in ,

AirAsia Perkukuh Dalam Asean Dengan Pelancaran AirAsia Cambodia

AirAsia perkukuh kehadiran dalam Asean dengan pelancaran syarikat penerbangan kelima, AirAsia Cambodia!

AirAsia Aviation Group Limited (AAAGL) meraikan satu lagi peristiwa penting sebagai syarikat penerbangan tambang rendah terkemuka dunia dengan pelancaran syarikat penerbangan kelimanya, AirAsia Cambodia (KT), yang akan mula beroperasi pada 2 Mei 2024. 

Pelancaran syarikat penerbangan baharu itu sejajar dengan pemulihan berterusan industri penerbangan daripada krisis penerbangan terburuk dalam sejarah. Keputusan AirAsia untuk membuka operasinya di Kemboja menunjukkan daya tahan dan keazamannya untuk terus melakukan pertumbuhan disebalik berhadapan cabaran getir yang dihadapi oleh sektor itu. Syarikat penerbangan baharu itu akan beroperasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Phnom Penh (PNH), dengan armada dua Airbus A320 pada peringkat awal.

Tambang kini dijual untuk tiga laluan domestik dari Phnom Penh ke Siem Reap, dan Sihanoukville, dengan rancangan untuk mengembangkan rangkaiannya pada masa hadapan.

Tan Sri Jamaludin Ibrahim, Pengerusi AirAsia Aviation Group Limited (AAAGL), menyatakan perasaan sukacita beliau terhadap perkembangan terbaru itu, berkata: “Pelancaran AirAsia Cambodia menandakan satu lagi peristiwa penting bagi AirAsia dalam menyediakan perjalanan kos rendah dan bernilai tinggi untuk rakyat Asean untuk berhubung dengan rakan dan keluarga serta terokai rantau ini dan seterusnya. Selepas tempoh yang paling mencabar, syarikat penerbangan baharu itu merupakan peristiwa penting dalam perjalanan pengembangan dan pemulihan kami yang luar biasa daripada pergolakan yang ditimbulkan oleh wabak itu. Dengan penerbangannya di peringkat awal, Kemboja dan 17 juta penduduknya, menawarkan banyak peluang daripada pengalaman budaya, sejarah dan semula jadi, dan kami berbangga dapat menghubungkan pengembara dari seluruh dunia ke negara yang luar biasa ini.”

Bo Lingam, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia Aviation Group Limited (AAGL) berkata:”Pengasas kami Datuk Kamarudin Meranun dan Tan Sri Tony Fernandes sentiasa mempunyai visi untuk menjadikan Asean tempat yang lebih kecil dan ia memberi kami keistimewaan besar untuk meneruskan legasi itu.

“AirAsia mempunyai sejarah yang panjang di Kemboja dan kami melihat banyak potensi yang belum diterokai di rantau ini, termasuk peluang untuk melatih dan menamatkan 100-an juruterbang mahir, jurutera dan pekerja mahir penerbangan profesional lain, sama seperti yang telah kami lakukan di Malaysia, Thailand dan seluruh negara yang kami kendalikan Pelancaran AirAsia Kemboja mengukuhkan lagi misi kami untuk benar-benar memiliki Asean untuk perjalanan mampu milik, di mana jenama dan jejak kami adalah yang paling kukuh. Dari segi sejarah, kami mempunyai sejumlah 6 laluan ke Kemboja merentasi Kumpulan, membawa 1.3 juta penumpang ke dalam kerajaan.

“Kami kekal fokus untuk membina rangkaian yang luar biasa dalam pasaran teras kami dengan ketersambungan dan frekuensi penerbangan terbaik. Seperti AirAsia yang hanya bermula dengan 2 buah pesawat, kami menyasarkan untuk mengembangkan AirAsia Cambodia kepada 60 buah pesawat dalam masa 5 tahun akan datang.

“Dengan penggabungan semua syarikat penerbangan AirAsia dalam Kumpulan yang belum selesai sebagai syarikat tersenarai tunggal, termasuk syarikat penerbangan gabungan jarak sederhana AirAsia X, kami akan mempunyai tujuh syarikat penerbangan yang memanfaatkan satu sama lain ke lebih 130 destinasi dan berkembang. Ini benar-benar akan mengubah masa depan perjalanan udara jarak pendek dan lebih jauh merentasi Asean dan seterusnya.”

Pengembangan AirAsia ke Kemboja adalah bukti pemahaman mendalam syarikat penerbangan itu mengenai pasaran Asean dan komitmennya yang tidak berbelah bahagi kepada penyampaian nilai terbaik dan perkhidmatan luar biasa di seluruh rantau ini. Dengan kehadiran jenamanya yang kukuh dan pangkalan pelanggan yang setia, AirAsia bersedia untuk memberi impak yang ketara dalam landskap penerbangan Kemboja, dengan lebih 300 pesawat spesifikasi baharu ditempah di seluruh Kumpulan.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Siaran Luar Bergerak Terpanjang Bersama Bekpes Hot & Program Hangat

PUTERI SARAH LIYANA

“Puteri Sarah Menantu Baik Tapi Tergugat Penyondol Kejam” – Patimah Ismail