in

AiraAsia Sambut Dua Penerbangan Sulung Antarabangsa Ke Sarawak

AirAsia, syarikat penerbangan tambang rendah terbaik dunia hari ini menyambut dua penerbangan sulung antarabangsa ke Sarawak; dari Shenzhen ke Kuching dan Singapura ke Bintulu.

Penerbangan pertama Shenzhen-Kuching yang telah tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching pada jam 7.50 pagi ini telah disambut dengan pancuran air.

Para tetamu yang tiba telah disambut oleh acara tradisional Sarawak yang diketuai oleh YB Datuk Lee Kim Shin, Menteri Muda Pelancongan, Kesenian & Kebudayaan Negeri Sarawak; Datuk Abdul Wahab Aziz, Pengerusi Lembaga Pelancongan Sarawak; Puan Mary Wan Mering, Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Pelancongan Sarawak; dan Encik Zamani Bin Mohd Rafique, Pengarah Perhubungan Kerajaan, AirAsia Berhad.

AiraAsia Sambut Dua Penerbangan Sulung Antarabangsa Ke Sarawak

Manakala, penerbangan sulung Singapura-Bintulu yang telah tiba pada jam 11 pagi di Lapangan Terbang Bintulu telah disambut oleh YB Dato’ Seri Tiong King Sing, Ahli Parlimen Bintulu dan Encik Spencer Lee, Ketua Komersial AirAsia Berhad; bersama-sama YB Datuk Lee Kim Shin, Datuk Abdul Wahab Aziz, Puan Mary Wan Mering, dan Encik Zamani Bin Mohd Rafique, yang terbang dari Kuching ke Bintulu.

Dua penerbangan terus antarabangsa tersebut adalah sebahagian daripada pelan AirAsia untuk meningkatkan hubungan ke Malaysia Timur, selari dengan usaha kerajaan negeri untuk terus membangunkan sektor pelancongan dan rangkaian penerbangan ke negeri itu.

AiraAsia Sambut Dua Penerbangan Sulung Antarabangsa Ke Sarawak

Spencer Lee, Ketua Komersial AirAsia Berhad berkata,

“Kami amat berbesar hati dan merendah diri untuk menyambut dua penerbangan antarabangsa baharu ke Sarawak pada hari ini. AirAsia sentiasa komited untuk memperluaskan pasaran di Sarawak dan dua penerbangan terus ini menjadi bukti komitmen kami untuk meningkatkan hubungan dari dan ke negeri ini. Sehingga kini, kami telah menerbangkan seramai 4.8 juta tetamu dari dan ke Sarawak, iaitu 12.1 peratus lebih ramai daripada tahun 2016 dengan China dan Singapura berada dalam senarai lima negara teratas.

“Kami berharap pengenalan dua laluan baharu ini akan menambah jumlah pelawat ke Sarawak pada tahun hadapan, dan kami percaya ia akan tercapai dengan sokongan berterusan yang diberikan oleh kerajaan negeri Sarawak dan pihak berkuasa pelancongan. Kami juga berbangga kerana telah diiktiraf sebagai syarikat penerbangan terkemuka oleh Kerajaan Negeri Sarawak di Anugerah Sarawak Hornbill Tourism 2015/2016 pada tahun ini. Oleh itu, kami ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Sarawak serta Lembaga Pelancongan Sarawak di atas sokongan mereka. Kami juga akan terus menyokong kerajaan negeri untuk meningkatkan hubungan bagi memacu sektor pelancongan negeri ini dan kami berharap untuk menjadi syarikat penerbangan utama yang menghubungkan ‘Bumi Kenyalang’ ke destinasi yang lebih jauh lagi.”

AiraAsia Sambut Dua Penerbangan Sulung Antarabangsa Ke Sarawak

Sementara itu, Datuk Abdul Wahab telah mengucapkan terima kasih kepada AirAsia kerana telah membuka laluan udara dari hab antarabangsa.

“Pengenalan kedua-dua laluan ini amatlah bertepatan untuk meneruskan pembangunan industri pelancongan di Sarawak serta ke persada antarabangsa, dan kami berharap lebih banyak hubungan antarabangsa yang akan diperkenalkan pada tahun-tahun akan datang,” katanya.

AirAsia kini terbang ke 12 destinasi dari Kuching dengan sejumlah 229 penerbangan sehala seminggu. Selain Shenzhen, syarikat penerbangan itu juga terbang dari Kuching ke Singapura, Pontianak, Miri, Sibu, Bintulu, Kota Kinabalu, Johor Bahru, Kota Bharu, Pulau Pinang, Kuala Lumpur dan Langkawi.

AirAsia juga terbang ke tiga destinasi dari Bintulu ke Singapura, Kuala Lumpur dan Kuching dengan sejumlah 39 penerbangan sehala seminggu.

Untuk promosi dan aktiviti terkini AirAsia, sila ikuti AirAsia di Twitter (twitter.com/AirAsia) dan Facebook (facebook.com/AirAsia).

AiraAsia Sambut Dua Penerbangan Sulung Antarabangsa Ke Sarawak

Jadual Penerbangan untuk Kuching, Malaysia (KCH) – Shenzhen, China (SZX): Laluan No Penerbangan Waktu Perlepasan Waktu Ketibaan Kekerapan Kuching – Shenzhen AK 1241 2245hrs 0245hrs Harian Shenzhen – Kuching AK 1242 0350hrs 0750hrs Harian Jadual Penerbangan untuk Bintulu, Malaysia (BTU) – Singapura (SIN): Laluan No Penerbangan Waktu Perlepasan Waktu Ketibaan Kekerapan Singapura – Bintulu AK 1284 0910hrs 1100hrs Isnin, Rabu, Jumaat, Ahad Bintulu – Singapura AK 1285 1125hrs 1315hrs Isnin, Rabu, Jumaat, Ahad.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

RTM Siar Filem BOPENG Lakonan Nabil Ahmad & Johan Asa’ri

Berita TV9 Menutup Tirai 2017 Dengan #Pulihkanharapan Kembali Ke Sekolah