in ,

Coretan Diari Blog Aizat AF5

Sekadar ingin mengabadikan nota-nota ringkas yang ditulis oleh Aizat untuk blognya di laman rasmi Akademi Fantasia. Walaupun sekarang hangat dikatakan Aizat merupakan anak Datuk ternama yang mempunyai pengaruh, atau dibilang Aizat ini akan menjadi finalis dan seterusnya menang kerana mempunyai penyokong yang kaya raya… semua itu asam garam kehidupan dunia selebriti.

420014662 91C9Da58D3 O | 4

Orang akan terus mengata, mengosip itu dan ini, serta mengorek segala cerita. Walaupun masih berada di pintu gerbang, nampaknya pelajar AF5 kali ini masih terus hangat diceritakan… bukan tentang bakat mereka… sebaliknya kisah-kisah peribadi mereka. Betullah dengan andaian ramai, Akademi Fantasia 5 sememangnya akademi yang penuh drama! 

Kepada yang tidak selesa dengan bentuk fizikal Aizat yang gempal dan chubby serta hidungnya yang ***** itu, saya sarankan sila dengar nasihat daripada Fauziah Ahmad Daud, SILA TUTUP TELINGA… DAN MATA!

431066668 9Eac7Bf781 O | 5

12 Mac 2007
AIZAT masih lagi tak percaya bahawa AIZAT terpilih. Suasana ini merupakan pengalaman baru bagi AIZAT. AIZAT berpeluang untuk mengenali peserta-peserta seluruh Malaysia dan mengenali lagi konsep industri muzik tanahair. Sekarang, walaupun kepenatan, otak AIZAT berfikir dengan banyak. APakah yang harus dilakukan lepas AF? Minggu keberapa akan AIZAT tersingkir? Saat ini, AIZAT hanya mahu balik ke hotel, solat dan tidur….

Hari pertama kami berlapan bangun pagi sembahyang subuh dan terus pergi ke Akademi. Dalam Akademi memang cantik. Masuk-masuk aje dah nampak kamera kat dinding. Kitorang lelaki semua breakfast dengan pelajar perempuan first time aku bersua dengan mereka. Nama dorang aku dah hafal. First class ialah class vocal dengan Kak Syafi and then kelas Adnan Singing Shop. Lepas tu kelas Bahasa Inggeris which went through quite well and last but not least my favourite class right now is the dancing class with Linda Jasmi. Malam tu ada hal buruk. Kawan aku Aswad terkena chicken pox. So semalam sedih sebab dia terpaksa duduk hospital selama seminggu. insyaAllah moga dia cepat sembuh.

13 Mac 2007
Pagi itu, AIZAT belajar tarian tema akademi fantasia bersama Cikgu Remy. Selepas itu, AIZAT menghadiri Kelas Vokal warm up bersama Chadd. Kemudian, AIZAT belajar teknik jelato dan saccato. Cikgu Adnan test AIZAT dan semua pelajar dgn lagu masing-masing. AIZAT perlu menari dalam part kosong Pangeran Cinta yang berjumlah 13 bar. AIZAT cuba untuk mencipta tarian sendiri dan hanya 30% yang lengkap. AIZAT telah menghadiri kelas Kak Linda Jasmin pada waktu malam/malam kot rasanya…) Dia meringankan lagi tarian tema AF kami.

14 Mac 2007
Nothing much semalam. I purposely slept a bit late last night but to get my head clear. I’ve practice my steps and tomorrow I will show my commitment by creating my own ideas for my own song. I’m quite please with myself. Eventhough CIkgu Linda had gave me some pointers, most of the steps are created by me. Emptiness is filling me because I haven’t been trained to dance properly. While I was dancing Menuju Puncak it seems that the teacher is not watching me, telling my mistakes and even scold me. Maybe I am good or maybe I am going to get it later….REALLY BAD…

Hari ni baru dapat approval from Cikgu Linda about my song. Alhamdulillah, step dia takde ah susah sangat. Esok presentation depan Abg Roslan. AIZAT nak buat paling gempak depan die tapi AIZAT risau sebab die expect AIZAT dance the whole solo rasanya. Apa2 hal pun esok AIZAT pasti akan perform. Kerna kita Sang Pangeran Cinta.

15 Mac 2007
Macam biasa every year mesti pelajar2 AF akan lengkap belajar Menuju Puncak. Fuh ! puas hati…kalau tidak dok mengulang je benda yang sama. Suara AIZAT nak dekat serak but still AIZAT dok fikir AIZAT tak serak. Bende ni sume dalam kepala otak je. Semalam Abg Roslan cakap AIZAT perlu smooth dalam steps AIZAT dan Cikgu Fatimah kate be in character once you are announced. AIZAT konfiden AIZAT boleh buat. Presentation AIZAT yg first AIZAT risau gak mana tau time concert betul kang AIZAT yang first. Huh ! Risau Risau but STILL, I CAN DO IT AND I AM A CHAMPION !!!

17 Mac 2007
Semalam, walaupun nervous AIZAT tetap membuat persembahan all out. AIZAT rase best gile sebab sume kawan2, family, sedara mara, pakcik, makcik, abang2 AIZAT iaitu Anas and Amar flew all the way from Aussie to see me perform. I felt so happy. All of them are there even my teacher and her husband beserta kids diorang. The Kelab kebudayaan Warisan wore their uniforms that night. My mom cheers for me. Semalam memang indah. AIZAT kene comment pasal takde ekspresi muka. Memang susah nak serious coz ramai orang sangat yang bising2 cheer AIZAT. Yang tak bestnya semalam adalah penyingkiran Diya. AIZAT rase kesian sangat kat Diya. Tapi AIZAT yakin dengan pakej yg diperolehi Diya, dia mampu berjaya. Setiap cabaran ada hikmahnya. Akhir kata, AIZAT enjoy sangat performance semua. Best !! Best !! Best !!

KASI GEGAR !!!

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Gadgetmodel Hiasan | 22

Promo Showcase Sunday Nite Live With V.E. di Planet Hollywood Kuala Lumpur

Heliza Helmi | 23

Coretan Diari dari Blog Heliza AF5 & Lirik Aku Bukan Untukmu – Rossa