in , ,

Pelajar Malaysia Rampas Kemenangan Dari 65 Buah Negara Dalam 2021 ACA World Championship

Danny Tse Wei Chun dan Teo Sze Ting merupakan dua pelajar yang mewakili Malaysia dalam pertandingan 2021 Adobe Certified Associate (ACA) World Championship.

Mereka telah mengharumkan nama negara seletah diummumkan sebagai juara dan tempat kelima di dalam pertandingan ini setelah bertanding dengan 65,000 perseta dari 65 buah negara. Di dalam pertandingan ini, mereka harus menampilkan kebolehan mereka dalam penggunaan Adobe Photoshop, Illustrator, and InDesign dalam bidang komunikasi digital. 

Pada pusingan akhir pertandingan global yang diadakan pada 16-18 November, setiap finalis telah diberikan jangka masa 6 jam untuk melengkapkan tiga reka bentuk aset pemasaran dan akan disemak dari segi daya tarikan visual, keupayaan untuk memuaskan keperluan pelanggan, estetika jenama dan kemahiran mereka dalam penggunaan aplikasi Adobe Creative Cloud. Danny Tse Wei Chun dari UTAR Sg. Long telah dinamakan juara pertandingan ini setelah disaing dengan 51 finalis 2021 ACA World Championship. Kebolehan beliau untuk menyampaikan message dengan kreatif melalui ilustrasi digital telah memenangi hati pelanggannya – Limbitless Solutions. 

Pelajar Malaysia Rampas Kemenangan Dari 65 Buah Negara Dalam 2021 Aca World Championship

Pemenang 2021 ACA World Championship telah diumumkan oleh Certiport yang amat kenali sebagai sebuah pembekal terkemuka yang menguruskan peperiksaan pensijilan IT berasaskan prestasi. Sijil ini dapat memberi peluang akademik dan kerjaya kepada pelajar. Pertandingan ini telah menyediakan $7,000 untuk juara pertandingan, $3,500 untuk tempat kedua dan $1,500 untuk tempat ketiga. 

Dibawah adalah kedudukan finalis 2021 ACA World Champion: 

  • First place, Danny Tse Wei Chun, Malaysia
  • Second place, Gustavo Souza, Brazil
  • Third place, Gina Anjarizky Amalia, Indonesia
  • Fourth place, Anh Duong Viet, Vietnam
  • Fifth place, Sze Ting Teo, Malaysia
  • Sixth place, Jake Owens, USA
  • Seventh place, Bodan Kostov, North Macedonia
  • Eighth place, Ieong Meng, Macau
  • Ninth place, Catherine Noelia Guere Rojas, Peru
  • Tenth place, Duy Bui Dinh, Vietnam

PELAJAR MALAYSIA MERAMPAS KEMENANGAN DARI 65 RIBU PERNYERTA DARI 65 BUAH NEGARA DALAM 2021 ACA WORLD CHAMPIONSHIP 

Natalie
dengan memenangis tempat pertama dan kelima di dalam pertandingan ini! Mereka telah mengharumkan nama Malaysia dan kemenangan mereka telah membuktikan bahawa negara Malaysia mempunyai ramai bakat muda yang mahir dalam reka bentuk dan komunikasi digital. Dengan sumber yang terhad, PKP yang dilanda, usaha dari pasukan kami dalam membentuk bakat luar biasa untuk mewakilkan Malaysia dalam kejuaraan dunia selama dua tahun ini ternyata berbaloi. Kami amat berbangga dengan kerjayaan mereka.” 

YB Datuk Seri Dr. Noraini binti Ahmad, Menteri Pengajian Tinggi berkata, “Saya amat kagum dengan prestasi yang hebat telah dipamerkan oleh juara muda kita. Saya berharap kejayaan ini dapat memberi motivasi dan inspirasi kepda pelajar dari setiap sektor untuk meletakkan diri mereka di luar sana dan mempamerkan bakat mereka kepada dunia. Pertandingan ini telah membuktikan bahawa Malaysia mempunyai bakat muda yang mempunyai prestasi bertaraf dunia.” 

