in ,

Apa Yang Menarik Melancong di Bhubaneswar, India

Ke mana dituju kalau saya hanya ada bajet RM5,000? Ramai yang cadangkan kepada saya supaya pergi ke Korea. Atau tidak pun… mereka cadang saya terbang ke Jakarta. Murah dan berpatutan barang dan makanan di sana. Tapi untuk tahun ini, saya mahu mengembara dan menimba pengalaman di lokasi yang lain dari yang lain. Korea dan Jakarta dah biasa sangat. Kali ini saya ingin ke tempat yang eksotik dan historikal.

Ya, tak kiralah samada ia jauh beribu batu atau mengambil masa 45 minit, yang penting saya nak lari dari kesibukan metropolitan setelah penat kerja berbulan-bulan. Dah lama tak bercuti sambil jalan-jalan di negara orang, kan? Jadi, pergilah bercuti!

Kebetulan, AirAsia ada mengajak Budiey untuk terbang ke Bhubaneswar, India baru-baru ini. Berssempena dengan AirAsia cipta sejarah sebagai syarikat penerbangan antarabangsa pertama mendarat di Bhubaneswar, India. Tahniah Budiey ucapkan. Laluan baharu syarikat penerbangan ini menawarkan kekerapan empat kali seminggu penerbangan terus dari Kuala Lumpur ke ibu kota negeri Odisha, India.

AirAsia Media Familiarisation Trip to Bhubaneswar, India

Sebelum ini, Budiey pernah terbang ke New Delhi, India dan apabila diajak terbang lagi ke bumi India, kecil tapak tangan nyiru saya tadahkan. Lagi pun, kebetulan visa pun masih belum tamat. Jadi, memang rezeki untuk jalan-jalan bersama rombongan media ke India. Satu pengalaman yang menyeronokkan.

Hakikatnya, India adalah sekadar another place sahaja tapi nak tanak ada juga kisahnya. Terus terang, I’m a boring traveller. Setiap kali nak travel ke luar negara saya bukan jenis yang beria-ia atau tergila-gila nak travel ke sana ke mari melihat negara orang. Cukup sekadar buat preparation lebih kurang sebelum terbang ke negara orang macam bahasanya, tempat nak makan halal, saty dua tourist area yang popular dan yang wajib dikunjungi. Paling penting bila travel tu Budiey nak tahu kat mana tempat hiburan dan juga apa jenis hiburan yang ada kat situ.

Sebut pasal India ni, yang terlintas di fikiran tentunya kuil-kuil purba dan juga budaya serta pakaian yang unik. Yang pastinya, ramai tertarik datang ke sini untuk melihat keindahan alam semulajadi yang sentiasa menghiasi dan melatari filem Bollywood.

Tentang Bhubaneswar, lokasinya tidaklah sepadat New Delhi, tapi ia mempunyai penduduk lebih dua juta orang. Bandar ini kaya dengan sejarah lebih daripada 3,000 tahun dan kini merupakan bandar yang berkembang pesat dengan daerah komersil dan peningkatan dalam sektor pelancongan melalui pembangunan hotel baru, kedai-kedai dan restoran-restoran.

Antara lokasi yang Budiey lawati ialah Ashokan Rock Edicts, Light & Sound Show, Chilika Lake, Ekamra Walk, Khandagiri Caves, Konark Sun Temple, Lalitgiri, Lotus Resort, Raghurajpur, Ratnagiri, Ratnagiri Museum, Tribal Museum dan Udayagiri.

AirAsia Media Familiarisation Trip to Bhubaneswar, India

Di antara tempat tarikan mesti dikunjungi termasuk Kuil purba Lingaraj yang dibina pada abad ke-11 sebagai “the truest fusion of dream and reality”, Kuil Konark Sun, merupakan simbol warisan India dan Tapak Warisan Dunia UNESCO seni bina Timur di India dan tempat-tempat seperti Gua Khandagiri dan Udayagiri yang wujud sejak abad ke-2 SM.

Budiey agak ternganga apabila pertama kali mengetahui ada tempat bernama Bhubaneswar. Serius, memang sebelum ni tak pernah dan tempat ni sangat asing. Sesuailah dengan lokasi yang dicari. Satu tempat yang belum dikunjungi dan mempunyai keunikan tersendiri.

