in ,

JIWA MERDEKA Tonjol Kekayaan Hasil Negara

Bagi menghayati semangat kemerdekaan tahun ini, satu video mengisahkan tentang bagaimana komoditi menyumbang kepada negara dan membuat kita bangga menjadi warganegara Malaysia.

Video berdurasi lima minit yang dilakonkan oleh pelakon cilik seperti Nik Harraz Nik Yusoff, Nik Qistina Hatifah dan Rahul Iskandar telah membuka minda bagaimana hasil komoditi berjaya menyuntik semangat patriotik sehingga negara hingga mampu mengeluarkan produk buatan sekaligus serta menjana ekonomi negara. 

Ia mengisahkan Apit lakonan Nik Harraz yang tidak pernah merasai hidup sebelum Merdeka dan dia mencari erti kemerdekaan yang sekian tersirat dalam kesederhanaan kehidupan hariannya.

Apit sedar kekayaan komoditi bahan-bahan mentah negara seperti sawit, getah dan kayu-kayan menjadi inspirasi kepada dirinya,

Video itu dihasilkan oleh Kementerian Perusahaan, Perladangan dan Komoditi dengan kerjasama Malaysian Palm Oil Council, Malaysian Rubber Council dan Malaysian Timber Council.

Sementara itu, kekayaan kemewahan hasil industri perladangan dan komoditi seperti sawit, getah, kayu kayan, koko, lada dan kenaf di negara ini tidak boleh dinafikan lagi.

Sebelum merdeka sehingga hari ini, struktur industri komoditi negara telah mengalami perubahan daripada sebuah negara pengeluar bahan mentah komoditi kepada pengeluar produk-produk hiliran bernilai tambah tinggi yang berorientasikan pasaran.

Lebih membanggakan industri komoditi negara kekal berdaya saing dan menyumbang kepada pencapaian hasrat kerajaan menjadikan Malaysia negara berpendapatan tinggi.

Malah momentum pertumbuhan keluaran dalam negara kasar (KDNK) negara terus stabil disokong oleh eksport yang kukuh dan peningkatan harga komoditi.

Menjelang ulang tahun kemerdekaan negara ke-64 pada 31 Ogos ini, rakyat perlu bersyukur kerana negara masih kaya dengan hasil perladangan dan komoditi.

Pastinya nikmat ini adalah hasil perjuangan orang-orang terdahulu yang membolehkan masyarakat dapat mewarisi sebuah negara yang begitu kukuh seperti hari ini.

Perlu diakui Malaysia adalah sebuah negara yang bertuah kerana mewah dengan sumber hasil perladangan dan kejayaan menguruskan sumber itu adalah kebijaksanaan kerajaan hari ini.

Perkembangan pesat sektor perladangan dan komoditi di Malaysia boleh dikaitkan dengan keadaan alam semula jadi yang mempunyai tanah yang subur, corak taburan hujan yang baik dan bekalan air mencukupi untuk pertumbuhan tanaman. 

Kini, hasil ladang seperti sawit, getah dan koko telah menjadi komoditi besar negara. Permintaan produk negara kian meningkat dengan peningkatan populasi rakyat tempatan dan perkembangan pasaran global.

Jiwa Merdeka Tonjol Kekayaan Hasil Negara Jiwa Merdeka Tonjol Kekayaan Hasil Negara Jiwa Merdeka Tonjol Kekayaan Hasil Negara

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Here Comes July | 10

Kumpulan Here Comes July Semarak Semangat Patriotik Menerusi SUARA MALAYSIA

Ismail Sabri Menteri Pertahanan | 11

PM Beri Anaknya Satu Tugas Khas di Rumah, Ini Yang Dafi Kena Buat