Sit, Pengasas Creative Cloud Community (CCC) berkata “Setinggi-tinggi taniah kepada juara kami 

“What a magnificent performance our young champions have put up, hats off to them. I hope this success will motivate and inspire more students from all sectors to put themselves out there and showcase their talents to the world. This competition has shown that Malaysia is filled with talented young individuals that are capable of world-class performance. With that, we thank the Creative Cloud Community for their humble efforts to upskill and empower these young adults.” 

Creative Cloud Community (CCC) adalah sebuah perusahaan sosial yang terkenal di Malaysia apabila dikaitkan dengan pemerkasaan belia dari segi pertandingan yang berpendidikan atas menerajui pertandingan ACA Championship Malaysia selama enam tahun berturut-turut. Pertandingan ini membawa objektif untuk melengkapkan pelajar dengan pensijilan industri yang diiktiraf di seluruh dunia dan mempertingkatkan kerjaya mereka di Malaysia dan antarabangsa. 

Kumpulan Acestar yang dikenali sebagai pakar dalam industri kreatif merupakan satu-satunya rakan kongsi platinum di Malaysia dan juga satu-satunya pengedar Certiport di Malaysia. – Seperti, Adobe Certified Associate, Microsoft Office Specialist dan banyak lagi. Acestar juga menggunakan sumber mereka untuk membantu CCC pada setiap tahun dalam memimpin ACA Championship Malaysia. 

Ray Murray, Naib Pengerusi dan Pengurus Besar – IT, Pearson VUE berkata “Kreativiti adalah salah satu kemahiran yang dicari-cari oleh majikan. Setiap pelajar yang bertanding di dalam pertandingan Adobe Championship ini telah menunjukkan kemahiran yang mengagumkan.” 

“Walapun ini adalah sebuah pertandingan maya, tetapi pelajar-pelajar ini masih mununjukkan prestasi yang mantap. Setelah melihat kebolehan pelajar-pelajar dalam masa enam jam, ia menunjukkan bahawa mereka mempunyai pemahaman konsep reka bentuk digital yang amat mendalami sehingga kemahiran Adobe mereka dapat digunnakan di dalam alam nyata.” 

Tacy Trowbridge, Global Education Programs Lead at Adobe berkata “Kami amat gembira untuk menyertai pertandingan Adobe Certified Associate World Championship pada setiap tahun. Bukan setakat dapat melihat pelbagai projek yang menarik, tetapi juga dapat menjalinkan hubungan bersama pelajar yang amat kreatif dan bercita-cita tinggi dalam melancarkan kerjaya mereka dengan pensijilan yang diiktiraf industri.” 

Pada tahun yang akan datang, pertandingan nasional akan kembali sebagai ACP (Adobe Certified Professional) Championship Malaysia 2022 – penjenamaan semula “ACA” yang akan diadakan pada 16 Febuary 2022. Institusi Pendidikan telah dibuka untuk pengdaftaran dengan menghantar e-mel ke
[email protected] ataupun menhubungi 6018-350 8622. 

Untuk ketahuan lebih lanjut, sila layari www.championshipmy.com

CCC merupakan sebuah platform yang menghubung minda yang kreatif Pengguna serta Perniagaan di dunia ini. Rangkaian kami terdiri dari individu yang kreatif dari pelbagai aspek seperti, perniagaan, organisasi, institusi pelajaran yang sering berusaha untuk mengasah bakat mereka, menambah baiki standard serta menyumbang kembali kepada ekosistem kreatif negara mereka.Dengan didikan and bantuan CCC Elites dari seluruh dunia, kami berusaha untuk membina komuniti yang sering bersedia untuk memberi penciptaan, penghubungan dan latihan dalam ekonomi kreatif. 

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Lazada Raikan Ulang Tahun Jualan 12.12 Ke-10, Nissan Almera Percuma Menanti Anda!

KAMAL ADLI

Dalam Diam, Rupanya Uqasha Senrose & Kamal Adli Sudah Nikah 5 November Lalu