Untuk info pembaca, Bhubaneswar adalah bandar purba di timur negara India Odisha. Dahulunya dikenali sebagai Orissa. Tiga lokasi menarik yang selalunya dikaitkan dengan Odisha ialah Odissi, Konark (Kuil Sun, salah satu keajaiban besar dunia) dan Jagannath (Kuil Utama Puri). Budiey cadangkan anda supaya anda datanglah melawat Bhubaneswar untuk mendapatkan ke tiga fenomena budaya ikonik Odisha ini. Memang ohsem dan sangat menakjubkan.

AirAsia Media Familiarisation Trip to Bhubaneswar, India

Banyak kuil yang dibina dari batu pasir di sekitar Tasik Bindu Sagar di bandar lama, termasuklah Kuil Lingaraja Hindu yang dibina pada abad ke-11. Di luar Kuil Rajarani adalah patung dan ukiran yang dipahat oleh para pengukir yang mahu dari 8 arahan kardinal dan ordinal. Selain Barang-barang antik Jain, senjata dan lukisan pattachitra asli mengisi Muzium Negeri Odisha yang seharusnya kita lawati sejurus sampai di bumi Bhubaneswar.

Di Bhubaneswar, anda juga boleh membawa pulang ole-ole atau buah tangan yang cukup bermutu dan terbaik diperbuat dari hasil tanah – tekstil, makanan, patung, kraftangan dan sebagainya.

AirAsia Media Familiarisation Trip to Bhubaneswar, India

Selain itu, Budiey dan rombongan berkesempatan melawat Lalitgiri yang dibina di abad ke-3 sebelum Masehi sehingga abad ke-15 selepas Masehi.

Peninggalan masa silam yang cukup lama ini masih tersembunyi sehingga baru-baru ini apabila digali dan dibangunkan semula untuk tatapan mereka yang berminat dalam budaya, sejarah dan seni Budha Mahayana.

AirAsia Media Familiarisation Trip to Bhubaneswar, India

Tapak-tapak ini sebenarnya cukup luas juga iaitu berada di tiga bukit yang berdekatan: Lalitgiri, Udayagiri dan Ratnagiri di mana pengunjung dapat menikmati ketenangan yang pernah dinikmati oleh para bhikkhu yang menjadikan tempat-tempat ini bukan hanya tempat ibadat mereka tetapi merasakan tempat ini adalah seperti rumah mereka.

Apabila pengembara Cina Xuanzang (Huien Tsang) melawat kawasan itu pada tahun 639 AD, beliau menyatakan bahawa terdapat lebih daripada 100 biara Buddha yang terletak di rantau ini. Walau bagaimanapun, hanya beberapa lokasi sahaja yang dibuka untuk tatapan orang ramai hari ini kerana tapak lain masih digali.

AirAsia Media Familiarisation Trip to Bhubaneswar, India

Lalitgiri

Lalitgiri terletak 90 km jauhnya dari Bhubaneswar, sebuah bandar purba di timur India Odisha.

Di sinilah ahli arkeologi menemui bekas berisi dengan peti mati perak yang melekat sebuah keranda emas yang mengandungi peninggalan tulang suci yang dipercayai sebagai Buddha Gautama.

Budiey berkesempatan mendaki tangga-tangga dan ternyata saya sangat kagum dan takjub dengan pemandangan indah kawasan sekitarnya. Tetapi yang lebih mengagumkan ialah Mahastupa di puncak bukit. Stupa ini berukuran 15 meter, dimodelkan selepas Sanchi, sebuah kompleks Buddha yang terkenal dengan Stupa Besarnya, terletak di negeri Madhya Pradesh. Memang orang dulu-dulu bijak dalam seni bina, kan?

Lalitgiri adalah salah satu Pusat Buddha tertua di Odisha dan di sini anda akan dapati sebuah muzium kuno yang menempatkan artifak-artifak yang cukup bersejarahi. Budiey dapat tahu, sebuah muzium baru sedang dibina dan akan siap menjelang akhir tahun ini.

AirAsia Media Familiarisation Trip to Bhubaneswar, India

Udayagiri (8th Century AD to 13th Century AD)

Udayagiri juga turut dikenali sebagai Sunrise Hill. Tidak syak lagi, Udayagiri adalah antara yang paling cantik dan indah di antara tiga bukit kerana ia terletak di lereng bukit rendah berbentuk sabit.

