in ,

Kesemua Penggambaran Filem Termasuk di Media Sosial Perlu Mendapatkan Lesen FINAS?

Umum tahu, Al Jazeera pada bulan ini telah mencetuskan kontroversi buat negara Malaysia setelah menayangkan dokumentari Locked Up in Malaysia’s Lockdown yang sekaligus membangkitkan kemarahan rakyat Malaysia. Pihak Al Jazeera turut didakwa FINAS kerana tidak mendapatkan lesen sebelum penggambaran.

Sehubungan dengan isu yang berlaku, Menteri Komunikasi dan Multimedia Malaysia, Datuk Saifuddin Abdullah pada hari ini telah mengesahkan kesemua jenis penggambaran filem di dalam negara perlu mendapatkan lesen daripada FINAS terlebih dahulu.

Difahamkan permohonan lesen FINAS ini turut merangkumi video pada platform media sosial seperti Instagram Live dan TikTok. Dalam erti kata lain kesemua penghasil konten atau vlogger di YouTuber perlu memohon lesen daripada FINAS sebelum melakukan penggambaran filem.

Kesemua Penggambaran Filem Termasuk Di Media Sosial Perlu Mendapatkan Lesen Finas?

Berdasarkan perkara kedua akta yang dikeluarkan, filem ditakrifkan sebagai filem cerita, filem pendek, filem kecil iklan, dokumentari, treler, dan sebarang jenis rakaman imej bergerak berbunyi ataupun tidak menggunakan pita video atau ceper video.

Kesemua Penggambaran Filem Termasuk Di Media Sosial Perlu Mendapatkan Lesen Finas?

Menurut laman web FINAS, pemohon perlulah terdiri pemilik syarikat serta mempunyai modal berbayar tidak lebih daripada RM50,000. Anda boleh ketahui lebih lanjut mengenai syarat yang ditetapkan FINAS dengan klik di sini.

Kesemua Penggambaran Filem Termasuk Di Media Sosial Perlu Mendapatkan Lesen Finas?

Kemas kini: Menerusi kenyataan rasmi terbaru yang dikeluarkan pihak Kementerian Komunikasi dan Multimedia, lesen FINAS tidak diperlukan untuk menggunakan aplikasi media sosial di Malaysia.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Melinda Looi 2020 | 22

Qatar Executive Introduces The Diamond Agreement

Bts Korea | 23

BTS Cipta Rekod Konsert Virtual Paling Ramai Penonton