in

AirAsia X Menerbangkan Mangsa Kebakaran Di Christchurch Pulang Ke Negara

AirAsia X telah selamat menerbangkan 10 warga Malaysia yang menjadi mangsa kebakaran rumah sewa percutian di Christchurch, New Zealand.

Mereka diterbangkan dengan pesawat D7 207 dari Auckland dan tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (klia2) di sini pada 4:55 pagi tadi. Ketibaan mereka kembali ke negara disambut oleh pasukan AirAsia X yang diketuai oleh Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia X Berhad Benyamin Ismail.

Benyamin berkata, “Kami bersedih diatas tragedi malang ini, dan kami bersyukur apabila mengetahui mereka dapat melepaskan diri daripada kebakaran tersebut dan kini selamat pulang ke Malaysia.

“Kami bersimpati dengan para mangsa diatas bencana yang dialami dan pihak kami rasa terpanggil untuk memainkan peranan kami untuk membantu dengan memberikan bantuan tiket penerbangan pulang secara percuma dan melakukan apa juga yang termampu bagi meringankan trauma akibat pengalaman buruk ini. Kami ingin mengucapkan terima kasih kepada Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Wellington dan Pejabat Pelancongan Malaysia di Auckland diatas bantuan yang diberikan didalam mempercepatkan proses dokumen perjalanan para mangsa.

Menurut laporan media, kebakaran yang berlaku pada 10 September 2017 itu memusnahkan sebuah rumah percutian tiga tingkat yang diperbuat daripada kayu yang disewa oleh para mangsa di Clinton Terrace, Sumner.

Kesemua 10 orang mangsa terselamat dari kebakaran berkenaan, termasuk enam orang yang mengalami kecederaan sederhana dan ringan dan telah mendapat rawatan di Hospital Christchurch. Mereka kehilangan barang-barang milik peribadi mereka termasuk pasport yang mengakibatkan mereka terkandas di New Zealand.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Netflix Boldly Goes Where No Man Has Gone Before

Sunway Lagoon’s Nights of Fright 5 Run Into The Realm Of The Undead