Berjalan di sepanjang laluan ke biara-biara, seseorang pasti boleh menghargai ketenangan alam sekitarnya dan mengapa laman web ini dipilih oleh para bhikkhu.

Mahastupa yang terletak di sini mempunyai ketinggian ketinggian 7 meter dari daratan dan 4.8 meter dari pradakshinapatha yang merupakan circumambulatory dan merupakan laluan antara kedua-dua luar dan dinding dalaman garbhagruha, sanctorum sanctum yang paling dalam Suci bait suci di mana seseorang dapat mencari murti (merujuk kepada imej, patung atau patung dewa) dari dewa utama di bait suci.

Berjalan-jalan di sekitar Mahastupa dan anda akan melihat bahawa pradakshinapatha mempunyai niche dalam setiap arah kardinal yang memaparkan imej-imej Dhyan Buddha-Akshobhya (Timur), Amitabha (Barat), Amoghasiddhi (Utara) dan Ranasambhava (Selatan). Kesemua mereka telah tercatat dengan akidah Buddha.

Ciri unik Udayagiri yang lain adalah biara dua tingkat yang mempunyai ruang kuil dan takungan air.

AirAsia Media Familiarisation Trip to Bhubaneswar, India

Ratnagiri (abad ke-6 CE – abad ke-12 CE)

Ratnagiri bermaksud “Bukit Jewels” dan sebagai pelawat berjalan di atas bukit, mereka akan melihat patung-patung yang dikuburkan menunggu untuk digali. Ramai di antara mereka masih di bawah tanah dengan hanya kepala terungkap, seperti permata yang menunggu untuk ditemui.

Satu lagi perkara yang perlu diperhatikan di Ratnagiri adalah doorjamb yang terletak di Biara 1. Di sini pelawat akan dapat mencari sebuah pintu depan chlorite yang diukir indah dengan Gajalakshmi (Lakshmi dengan gajah) dan kumpulan bunga, dan Gelabai (nama rakyat setempat Daripada Jagannath Puri). Ini adalah seni dekoratif yang memaparkan ikonografi Buddha dan Hindu.

Biara-biara di sini mempunyai halaman tengah berturap batu dan di setiap sisi anda akan melihat bahawa ia mempunyai sejumlah sel yang digunakan oleh para biarawan sebagai tempat kediaman mereka.

AirAsia Media Familiarisation Trip to Bhubaneswar, India

Di samping itu, Buddha yang duduk di bhumisparsa-mudra (sentuhan menyentuh bumi) boleh didapati di sini dan mengapitinya di setiap sisi adalah tokoh-tokoh berdiri Padmapani (bodhisattva dan bentuk yang berbeza dari Avalokitesvara) dengan teratai di tangan dan Vajrapani (pelindung Dan panduan Buddha Gautama).

AirAsia Media Familiarisation Trip to Bhubaneswar, India

Ekamra Heritage Walk

Untuk mengisi masa pagi anda dengan cuaca hangat dengan pancaran mentari yang indah di India,  saya cadangkan anda mengambil bahagian dalam Ekamra Heritage Walk, sebuah lawatan berpandu 14 lokasi utama yang terletak di bandar, termasuklah 7 kuil. Malah, di katakan Bhubaneswar dirujuk sebagai Temple City of India kerana jumlah kuil yang terletak di kawasan tersebut. Sekali berjalan-jalan kaki sambil menikmati suasana sekitar di Ekamra Heritage ini, saya rasa sangat puas sebab kita dapat melihat hampir keseluruhan kehidupan penduduk di sini.

Betullah kata orang, jauh berjalan luas pemandangan. Jadi, aktiviti semacam ini berfungsi sebagai pengenalan kepada orang-orang yang tidak biasa dengan agama Hindu dan peluang untuk bersiar-siar di bandar dan mendapatkan gambaran jelas tentang kehidupan setempat sebagai satu pengembaraan dan yang seronoknya dapat berjalan di lorong-lorong di Old Town.

