in , ,

Shalma Eliana Kini Yana, Kini Lancar Single YOUR LOSS

Biarpun baru menyelinap masuk industri muzik tempatan sejak beberapa tahun ini, Shalma Eliana sentiasa mencuri perhatian dengan imejnya yang menarik serta gaya muziknya yang luar biasa.

Mempertaruhkan bunyi yang lebih segar untuk dunia muzik tempatan dan serantau, dia kembali dengan sebuah lagi karya berjudul YOUR LOSS.

Lagu ini juga memberi peluang untuk dirinya menjenamakan semula nama pentasnya menjadi YANA.

“Saya anggap YOUR LOSS sebagai permulaan kerjaya saya. Permulaan yang baharu kerana lagu ini ditulis sepenuhnya oleh saya sendiri secara 100%. Saya tidak pernah yakin untuk berkongsi karya nukilan sendiri dengan pihak umum sebelum ini.

Lagipun, lagu ini ditulis di tempat yang paling murni dan tulen iaitu di rumah saya sendiri. Dan di rumah semua orang memanggil saya Yana. Oleh kerana itu Yana adalah diri saya yang sejati. Sebab itu saya memilih nama YANA,” jelasnya.

Lagu ini menceritakan tentang sesuatu yang dapat difahami oleh ramai orang kerana memberi fokus kepada tema pengkhianatan. Ia juga mengingatkan semua pendengar bahawa pengkhianatan tidak seharusnya menjadi punca kegagalan seseorang dan kita tidak harus merasa rugi jika ada yang gagal menghargai diri kita.

Shalma Eliana Yana

Karya ini turut mengingatkan semua orang untuk menjadi versi terbaik diri masing-masing dan kehidupan ini sebenarnya adalah satu proses pembelajaran. Berbeza dengan karya-karyanya sebelum ini yang lebih menjurus kepada irama rancak dan tarian, YOUR LOSS adalah sebuah balada pop yang sarat dengan mainan emosi.

“Alhamdulillah, proses menulis lagu ini berjalan dengan lancar. Saya masih ingat saat saya pulang ke rumah dengan pelbagai emosi dan terus menulis lagu ini, kemudian menyanyikannya dengan serta-merta. Ada beberapa bait lirik yang saya tulis sewaktu pergi berkhemah. Ia lagu yang tak dijangka. Terjadi begitu sahaja,” jelas YANA.

Shalma Eliana Yana

YANA juga menambah bahawa dia mengambil masa untuk merakam lagu ini dan dibantu oleh Izzy, Shae serta Imar sepanjang proses. Walaupun ini kali pertama bekerja dengan mereka, dia benar-benar menikmati proses tersebut.

“Kami semua mempunyai visi yang sama sewaktu fasa perancangan, dan segalanya tersusun dengan baik. Semua orang tahu apa yang saya mahukan. Secara keseluruhan, sangat senang untuk bekerja dengan mereka yang komited dan memahami diri kita,” tambahnya lagi.

Shalma Eliana Yana

Lagu ini juga bakal menampilkan sebuah klip video yang akan diumumkan tidak lama lagi. Proses rakamannya berjalan dengan sangat lancar.

“Proses rakaman video mengambil masa sehari untuk selesai. Kami bermula pada jam 7 pagi dan selesai jam 12 tengah malam. Ia ada semua yang kami rancangkan dan saya rasa ia sangat luarbiasa diberi peluang meluahkan perasaan melalui lagu ini,” jelas YANA lagi.

“Saya sangat berharap para pendengar akan menyukai lagu ini dan mampu memahaminya seperti mana saya mengertikannya. Ia dihasilkan dengan tulus dan merupakan lagu paling murni pernah saya hasilkan. Ia juga karya nukilan sendiri pertama yang saya berani kongsikan dengan dunia. Saya harap tiada lagi yang keseorangan selepas mendengar lagu ini,” ulasnya mengakhiri bicara. 

Shalma Eliana Yana

YOUR LOSS telah tersedia di semua platform pentriman digital bermula Jumaat, 26 November 2021. Manakala video muziknya pula akan ditayangkan pada tarikh yang sama bermula jam 9 malam di saluran YouTube Universal Music Malysia.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Tony Fernandes Airasia-2020

airasia ride & Trapo Bekerjasama Untuk Menyediakan Pengalaman Perjalanan Yang Lancar

Nico Gegar Vaganza 2021. | 17

Nico G Lancar Barangan Merchandise Eksklusif Sempena Gegar Vaganza 8