in , ,

“AJL Bukan Pentas Untuk Main-Main, Pergi Belajar Vokal Dulu,” – Datuk Hattan

Penyanyi Datuk Hattan meminta penerbit Anugerah Juara Lagu (AJL) mengambil serius mengenai kredibiliti pertandingan berprestij itu yang kini memasuki usia 35 tahun.

Datuk Hattan juga akui Kecewa apabila masih ada peserta yang gagal menyanyi dengan baik sehingga tular dan menjadi kecaman netizen. Tegasnya lagi, AJL adalah pentas besar dan bukan perkara main-main.

“AJL adalah satu pentas yang besar dan negara tetangga kita iaitu Indonesia pun turut menontonnya. Boleh dikata, AJL secara langsung itu ibarat membawa Malaysia untuk ditonton oleh orang luar.

“AJL bukan pentas untuk main-main kerana maruah industri seni kita terletak pada tangan barisan finalis dipilih, meski kita sudah jauh ditinggalkan oleh negara jiran.

“Cuba fikir dan hadamkan betul-betul. Kalau tak bersedia, jangan cuba-cuba. Lihat saja Indonesian Idol dan The Voice, mereka melahirkan bakat yang berkualiti tinggi,” katanya.

Dalam pada itu, penyanyi yang popular dengan lagu Biso Bonar itu turut menasihatkan peserta yang bertanding supaya menimba ilmu vokal terlebih dahulu.

“Rakaman studio dan persembahan ‘live’ adalah dua perkara berbeza. Kita ada guru-guru vokal yang hebat seperti Datuk Syafinaz, Cikgu Siti Hajar dan Cikgu Shafi, pergilah belajar.

“Pergi berguru sampai khatam dan selepas itu, baru betul- betul melangkah. Belajar vokal kena sekurang-kurangnya tiga tahun dan bukan tiga bulan.

“Masalahnya sekarang semua orang boleh jadi penyanyi. Semua pihak sama ada penerbit program dan syarikat rakaman perlu cari mereka yang berbakat untuk diketengahkan dan bukan setakat nilai mereka dari pengaruh di media sosial,” katanya.

Kata Hattan lagi, dia turut malu apabila nyanyian penyanyi berkenaan turut dinilai oleh seorang YouTuber Indonesia.

“Ibaratnya kalau nak pergi berperang, kena buat persediaan betul-betul. Kena ada ilmu dan keberanian.

“Kalau perasaan takut datang mengganggu, carilah jalan untuk atasi. Jumpalah orang lama, dapatkan tip. Ini tidak, jumpa orang lama tak bertegur.

“Inilah beza buat single dengan album. Buat album, kita kena praktis sampai khatam barulah boleh masuk studio rakaman,” katanya.

*Sumber: Harian Metro

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Mass Music | 16

Mass Music Beri Sinar Harapan Kala Waktu Sukar Menerusi DI SINI

Andi Bernadee | 17

Andi Belum Pulih Kena Sihir Tapi Terpaksa Bekerja Kuat Untuk Survival