Bulan Ogos sering dianggap bulan paling em osional bagi rakyat Malaysia. Setiap tahun, menjelang sambutan Hari Kebangsaan, kita diingatkan bahawa kemerdekaan bukan sekadar cuti umum, tetapi sebuah naratif perjuangan, semangat juang, dan pengorbanan. Menyemarakkan lagi suasana ini, Stoned & Co. tampil dengan koleksi terbaru “Eye of the Tiger” – satu koleksi streetwear yang tidak hanya menekankan gaya, tetapi juga memanifestasikan semangat kesukanan dan kebangsaan yang membara.
Koleksi ini membawa kita kembali kepada detik-detik ikonik dunia sukan negara. Bayangkan sorakan padu di stadium ketika Datuk Lee Chong Wei menggegarkan dunia badminton atau semangat generasi baharu yang diwakili oleh Lee Zii Jia yang berani membawa legasi itu ke hadapan. “Eye of the Tiger” adalah simbol kejayaan bersama – pakaian yang seakan membalut tubuh dengan semangat kemenangan, harapan, dan kebanggaan sebagai rakyat Malaysia.
Inspirasi Yang Lahirlah Dari Air Mata, Keringat Dan Sorakan Satu Negara
Menurut pengasas Stoned & Co., koleksi ini lahir daripada momen yang tidak boleh dibeli dengan wang ringgit – detik penuh air mata, keringat, dan rasa bangga apabila melihat atlet Malaysia berdiri megah di pentas dunia. “Kami mahu membawa rasa itu ke dalam setiap helaian pakaian. Biar bila orang sarung, mereka bukan saja nampak bergaya, tetapi mereka rasa macam bawa semangat negara ke mana saja mereka pergi,” kata mereka.
Rekaan koleksi ini penuh dengan simbolisme. Warna-warna Jalur Gemilang bukan hanya sekadar hiasan, tetapi sengaja dipilih untuk memberi makna: merah melambangkan keberanian, putih melambangkan keikhlasan, biru tanda perpaduan rakyat, dan kuning sebagai simbol kedaulatan. Bila digabungkan dalam bentuk grafik dan potongan pakaian moden, ia seolah-olah menjadikan setiap helaian sebagai “bendera bergerak” yang dipakai oleh rakyat Malaysia di jalanan, stadium, atau mana saja mereka berada.
Streetwear Sebagai Naratif Nasional – Dari Jalanan Ke Pentas Dunia
Stoned & Co. bukanlah jenama asing dalam arena streetwear tempatan. Sejak ditubuhkan pada tahun 2015, ia konsisten membawakan identiti nasional ke dalam dunia fesyen moden. Logo daun maple mereka, yang melambangkan pertumbuhan dan keberanian, kini menjadi tanda tangan jenama ini di kalangan penggemar fesyen urban.
Malah, sejak tahun 2018 lagi, Merdeka Collection telah menjadi koleksi ikonik tahunan mereka. Dari “Make Malaysia Great Again” hingga “I Love Malaysia & Stoned”, setiap koleksi mereka bukan sekadar baju, tetapi manifesto bergaya tentang siapa kita sebagai rakyat Malaysia. “Kalau tengok balik koleksi lama, memang ada DNA Malaysia. Sama ada grafik, warna, atau vibe – kami memang dari dulu push budaya Malaysia ke depan,” jelas wakil mereka.
Sembilan Rekaan Eksklusif Yang Bold, Garang Dan Penuh Jiwa Harimau
Koleksi “Eye of the Tiger” kali ini hadir dengan 9 SKU eksklusif – daripada t-shirt, hoodie, jaket hingga aksesori. Setiap satunya dihiasi grafik harimau bold yang bukan sekadar motif, tetapi lambang ketabahan dan keberanian rakyat Malaysia.
Apa yang buat koleksi ini stand out adalah pemilihan material berkualiti premium. Pakaian ini direka dengan fabrik cotton tebal yang sesuai dengan cuaca tropika, tetapi masih selesa untuk gaya harian. Potongan oversized dan relaxed fitpula memberi vibe kasual yang urban, sesuai untuk anak muda yang mahu tampil edgy tetapi tetap patriotik.
