in , ,

ABPBH 33 Penanda Aras Baharu Program Anugerah Tempatan

Dalam mengharungi tahun yang mencabar, penganjuran Anugerah Bintang Popular Berita Harian 33 (ABPBH33) telah menjadi penanda aras baharu program anugerah tempatan.

ABPBH33 yang telah bersiaran langsung pada hari Jumaat lalu, berjaya meraih 6 juta iaitu 43% syer ​penonton ketika bersiaran, menandingi pelbagai program lain yang turut ditayangkan pada waktu sama, ​menurut sumber Nielsen Malaysia. Jumlah tontonan itu turut merekodkan peningkatan sebanyak 200,000 tontonan berbanding ABPBH tahun lalu. ABPBH33 ini turut menggarap beberapa pencapaian lain sepanjang penganjurannya, tahun ini.

Sungguhpun berhadapan dengan kekangan fizikal dan siber kerana penganjurannya ketika musim pandemik COVID-19, ABPBH33 berjaya dianjurkan dengan kerjasama rapat dengan agensi kerajaan, Majlis Keselamatan Negara (MKN), Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) serta ​Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) bagi memastikan pengawalan ketat Prosedur Operasi Standard (SOP).

Banner_Abpbh 33 2020

Selain pencapainnya dari segi ​ratings ​televisyen, ABPBH33 turut meraih peningkatan jumlah tontonan strim langsung di YouTube TV3 Malaysia. ABPBH33 telah menjana 700,000 tontonan, iaitu 104,000 lebih tinggi berbanding ABPBH32.

Namun pencapaian yang paling membanggakan adalah jumlah undian Bintang Paling Popular Haqiem Rusly yang berjumlah 22,332,676 undian merupakan jumlah undian tertinggi dalam sejarah Anugerah Bintang Popular Berita Harian.

Dengan jumlah undian itu, Haqiem Rusly atau nama lengkapnya, ​Ridzuan Haqiem bin Rusli ​mengungguli kategori Bintang Paling Popular, Penyanyi Lelaki Popular Xiaomi Malaysia, dan kategori online, Lagu Paling Boom menerusi lagu Lembah Kesepian.

Haqiem Rusli Menang Abpbh

Dengan kemenangan itu, Haqiem menerima hadiah utama kereta ​Nissan LEAF Serba Baharu dengan kuasa elektrik 100% dan sifar emisi, berharga RM181,263 tajaan Edaran Tan Chong Motor Sdn Bhd (ETCM) dan trofi.

Malam kemuncak ABPBH 33 telah dibawakan oleh penaja utama Xiaomi Malaysia, disiarkan secara langsung di TV3 serta saluran Tonton, YouTube TV3 dan BH termasuk laman web ABPBH di www.abpbh.com.my​, dan buat julung kalinya juga menerusi laman aplikasi TikTok dari Axiata Arena Bukit Jalil.

Malam kemuncak ABPBH 33 yang menobatkan Bintang Paling Popular yang dipilih dalam kalangan calon Top 20 yang memperoleh undian tertinggi turut membabitkan 13 kategori utama serta lima kategori online.

Written by Budiey

Penggemar filem seram yang obses dengan gajet & teknologi terkini dan masih tegar menjadi pengendali portal hiburan & gaya hidup sejak tahun 2007. Kini aktif menjadi Youtuber & Podcaster yang menemubual selebriti dalam BORAK SINI HABIS SINI dan menerbitkan program BULETIN VIRAL di Budiey Channel.

Mira Filzah 1 | 12

Mira Filzah Panggil Suaminya ‘Bubu’, Netizen Ingat Panggilan Untuk Kucing

Zahirah Aiman | 13

Zahirah Macwilson Sarat Hamil 8 Bulan, Perut Nampak Kecil Jadi Bualan Netizen