AirAsia Media Familiarisation Trip to Bhubaneswar, India

Lawatan jalan-jalan di Ekamra Heritage ni bermula di Kuil Mukteswar, sebuah kuil Hindu abad ke-10 yang didedikasikan untuk Shiva. Yang seronoknya semua pelancong diberi tour guide sebagai panduan untuk memberikan beberapa fakta menarik mengenai kuil dan anda akan memahami mengapa kuil ini dikenali sebagai seni permata dari Orissa. Percayalah, ini benar-benar satu sekeping pembinaan yang luar biasa.

Berjalan kaki singkat dari titik permulaan adalah Bindusagar Tank, badan air terbesar di Bhubansewar. Sumber air digunakan untuk ritual tetapi penduduk setempat juga menggunakannya untuk kegunaan hari-hari mereka juga, dari cuci baju pakaian sehinggalah digunakan untuk mandi.

AirAsia Media Familiarisation Trip to Bhubaneswar, India

Terletak berdekatan adalah Kuil Lingaraj, salah satu kuil tertua di bandar dan juga yang terbesar. Kompleks candi ini khusus untuk Harihara, bentuk Shiva dan Wisnu. Dari sudut vintaj, saya dapat melihat empat bahagian yang membentuk kuil: vimana (struktur yang mengandungi tempat suci), jagamohana (dewan perhimpunan), natamandira (dewan festival) dan bhoga-mandapa (dewan persembahan).

AirAsia Media Familiarisation Trip to Bhubaneswar, India

Kita diberi peluang untuk bertanyakan apa sahaja tentang kota lama ini kepada pemandu pelancong.

Satu lagi perkara menarik ialah Ratha Danda, sebuah pasar jalan di mana hasil pertanian seperti buah-buahan segar dijual.

Akhir titik perjalanan pada pagi yang indah itu, saya dibawa ke Akademi Tarian Art Vision yang diasaskan oleh Ileana Citaristi, penari Odissi dan Chhau yang berasal dari Itali yang berpusat di bandar. Di sinilah saya diperkenalkan kepada tarian yang dikenali sebagai Odissi, sebuah tarian klasik India purba yang berasal dari kuil-kuil Hindu dari Odisha.

Masuk adalah percuma dan inilah peluang untuk anda mengenali lebih dekat Bhubaneswar. Anda boleh berkunjung di sini setiap pagi Ahad bermula jam 6 pagi dan kita dapat berjalan kaki selama 2 jam sepanjang 2 km.

Untuk maklumat lanjut dan cara mendaftar untuk lawatan, sila log masuk ke ekamrawalks.com

Bagi saya, Bhubaneswar adalah destinasi percutian yang membawa saya ke zaman India lama. Ini disebabkan terdapat banyak sekali kuil yang didirikan di zaman silam. Kepada anda yang mencintai sejarah, pastinya senang untuk jatuh cinta dengan Bhubaneswar ni. Sebab apa ya? Sebab di lokasi ini terdapat banyak sekali kisah dan sejarah yang boleh anda eksplor dan ia tidaklah banyak kerenah. Di sini cukup aman damai. Selama 5 hari berada di sini, Budiey dapat belajar banyak perkara.

Anda juga boleh melihat produk-produk tempatan seperti Chandua, hasil kraftangan Orissa, dan produk-produk lain seperti lukisan tradisional, barang kemas diperbuat dari perak dan kain kapas sutera yang dikenali sebagai Sambalpuri. Selain itu, pelancong juga boleh bersantai di sepanjang pantai Puri dan Gopalpur.

Budiey terpesona dengan keindahan bentuk semulajadi dan keaslian alam maya. Pastinya, selama berada di sini, saya tak mahu pulang untuk menghadapi stress demi stress tugas.

Tunggu apa lagi, tempahlah penerbangan anda sekarang di www.airasia.com.

AirAsia Media Familiarisation Trip to Bhubaneswar, India

AirAsia Media Familiarisation Trip to Bhubaneswar, India

AirAsia Media Familiarisation Trip to Bhubaneswar, India

AirAsia Media Familiarisation Trip to Bhubaneswar, India

AirAsia Media Familiarisation Trip to Bhubaneswar, India

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

HLA Buka Butik Pertama di Malaysia di MyTOWN Shopping Centre

Telemovie NORA BAM BOOM Watak Komedi Diana Danielle