Antara yang paling mencuri perhatian adalah t-shirt grafik “I LOVE MALAYSIA & STONED” yang dijangka akan menjadi must-have item. Selain itu, hoodie dengan print harimau penuh tenaga memberi aura seolah-olah pemakainya diselubungi semangat Harimau Malaya.
Koleksi Ini Lebih Dari Fesyen – Ia Tentang Penyatuan Bangsa
Menurut Stoned & Co., koleksi ini bukan sekadar untuk mereka yang minat fesyen, tetapi untuk semua rakyat Malaysia. Sama seperti sukan, di mana rakyat pelbagai bangsa dan latar belakang bersatu hati di bawah satu bendera, “Eye of the Tiger” juga membawa mesej “Kita Semua Satu Pasukan.”
Dalam kata lain, koleksi ini adalah uniform rakyat Malaysia moden. Ia bukan hanya untuk gaya trendy, tetapi untuk dipakai dengan rasa bangga – seakan mengisytiharkan kepada dunia bahawa kita rakyat Malaysia, dan kita tidak pernah berundur dalam apa jua cabaran.
Apa Seterusnya Untuk Stoned & Co.?
Tahun 2025 juga menandakan ulang tahun ke-12 Stoned & Co. Menariknya, mereka sudah merancang beberapa projek besar dan kolaborasi eksklusif. Menurut mereka, “Big things are on the way. Tahun ini kami celebrate 12 tahun dengan SKU baharu yang tak pernah dikeluarkan sebelum ni, dan ada sesuatu yang special untuk komuniti. Semua ni akan pecah di Lahlahland November ini.”
Dengan rekod kejayaan koleksi Merdeka yang sering sold-out dalam masa singkat, ramai menjangkakan koleksi ini juga akan jadi rebutan hebat.
Butiran Pelancaran Koleksi
Koleksi “Eye of the Tiger” akan dilancarkan pada 22 Ogos jam 8 malam – timing yang cukup simbolik, hanya beberapa hari sebelum Hari Kebangsaan. Peminat streetwear tempatan disaran bertindak pantas kerana berdasarkan sejarah koleksi terdahulu, stok kali ini juga dijangka tidak bertahan lama.
Apa Kata Budiey?
Bagi Budiey, koleksi “Eye of the Tiger” ini membuktikan bahawa fesyen bukan sekadar lapisan fabrik di badan, tetapi satu naratif perjuangan moden. Ia menghubungkan gaya hidup urban anak muda dengan semangat patriotisme yang lebih segar, kontemporari, dan dekat dengan jiwa generasi baharu.
Budiey melihat keberanian Stoned & Co. membawa semangat nasionalisme ke dalam dunia streetwear sebagai satu langkah game-changer untuk industri fesyen Malaysia. Ia membuka mata bahawa patriotisme tak semestinya kaku dalam bentuk bendera atau poster lama – ia boleh datang dalam hoodie, dalam jaket, dalam streetwear yang kita pakai setiap hari.
Kalau lebih banyak jenama tempatan ikut langkah ini, Budiey yakin Malaysia mampu melahirkan fesyen nasional yang bukan saja cantik, tetapi ada jiwa, ada makna, ada semangat untuk menyatukan rakyat.
Dan jangan lupa – bila kita sarung koleksi ini, kita bukan sekadar pakai baju. Kita sebenarnya menyulam semangat Harimau Malaya yang tak pernah tunduk, tak pernah goyah, dan sentiasa berjuang demi tanah air tercinta.
Sebagai tambahan, Budiey dapat tahu ada kejutan lagi menanti peminat – dua lagi jersi eksklusif bakal dilancarkan sekitar September 2025 sempena Hari Malaysia. Ini pasti akan menghangatkan lagi sambutan patriotik, menjadikan koleksi Merdeka tahun ini sebagai antara yang paling epik dalam sejarah Stoned & Co.