Kercher? Saksikan kesudahannya hanya di TV2.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Review Hotel All Seasons Jakarta Thamrin

Astro Sedia 119 Program Menarik Sempena Aidil Fitri