in , ,

Samsung Galaxy Z Fold7 Flip7 & Watch8 Kini Boleh Dibeli di Malaysia

Bermula 1 Ogos 2025, dunia gajet di Malaysia jadi lebih meriah dengan pelancaran Samsung Galaxy Z Fold7 dan Galaxy Z Flip7. Kalau sebelum ini kita fikir peranti lipat sekadar trend sementara, Samsung datang untuk buktikan sebaliknya. Kali ini, bukan saja naik taraf dari segi reka bentuk, tapi juga AI yang jauh lebih pintar, kamera yang boleh lawan DSLR, dan ciri produktiviti yang buat anda rasa macam bawa laptop dalam poket.

Turut memeriahkan ekosistem, Galaxy Watch8 kini tampil lebih nipis, lebih selesa, dan sarat dengan teknologi kesihatan yang tak pernah ada sebelum ini. Dalam satu pakej, Samsung cuba sampaikan mesej – mereka bukan sekadar buat gajet, tapi membina gaya hidup pintar yang lengkap.

AI Bukan Lagi Sekadar Gimik – Kini Jadi Otak Kedua Anda

Selama ini, ramai yang skeptikal bila pengeluar telefon sibuk cakap tentang “AI”. Tapi pada Galaxy Z Fold7 dan Galaxy Z Flip7, AI bukan sekadar feature yang cantik di brosur – ia dah masuk dalam DNA cara kita guna telefon setiap hari.

Di Galaxy Z Flip7, skrin luar FlexWindow 4.1 inci kini boleh berinteraksi dengan Gemini Live. Bayangkan, anda boleh berbual dengan pembantu AI, minta ia buatkan itinerari percutian, tetapkan peringatan, atau beri cadangan makan malam, tanpa perlu buka telefon. Ini bukan lagi science fiction – ia betul-betul rasa macam ada PA peribadi dalam poket.

Sementara itu, Galaxy Z Fold7 guna skrin 8.0 inci untuk AI yang lebih immersif. Fungsi Circle to Search memudahkan carian terus pada skrin, manakala AI Results View memaparkan hasil carian tanpa ganggu kerja lain. Dikuasakan Snapdragon 8 Elite for Galaxy dengan peningkatan NPU 41% lebih laju, AI di sini boleh buat terjemahan pantas, beri cadangan suntingan gambar, malah bantu multitasking dengan lebih efisien. Ini AI yang bekerja diam-diam tapi hasilnya jelas terasa.

Kamera Yang Serius Untuk Kaki Content Creator

Galaxy Z Fold7 tak main-main bila bab kamera. Dengan sistem 200MP pro-grade, ia dilengkapi Generative Edit, Suggest Erases, dan Audio Eraser. Kalau sebelum ini kita kena tunggu balik rumah untuk edit dengan komputer, sekarang editing full power boleh dibuat on-the-go. Skrin besar membolehkan before-after dibandingkan serentak, dan drag & drop buatkan pindah imej antara app rasa macam main puzzle.

Galaxy Z Flip7 pula ibarat kamera vlogging dan selfie terbaik yang boleh muat dalam poket. Kamera 50MP wide-angle dengan pratonton masa nyata di FlexWindow membolehkan framing shot yang perfect. Mod FlexCam bersama Zoom Slider dan Real-Time Filters menjadikan setiap gambar ada vibe tersendiri. Malam pun bukan masalah – Enhanced Nightography pastikan gambar tak jadi ‘blurry disaster’.

Ini yang membezakan Samsung dengan pesaing – mereka bukan saja bagi kamera bagus, tapi juga tools kreatif untuk bawa cerita anda ke level seterusnya.

Foldable = Gaya Hidup Produktif, Bukan Sekadar Gaya

Kalau anda anggap telefon lipat cuma gaya, Samsung nak ubah persepsi itu. Galaxy Z Fold7 boleh jadi workstation bergerak dengan multi-window editing, AI Results View, dan drag-and-drop yang lancar. One UI 8 pula bijak menyesuaikan cara kerja – sama ada menaip, menggunakan suara, atau input visual, semuanya seamless.

Galaxy Z Flip7 walaupun kecil, kini lebih nipis tapi ada bateri 4,300mAh dan buat pertama kali menyokong Samsung DeX. Maksudnya, anda boleh sambung ke skrin besar dan jadikan Flip7 sebagai komputer mini. FlexWindow yang dipertingkat dengan Now Bar dan Now Brief membolehkan pengurusan harian tanpa perlu buka skrin utama – check notifikasi, baca mesej, tengok status Grab, semua dari skrin luar.

Galaxy Watch8 – Nipis, Selesa, Dan Penuh Data Kesihatan

Galaxy Watch8 ialah jam pintar Samsung tertinnis setakat ini – 11% lebih nipis tapi tak kompromi pada fungsi. Inilah jam pertama yang menawarkan Antioxidant Index untuk memantau tahap oksidatif badan, dan Vascular Load untuk kesihatan salur darah.

Dengan sensor yang direka semula dan rekaan lug dinamik yang mengikut pergerakan pergelangan tangan, bacaan jadi lebih tepat. Tambahan lagi, fungsi AI seperti Energy Score dan Running Coach menjadikan panduan senaman lebih peribadi. Dengan Gemini terbina dalam Wear OS, semua boleh dilakukan melalui arahan suara – set meeting, cari kafe, atau jadualkan larian.

Promosi Yang Memang Menggoda Dompet

Sehingga 31 Ogos 2025, pembelian Galaxy Z Series menawarkan promosi dan rebat sehingga RM2,209. Dari 1-3 Ogos 2025, di Sunway Pyramid, Samsung mengadakan roadshow dengan hadiah bernilai RM46,000 melalui cabutan “Spin to Win”. Ahli Samsung Rewards boleh tebus Power Bank 10,000mAh dengan 3,000 mata, manakala ahli Samsung Wallet boleh beli ais krim Baskin Robbins pada harga RM1.

Bagi pemburu teknologi, ini bukan sekadar pelancaran – ini peluang dapatkan flagship dengan harga lebih manis daripada biasa.

Harga Dan Pilihan Model

Galaxy Z Fold7 bermula dari RM7,799 (12+256GB) manakala Galaxy Z Flip7 bermula dari RM4,999 (12+256GB). Versi Flip7 FE eksklusif dalam talian bermula dari RM3,999. Galaxy Watch8 pula bermula dari RM1,299 hingga RM3,399 untuk Galaxy Watch Ultra.

Maklumat lanjut pembelian boleh didapati di laman rasmi Samsung Malaysia.

Apa Kata Budiey?

Terus terang, saya rasa Samsung tahun ini all-out. Mereka bukan saja upgrade spesifikasi, tapi juga fikir macam mana orang guna telefon lipat dalam kehidupan sebenar. AI di sini tak rasa paksa – ia memang membantu. Kamera pula jelas ditujukan untuk content creator yang mahu kualiti pro dalam format mudah alih.

Kalau anda kaki travel, Flip7 dengan skrin luar yang boleh buat itinerary dan kamera gempak memang win. Kalau anda heavy multitasker atau buat kerja sambil bergerak, Fold7 ibarat bawa laptop yang boleh lipat masuk poket. Tambah pula Galaxy Watch8 yang kini lebih pintar dalam memantau kesihatan, saya rasa Samsung set standard baru untuk ekosistem peranti pintar.

Kalau nak beralih ke dunia foldable, inilah masanya – sebab teknologi ini dah matang, dan tawaran promosi sekarang memang sukar dilepaskan.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Konsert A Night of Jazz with the MPO di Pentas DFP Pada 4 Oktober Ini