in , ,

Samsung Health Monitor BP & ECG dengan Galaxy Watch5 Pro Kini di Malaysia

Samsung Health Monitor BP & ECG dengan Galaxy Watch5 | Watch5 Pro kini boleh didapati di Malaysia

6.4 juta rakyat Malaysia menghidap hipertensi, menurut Tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan pada 2019, dan hampir SEPARUH jumlah itu tidak menyedarinya, kerana ramai yang tidak menunjukkan simptom, melainkan tekanan darah mereka diukur. Mereka memanggil hipertensi sebagai “pembunuh senyap” atas sebab tertentu.

Malangnya, hanya 53% orang dewasa Malaysia telah menjalani pemeriksaan kesihatan pada tahun lalu, menurut Kementerian Kesihatan, yang tidak memuaskan. Pergi untuk pemeriksaan biasa akan membantu anda mengesan sebarang penyakit atau keadaan walaupun anda berasa sihat, tanpa sebarang gejala atau tanda penyakit.

Samsung Health Monitor Bp &Amp; Ecg Dengan Galaxy Watch5 Pro Kini Di Malaysia

Pengesanan awal, diikuti dengan rawatan boleh menghasilkan prognosis yang lebih baik dan mengurangkan risiko komplikasi yang teruk. Pemeriksaan rutin biasanya disyorkan untuk dilakukan sekali setiap 3 tahun jika anda berumur di bawah 50 tahun dan dalam keadaan sihat, dan sekali setahun apabila anda mencapai umur 50 tahun.

Samsung telah melancarkan pengesanan tekanan darah dan elektrokardiogram (ECG) untuk Galaxy Watch5 bermula 25 Jan di Malaysia. Bagi mereka yang ingin meningkatkan perjalanan kecergasan mereka, Galaxy Watch ialah peranti pemantauan kecergasan peribadi ideal anda untuk melengkapkan pemeriksaan perubatan biasa anda.

Menggunakan Galaxy Watch untuk mengukur tekanan darah anda

Ujian tekanan darah mengukur tekanan dalam arteri semasa jantung mengepam, dan dilakukan sebagai sebahagian daripada pemeriksaan kesihatan rutin atau sebagai saringan untuk hipertensi. Adalah penting untuk menjejaki bacaan tekanan darah anda dengan kerap untuk mengambil langkah proaktif dan pengubahsuaian gaya hidup untuk meningkatkan tekanan darah anda.

Samsung Health Monitor Bp &Amp; Ecg Dengan Galaxy Watch5 Pro Kini Di Malaysia

Selain melakukan pemeriksaan biasa anda, anda menggunakan alat pemantauan peribadi untuk memeriksa tekanan darah anda di rumah. Galaxy Watch dibina dengan sensor Photoplethysmogram (PPG) di dalamnya. Anda boleh merekodkan tekanan sistolik dan diastolik anda, serta kadar nadi anda, dan merekodkannya dalam apl Tekanan Darah Monitor Kesihatan Samsung.

Bagaimana nak guna:

  1. Sediakan Samsung Health Monitor pada Galaxy Watch dan telefon pintar Galaxy anda.
  2. Tentukur Galaxy Watch anda berdasarkan arahan pada apl Samsung Health Monitor.
  3. Pakai Jam Tangan Galaxy anda pada pergelangan tangan* yang sama seperti semasa penentukuran dan pastikan talinya selesa, kemudian ukur tekanan darah anda.
  4. Semak ukuran tekanan darah anda.

Ambil bacaan ECG dengan Galaxy Watch anda

ECG ialah ujian mudah untuk memeriksa irama jantung dan aktiviti elektrik anda, untuk mengesan irama yang tidak teratur. Penderia dipasang pada kulit untuk mengesan isyarat elektrik yang dihasilkan oleh jantung anda setiap kali ia berdegup dan maklumat direkodkan pada graf. Galaxy Watch dibina dengan penderia ECG, manakala anda boleh menggunakan apl Samsung Health Monitor ECG untuk mencipta, merekod, menyimpan dan mengeksport data ECG.

Samsung Health Monitor Bp &Amp; Ecg Dengan Galaxy Watch5 Pro Kini Di Malaysia

Bagaimana nak guna:

  1. Pasangkan Galaxy Watch anda dengan telefon pintar Galaxy.
  2. Pakai Galaxy Watch dengan kemas pada pergelangan tangan anda.
  3. Buka apl Samsung Health Monitor pada Galaxy Watch anda.
  4. Untuk mengambil bacaan ECG, letakkan hujung jari anda pada tangan yang bertentangan dengan ringan pada butang atas Galaxy Watch selama 30 saat.
  5. Data ECG disegerakkan ke telefon pintar Galaxy yang dipasangkan di mana laporan PDF dibuat.

Agar Galaxy Watch anda berfungsi secara optimum, ikut arahan terperinci yang penting ini tentang cara menyediakan dan menentukur Galaxy Watch, telefon pintar Galaxy dan apl Monitor Kesihatan Samsung anda:

https://www.samsung.com/my/apps/samsung-health-monitor/


Selain itu, dengan Galaxy Watch anda, anda boleh mengukur Komposisi Badan anda, yang menunjukkan kepada anda peratusan lemak badan, jisim otot dan peratusan air badan anda. Dengan itu, anda boleh membuat perubahan kecergasan, pemakanan, atau gaya hidup yang betul untuk meningkatkan otot dan kehilangan lemak.

Tingkatkan gaya hidup dan perjalanan kecergasan anda dengan Galaxy Watch yang bergaya hari ini, tetapi ingat untuk sentiasa pergi untuk pemeriksaan perubatan secara berkala dan dapatkan sebarang nasihat atau nasihat daripada doktor anda!

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Samsung

Berita Baik! Samsung Wallet Akan Tersedia di Lapan Pasaran Baharu

Zizan Razak | 12

Kongsi Foto Bersama Hawa Rizwana Cetus Spekulasi, Ini Penjelasan Zizan Razak