in

Dua Dokumentari Inggeris Terbaharu Hujung Minggu di TV2

Khas buat penggemar rancangan dokumentari, Radio Televisyen Malaysia (RTM) berkongsi menayangkan dua buah dokumentari Inggeris menerusi saluran TV2.

Bakal menghiburkan petang hujung minggu anda, usah ketinggalan menyaksikan dokumentari bertajuk “Wildlife Defenders – The Poschers” mulai 25 September ini, setiap Jumaat dan “Discovery – ‘What You Can’t See: Exploring Our Invisible World’” mulai 26 September ini, setiap Sabtu. Kedua-dua dokumentari ini disiarkan pada masa sama iaitu pukul 4.00 petang.

“Wildlife Defenders – The Poschers” berkongsi kisah pembela hidupan liar di barisan hadapan kerana mereka mengesan pemburu haram. Ianya sukar difahami kerana berlaku di hutan hujan Malaysia. Penonton turut dapat mengetahui bagaimana kemahiran hutan kuno “Orang Asli” yang telah dieksploitasi.

Ikuti tiga episod menarik “Wildlife Defenders – The Poschers” ini.

Keterujaan anda menyaksikan dokumentari menarik penuh pengisian dan pengetahuan ini diteruskan dengan sebuah lagi dokumentari bertajuk ‘What You Can’t See: Exploring Our Invisible World’.

Bertitik-tolak dengan kenyataan apa yang anda tidak dapat lihat, meneroka dunia ghaib kami?. Ia menjelaskan terdapat kuasa-kuasa duniawi, zarah bawaan udara dan organisma yang wujud bersama-sama dengan manusia, tetapi tidak dapat dilihat dengan mata kasar. Buat pertama kali, siri yang luar biasa ini akan menangkap perkara yang kita tidak dapat melihat dan meneroka mereka secara terperinci rumit.

Menggunakan teknik makmal yang canggih, seperti mikroskop elektron pengimbas dan fotografi khusus, bersedialah untuk melihat bunyi dan haba, mengambil pandangan yang tidak ditapis di apa yang kita menyedut dengan setiap nafas dan meneroka daya misteri air yang anda akan perlu melihat percaya. Tidak ada komputer yang dihasilkan imej dan tiada skrin biru – semua yang anda lihat dalam siri ini akan menjadi nyata.

Episod pertama mengetengahkan tajuk ‘In Our World’ di mana penonton perlu melihat apa yang anda telah hilang di dunia yang tidak dapat dilihat cahaya, kuasa-kuasa duniawi dan mikrob. Yang tidak pernah dilihat oleh mata manusia, tidak berpijak di atas tanah, menyuburkan tanah dan juga membantu mewujudkan kehidupan.

Dalam episod dua, ‘In The Air’, mengambil pandangan yang tidak ditapis di apa yang kita menyedut dengan setiap nafas. Dari debu ruang dan kepingan kulit mikroskopik ke jajahan yang tidak dapat dilihat bakteria, udara di sekeliling kita adalah tepu dengan objek ghaib.

Diakhiri dengan episod akhir, ‘In The Water’ yang menyelam ke dalam dunia yang tidak kelihatan anda perlu melihat untuk mempercayai. Hampir 70% daripada permukaan bumi dipenuhi dengan air. Tetapi anda tidak pernah dilihat kebanyakan penduduknya seperti fitoplankton, parasit dan extremophiles. Plus, menyelidiki arus lautan dan akustik bawah air.

Bagi mereka yang tidak sempat untuk menonton program di TV, mereka berpeluang menontonnya menerusi portal online, Myklik (myklik.rtm.gov.my). Rancangan ini juga dapat ditonton melalui rtm mobile. Muat turun aplikasinya di Google Play dan App Store.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Astro’s Same Day as the US & UK Premiering Titles

The Biggest 4G LTE Phone Fair In Malaysia