in ,

Restoran Santan Buka Cawangan Kedua di Malaysia, Kini di Sunway Pyramid

Berikutan kejayaan restoran pertamanya, Santan telah melancarkan cawangan keduanya di Lembah Klang di pusat membeli-belah Sunway Pyramid di sini, untuk memenuhi permintaan tinggi daripada penduduk di sekitarnya.

Santan adalah jenama makanan dan minuman dalam penerbangan AirAsia, syarikat penerbangan tambang rendah terbaik dunia selama 11 tahun berturut-turut oleh Skytrax. Santan juga menetapkan visi untuk menjadi francais makanan segera pertama Asean.

Santan, yang dikenali sebagai jenama makanan dalam penerbangan pertama di dunia yang boleh didapati di restoran, melancarkan restoran pertamanya di Mid Valley Megamall di ibu kota pada bulan Disember 2019 atas sambutan luar biasa daripada komuniti pencinta makanan, baik tempatan dan antarabangsa.

Santan Buka Cawangan Kedua Di Malaysia

Dilengkapi dengan teknologi digital di restoran fizikal, para pelanggan boleh memilih untuk menjamu selera, bawa pulang atau penghantaran. Hampir satu pertiga pesanan dalam talian di cawangan Mid Valley adalah dari Petaling Jaya dan kawasan sekitarnya seperti Puchong dan Subang, membuatkan Santan memilih Sunway Pyramid sebagai lokasi seterusnya.

TONTON VLOG & ULASAN MAKANAN DARI BUDIEY:

Dalam ekonomi yang mencabar ini, pengembangan Santan mewujudkan peluang pekerjaan baharu untuk membantu mantan kakitangan industri penerbangan. Mereka yang mempunyai latar belakang profesional dan berbeza seperti kru kabin dan perkhidmatan pelanggan akan dilatih semula dengan kemahiran untuk berhubung dengan pelanggan luar dan dalam talian Santan.

Santan Buka Cawangan Kedua Di Malaysia

Santan turut menawarkan peluang perniagaan francais kepada pengusaha industri makanan dan minuman dengan nilai yang hebat. Dengan pakej francais yang kompetitif, pengusaha tempatan boleh memanfaatkan peluang pelaburan yang disokong oleh AirAsia dan rakan kongsinya. Santan akan memberikan sokongan dan latihan berterusan untuk semua pengusaha francais mulai suku keempat tahun ini.

Selain bekerjasama dengan rakan penghantar popular, Santan menawarkan perkhidmatan penghantaran sendiri dan disokong oleh platform penghantaran makanan AirAsia yang sedang berkembang iaitu OURFOOD, seterusnya memberi peluang kepada pengusaha francais untuk meningkatkan keuntungan.

Pengurus Besar Santan Catherine Goh berkata:

“Kami berbangga kerana dapat mengembangkan perniagaan kami setelah melancarkan restoran pertama kira-kira setengah tahun lalu.

Kejayaan ini tidak mungkin dicapai tanpa sokongan daripada pelanggan setia kami dan permintaan berterusan terhadap hidangan kami yang diilhamkan oleh ASEAN dengan kualiti yang tiada tandingan dan harga yang berpatutan.

Walaupun situasi kini mencabar, kehadiran kami dalam industri makanan dan minuman dan visi strategik kami untuk mengembangkan Santan melalui peluang francais dipercepatkan oleh permintaan ramai.

“Selain membantu pengusaha tempatan menerokai industri makanan dan minuman, kami juga akan terus bekerjasama dengan perusahaan kecil dan sederhana tempatan untuk memasarkan produk mereka menerusi Santan dan mendapatkan hasil segar secara langsung daripada pengeluar pertanian tempatan melalui OURFARM. Ini adalah sebahagian daripada komitmen kami untuk menyokong pertumbuhan ekonomi tempatan.

Sama ada anda menjamu selera, membawa pulang atau memesan hidangan Santan, anda secara langsung membantu komuniti setempat.

Kami berharap dapat mengalu-alukan kedatangan anda ke cawangan baharu kami di Sunway Pyramid.”

Catherine Goh

Selain daripada hidangan panas, Santan juga memperkenalkan rangkaian produk beku siap dimakan seperti Nasi Lemak Pak Nasser dan Nasi Padang dengan Rendang Daging, serta menu baharu yang diilhamkan oleh Asean seperti Nasi Lemak Goreng dengan Ayam Goreng Berempah, Ayam Goreng dengan sos Keju Rempah dan Gado-gado.

Untuk meraikan pembukaan cawangan baharu ini, Santan menawarkan promosi masa terhad untuk dua Hidangan Kombo yang terdiri daripada satu makanan dan minuman setiap kombo dengan hanya RM20.

Promosi ini boleh didapati untuk menjamu selera, bawa pulang dan penghantaran di cawangan Sunway Pyramid dan boleh dipesan di santan.com.my dari 22 sehingga 31 Julai 2020 menggunakan kod promosi SUNWAY.

Untuk maklumat terkini mengenai Santan, ikuti mereka di Instagram (@santan.asean).

Mengenai Santan

Bringing the flavours of ASEAN under one roof, Santan Restaurant serves Asean dishes, coffee and snacks in a fast, casual and efficient environment. Indulge your taste buds in the likes of Pak Nasser Nasi Lemak with Chicken Rendang and Nasi Padang with Beef Rendang while washing them down with refreshing Asean-inspired beverages such as Vietnamese Iced Coffee, Teh Tarik and Calamansi Iced Tea.

Using  technology, Santan Restaurant invites you to enjoy your favourite Asean-meals and drinks at the convenience of your fingertips through seamless and contactless ordering on www.santan.com.my. You can enjoy these tasty treats via dine-in, takeaway and delivery within Klang Valley from locations Santan’s various locations in Mid Valley, Sunway Pyramid and Shah Alam.

With a menu that brings out the best of Asean food culture, every visit to Santan Restaurant is an engine of bursting flavours reminiscent of your last visit to your favourite  Asean destination.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Rio Dewanto | 21

Keliling Dunia Jelajah Hidupan Laut Dalam Dokumentari GREAT BLUE WILD

Francissca Peter | 22

Konsert Minggu Ini SAAT MANIS FRANCISSCA PETER di RTM